Güncelleme Tarihi:
İşte dünya basınından manşetler:
İSRAİL GECE VURDU
BBC: İsrail uçakları yine Gazze Şeridi’ni vurdu
Filistinli kaynakların BBC’ye bildirdiğine göre, İsrail uçakları Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’ne 13 hava operasyonu düzenledi. Vurulan noktaların dördü geçen hafta Filistinlilerle çıkan çatışmalarda iki İsrailli askerin öldüğü Han Yunus kasabası yakınlarında bulunuyor.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada bölgede bulunan dört silah fabrikasının hedef alındığı bildirildi. BBC Kudüs muhabiri Jon Donnison, bu olayın son bir yıl içinde yaşanan en ciddi hava operasyonu olduğunu bildirdi. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada havaya uçan binaların molozları dolayısıyla biri bebek üç çocuğun yaralandığını söyledi.
Görgü tanıkları ve Hamas yetkilileri İsrail uçaklarının metal atölyelerini, tarlaları, bir süt fabrikasını ve Hamas’ın askeri kanadına ait küçük tesisleri hedef aldığını söyledi.
HAARETZ: Salam Fayyad: “Bebeğimiz seneye doğacak”
Haaretz gazetesine özel bir röportaj veren Filistin Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad, önümüzdeki yıl “Filistin devletinin doğuşu uluslararası kamuoyunda neşeyle kutlanan bir gün olacak” dedi.
“Bu bebek doğacak ve biz bunun tarihini 2011 yılı olarak öngörüyoruz” diyen Fayyad, bu inancın Filistinlilerin doğdukları topraklarda, İsrail Devleti’yle yan yana uyum içinde ve hak ettikleri özgürlük ve saygınlıkla yaşama isteğinden kaynaklandığını söyledi.
Fayyad, Ortadoğu Dörtlüsü’nün iki hafta önce Moskova’da aldıkları ve Filistin Yönetimi’nin Ağustos 2009’da hazırladığı 24 ay içinde bir Filistin Devleti kurulmasını amaçlayan planı desteklemesinden memnuniyetini dile getirdi.
Fayyad, Filistinlilerin bağımsız bir devlet istediğini söylerken, “Başkalarının artıklarından oluşan, karikatür bir devlet istemiyoruz” dedi.
CNN: El Sadr Irak’taki oyunu sertleştiriyor
Irak’ta Şiilerin büyük oranda desteklediği radikal din adamı Muktada el Sadr yeni ulusal hükümetin kurulmasında önemli rol oynayabilir. CNN, El Sadr’ın 7 Mart seçimlerinde en çok oy alan iki liderden birini desteklemeyi reddettiğini ve bu hafta sonu yapılacak referandumda kime oy vereceklerine kendilerinin karar vermelerini istediğini bildirdi.
El Sadr’ın bu açıklamaları 325 üyeli parlamento için yapılan seçimler sonrasında oynanan siyasi oyunun son raundu olarak görüldü. Birleşmiş Milletler ve ABD gibi uluslararası gözlemciler süreçten memnun olduklarını belirtmişlerdi. Gözlemciler anlaşmazlıkların barış içinde çözümlenmesini be ABD’nin Irak’tan çekilmesini geciktirecek bir istikrarsızlık ortamının oluşmamasını umut ediyor.
EL CEZİRE: Karzai’den BM’ye yolsuzluk suçlaması
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, yabancı seçim gözlemcilerini geçen yılın tartışmalı seçimlerinde yolsuzluk yapmakla suçladı. Perşembe günü konuşan Karzai seçim yolsuzluklarının çok yaygın olduğunu, asıl sorumlunun da başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere yabancılar olduğunu söyledi.
O dönemde Afganistan’daki BM misyonunun başkan yardımcısı olan Peter Galbraith’in yolsuzluk olaylarını organize ettiğini söyleyen Karzai, “Bu Afganların değil yabancıların, Galbraith’in, AB gözlemcilerinin başı Philippe] Morillon’un yolsuzluğudur ve Afgan ulusunun oyları bir büyükelçiliğin kontrolü altına alınmıştır” dedi.
El Cezire muhabiri bu olayın uluslararası kamuoyunda bir şok yarattığını ifade etti. Karzai’nin bu kadar öfkelenmesinin sebebinin seçim gözlem komitesiyle ilgili yapılan ve Karzai’nin aleyhine bir karar çıkan meclis oylaması olabileceği dile getirildi.
THE NEW YORK TIMES: ABD ile Çin arasında buzlar eriyor
ABD ve Çin’in İrana uygulanacak yaptırımlar konusunda işbirliği yapması ve Obama yönetiminin Çin’in para birimiyle ilgili tartışmada geri adım atmasıyla, son günlerde iki ülke arasındaki tansiyonda gözle görülür bir azalma yaşandı.
Perşembe günü Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun bu ay Washington’da yapılacak nükleer güvenlik zirvesine katılacağını açıklanmasının ardından ABD iki ülke ilişkilerindeki en büyük sorunlardan biri olan yuan tartışmalarında geri çekildi.
Çin’in para biriminin değerini manipüle edip etmediği konusundaki kararın Hu’nun ziyaretinden sonraya ertelendiğini ifade eden bir Beyaz Saray yetkilisi, bu tavrın Çin’i yuan konusunda tehdit etmekle bir yere varılamayacağının anlaşıldığını gösterdiğini söyledi.
THE GUARDIAN: Katolik Kilisesi af diledi
Katolik Kilisesi’nin önde gelen isimleri cinsel istismar skandalının verdiği zararı toparlamak adına özür diledi.
Avusturya ve İsviçre’de başpiskoposlar ve piskoposlar Paskalya başlangıcı dolayısıyla yapılan ayinlerde eğer cemaat üyelerine seslendi. Din adamları iddialarla başa çıkma konusunda geçmişte hatalar yapıldığını kabul etti.
Öte yandan Papalık sözcüsü uluslararası skandalın Papa 16’ncı Benediktus ve kilise için bir sınav olduğunu söyledi ancak yapılan açıklamada pişmanlık ve meydan okuma ifadeleri birbirine karıştı. Vatikan yetkililerinin Papa ve kilise yetkililerinin kurbanlar ve tacizcilere yönelik tavrı hakkındaki savunmacı tavrı güçleniyor.
Son olarak bir Vatikan sözcüsü konuyla ilgili çarpıcı haberler yayımlayan New York Times gazetesini topa tuttu. Kardinal William Levada gazetenin kamuoyuna Papa konusunda daha “dengeli” bir resim çizmesi gerektiğini söyledi.
BLOOMBERG: İmalattaki hızlanma küresel toparlanmaya işaret ediyor
Çin’den ABD’ye imalatta Mart ayında yaşanan artış küresel toparlanmanın önemli işaretlerinden biri olan uluslararası ticarette düzelme yaşandığına işaret ediyor.
Hazırlanan raporlar Çin’de imalat sektörünün 13’üncü ayda da büyüdüğünü, ABD’deki fabrikaların ise Temmuz 2004’ten bu yana en önemli gelişmeyi yaşadığını gösteriyor. Japonya, 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken İngiltere ve euro bölgesinde de üretim arttı.
Çin’deki ekonomik büyüme küresel ekonomiyi son 60 yılda yaşanan en büyük krizden çıkarırken, ABD’deki Honeywell International Inc.’ten Almanya’daki Bayerische Motoren Werke AG’ye kadar dünyanın her yerinden şirketlere de fayda sağladı. Bu haberle dünya çapında borsalar yükselişe geçti.