Dünya basınından manşetler - 20 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 20 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 12:10

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

BBC: Bilim insanları HIV virüsünün yayılmasını engelleyen jel geliştirdi

Bilim insanları, Güney Afrika’da kadınlar üzerinde denedikleri bir jelin, kadınların HIV virüsü taşıyan partnerlerinden bu virüsü kapma olasılığını yüzde 50 azalttığını tespit ettiklerini belirtti.

 

Kadınların vajinalarına sürdükleri jel, 889 Güney Afrikalı kadın üzerinde üç yıla yakın bir süreyle denendi. Jelin bir yılın sonunda HIV virüsünün bulaşma riskini yüzde 50, 2.5 yılın sonunda ise yüzde 39 azalttığı tespit edildi. Elde edilen sonuçların doğrulanması halinde, ilk defa AIDS hastalığına karşı mikropları yok eden bir jelin etkinliği kanıtlanmış olacak.

 

Yetkililer, jelin başarılı olması halinde özellikle prezervatif kullanmayı reddeden Afrika toplumlarında AIDS’e karşı büyük bir adım atılabileceğini belirtti. Bugün özellikle Sahara Çölü’nün güneyinde kalan bölgelerde AIDS'e yakalanan nüfusun yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor.

 

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Afrika’da korunmasız cinsel ilişkiye zorlanan ve biyolojik açıdan HIV virüsüne daha dirençsiz olan kadınlar için jelin büyük bir umut olduğunu ifade etti. BM’nin gelecek ay içinde jelin kullanım süreci üzerinde değerlendirmelere başlaması bekleniyor.

 

Üç buçuk yıl süren çalışmaların ardından geliştirilen jelin deneme sürecinde elde edilen sonuçlar Viyana’da düzenlenen uluslararası AIDS konferansında sunuluyor. Sonuçlar aynı zamanda Pazartesi günü Science dergisinde yer buldu.

 

Jelin 18 ila 40 yaş arası kadınlarda, cinsel ilişkinin 12 saat öncesi ve 12 saat sonrasında birer defa kullanılması gerektiği belirtiliyor.

 

GUARDIAN: Beyaz Saray -Taliban’la masaya oturacak

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai başta olmak üzere İngiltere ve Pakistan hükümetleri tarafından da desteklenen bu fikir, Washington tarafından sürekli reddedilmişti. Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre, Obama yönetimi bu tür bir strateji benimsediğini kamuoyuna yansıtmamaya çalışsa da, Karzai ve Taliban ile görüşmeler yapma konusunu değerlendiriyor.

 

Washington’daki bir yetkili, Afganistan’da askeri çözüm şansları kalmadığını, bu çabanın dışında bir alternatif bulmaları gerektiğini ve bu kapsamda eksik olan şeyin Taliban ile masaya oturmak olduğunu söyledi.

 

Afganistan’daki gidişattan dolayı son derece öfkeli olan Başkan Barack Obama, 2008’de yürüttüğü başkanlık seçimi kampanyasında ulusal güvenlik danışmanlarına ABD’nin düşmanlarıyla masaya oturmak gerektiğini savunmuştu.

 

ABD’nin yeni Afganistan stratejisinin Aralık ayında belirleneceği belirtilirken, Washington, Kabil ve İslamabat’taki yetkililerin bu gelişmeye ait çok az bilgisi bulunuyor. Taliban’la yapılacak olan görüşmelerin Pakistan, Suudi Arabistan veya Taliban ile gayri resmi bağlantısı olan gruplarla gizlice yürütülmesi bekleniyor.

 

SKY NEWS: Cameron Obama görüşmesinde BP’yi eleştirisiyle karşılaşabilir

İki liderin karşılıklı ilişkileri geliştirmeleri için büyük bir fırsat olan görüşmelerde, Cameron ve Obama’nın Afganistan’dan küresel ekonomik krize kadar birçok konuyu değerlendirmesi bekleniyor.

 

Ancak geçtiğimiz akşam, Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Obama ve Cameron arasındaki görüşmelere İskoçya’da hapis yatarken salıverilen Lockerbie bombacısı Abdelbaset Al Megrahi’nin de konu olabileceğini belirtti.

 

Pan American Havayollarına ait 103 nolu seferi yapmakta olan Boeing 747 uçağı, 21 Aralık 1988 tarihinde, kalkışından yaklaşık 40 dakika sonra Megrahi’nin yerleştirdiği bombanın patlaması nedeniyle havada infilak etmiş, faciada toplam 270 kişi ölmüştü.

 

ABD, BP’yi lobi yaparak Libyalı bombacının hapishaneden salıverilmesine yardımcı olmakla suçluyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Megrahi hakkındaki iddialara dayanarak İskoç ve İngiliz hükümetlerinden bu iddiaları araştırmalarını talep etti.

 

BP’ye yönelik suçlamalara göre, şirket İngiltere’yle gerçekleştirdiği tutuklu transferi karşılığında yeni petrol arama sözleşmeleri elde etti. Ancak BP ve İngiltere hükümeti bu iddiaları reddediyor.

 

Haberin Devamı

DAILY MAIL: Siyahî çiftin sarı saçlı mavi gözlü bebeği oldu

Haberin Devamı

İngiltere siyahî bir çiftin dünyaya gelen bebeğini sarı saçlı, mavi gözlü beyaz bir bebek olduğunu gören doktorlar şaşkınlığa uğradı. Benjamin ve Angela Ihegboro adlı çiftin Nmachi adı verilen kızlarının, siyahî çiftlerin çocukların görülen albino hastalığına da sahip olmadığı ve sağlıklı olduğu belirtildi.

 

Doktorlar Nmachi’nin durumu hakkında bir açıklama yapamazken, bebeğin Nijeryalı anne ve babası soy ağaçlarında beyaz birinin bulunmadığını belirtti. Doğumun ardından neye uğradığını şaşıran anne ve baba, üçüncü çocuklarına bir mucize gözüyle bakıyor.

Doktorlar cilde beyaz renk veren genlerin nesiller boyu iletilebildiğini belirtti. Ancak İngiltere’ye beş sene önce yerleşen Afrika kökenli çiftin soy ağacında bu genleri sağlayacak kimse bulunmuyor.

Haberin Devamı

 

Oxford Üniversitesi akademisyeni Bryan Sykes, doğumun olağandışı olduğunu belirtti. Sykes, farklı ırklardan gelen anne babaların çocuklarında deri renginin farklı tonlarda olabileceğini, çok nadiren de ebeveynlerinden çok farklı bir tona sahip olabileceğini belirtti.

 

Sykes, bu olasılığın gerçekleşebilmesi için soyağacında beyaz birinin bulunması gerektiğine dikkat çekti ve Nmachi’nin çok sıra dışı bir örnek olduğunu söyledi.

 

INDEPENDENT: Hindistan’daki kazanın arkasında Maoistler olabilir

Geçtiğimiz gün Hindistan’ın güneyinde yaşanan ve 62 kişinin ölümüne, 125 kişinin de yaralanmasına neden olan kazanın arkasında Maoist gerillaların olabileceği belirtildi. Çarpışmanın etkisinin kazaya karışan trenlerden birinin tavanının havaya uçmasına neden olacak kadar şiddetli olduğuna dikkat çeken yetkililer, kazanın sebebinin ne olduğunu tespit etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

 

Hindistan’da iki ay öncede raydan çıkan bir trenin neden olduğu kazada 145 kişi ölmüş, hükümet Maoist gerillaları suçlamıştı. Demiryolu Taşımacılığı Bakanı Mamata Banarjee, kaza hakkında şüpheleri olduğunu ve kazanın nedenini araştırdıklarını belirtti.

 

Dünyanın en büyük taşımacılık ağını oluşturan Hindistan devlet demiryolları, günde 20 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip. Yetersiz bakım ve yatırım dolayısıyla birçok kazanın meydaan geldiği demiryollarında, birçok insan tıka basa haldeki vagonlarda yol alıyor.

 

Bugüne kadar yaşanan en büyük tren kazasında, 1981 yılında bir tren Bihar nehrine uçmuş ve 800 kişi hayatını kaybetmişti.

 

NEW YORK TIMES: Afganistan güvenlik planı destek alıyor

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları seviyesinde katılacağı uluslararası konferans bugün Afganistan’ın başkenti Kabil’de başlıyor. Konferansın, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin 2014 yılında ülkedeki güvenliğin tamamen yerel güçlere geçmesini öngören planına odaklanması bekleniyor.

 

Karzai’nin geçtiğimiz yıl sunduğu güvenlik planı destek görmekten uzak duruyor. Ancak, Afganistan’da süren savaşın devam ettirilmesi yönelik desteğin dibe vurduğu ve koalisyon güçlerinin geri çekilme planları yaptığı günlerde, 40 ülkenin dışişleri bakanının katılacağı görüşmede Karzai’nin planına onay verilmesi bekleniyor.

 

Politik göstergeler de Karzai’nin planını desteleyen bir tablo çiziyor. Koalisyon güçlerinin zayiatları artarken, Afganistan’a yapılan milyonlarca dolarlık yatırımlar devlet projeleri tarafından kurutuluyor. Ayrıca askeri harekâtlar istenilen sonuçları almanın uzağında kalıyor.

 

Bu gelişmeler doğrultusunda daha olumlu adımlar atmak isteyen Batılı devletler, Afganistan hükümetine geniş çaplı imtiyazlar sunmaya hazırlanıyor. Bu imtiyazlar arasında büyük suçların değerlendirileceği komisyon ve yolsuzluk karşıtı davaların görüleceği mahkemeler için yeni yasalar, kadın haklarının korunması ve ülkeye yapılan milyarlarca dolarlık yardımım kaybolduğuna dair iddiaların karşılanması bulunuyor.

 

Ek olarak, Karzai hükümetinin finansal yönetim sistemlerini geliştirmesi ve yolsuzluğu azaltması şartıyla, Afganistan’a gönderilen bağışların yüzde 50 artırılması planlanıyor.

 

JERUSALEM POST: Siyonist liderin Hitler suikastı planı  

Bu hafta İsrail’de yayımlanan ve bir İngiliz albaya ait olan günlüğe göre, revizyonist Siyonist lider Ze’ev Jabotinsky, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından kısa bir süre sonra Hitler ve üst düzey Nazi subaylarını öldürmek için planlar yaptı.

 

Günlüğündeki bilgilere göre, İngiliz Albay Richard Meinertzhagen Jabotinsky ile 1939 yılında Londra’da bir araya geldi. Burada Jabotinsky, Hitler ve üst düzey subaylarını öldürmek için düzenlenecek bir cenaze töreninde uygulayacağı bir plandan bahsetti. Plana göre, Jabotinsky defnedilecek olan kişinin tabutunu patlayıcılarla dolduracak ve Hitler ve subayları son görevlerini yerine getirmek için tabuta yaklaştıklarında patlama olacaktı.

 

O dönemde Londra’daki savaş bürosunda danışmanlık yapmakta olan Meinertzhagen, Jabotinsky’nin planını Dışişleir Bakanlığına sundu ancak plan reddedildi. Suikast planına ait detaylat, Meinertzhagen’nin “Ortadoğu Günlüğü, 1917-1956” adındaki, ilk kez 1959’da basılan 376 sayfalık kitabında yer aldı.

YNETMEWS: Esad ve Davutoğlu ablukayı sonlandırmak istiyor

Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail, Filistin ve Suriye ilişkilerini değerlendirdikleri görüşmede Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması için çabaların artırılması çağrısında bulundu.

 

Esad, Davutoğlu görüşmesinden önce Lübnan Başbakanı Saad Hairi ile bir araya geldi. SANA haber ajansına göre, üç lider Suriye, Lübnan ve Türkiye arasındaki bağların güçlendirilmesini ve özellikle Filistin konusu gibi bölgesel meselelere gösterilen çabanın artırılmasını değerlendirdi.

 

Esad, İsrail ve Türkiye arasında yakın dönemde yaşanan gerginliğin Ortadoğu için son derece kötü sonuçları olabileceğini çünkü Suriye’nin İsrail ile barış görüşmelerini sonlandırabileceğini ifade etti. Esad, İsrail ile yapılacak barış görüşmelerinde Türkiye’nin arabulucu olması gerektiğini belirtti.

 

Ayrıca, Esad, Suriye karşıtlığıyla bilinen Lübnan Başbakanı Hariri ile son aylarda üçüncü kez bir araya gelmiş oldu. İki lider, ülkeleri arasında son dönemde kurulan yakın ilişkilerden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!