Güncelleme Tarihi:
DEUTSCHE WELLE: Entegrasyon tartışmaları ısınırken, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff Türkiye’de
Almanya Cumhurbaşkanı Christina Wulff Pazartesi günü resmi bir ziyaret için Türkiye’de olacak. Bu, Alman Cumhurbaşkanı’nın 10 yıl sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret. Wulff’un ziyaretinde ele alacağı başlıca konunun Almanya’da yaşayan milyonlarca Türk’ün toplumla bütünleşmesi olacak.
Alman basını, son günlerde gündemin en önemli maddelerinden biri olan göçmenlerin topluma entegrasyonu sorununu değerlendirecek olan Wulff’un, görevindeki en zor ziyareti yaptığı görüşünde. Wulff, ziyaretinde Türk parlamentosunu ziyaret eden ve burada bir konuşma yapan ilk Alman Cumhurbaşkanı olacak. Wulff’un konuşmasında Türk kökenli Alman vatandaşlarının topluma uyum sorununu ele alması bekleniyor.
Wulff’un Ekim ayının başında Almanya’nın birleşmesinin yıldönümünde yaptığı konuşmada İslam’ı “Almanya’nın bir parçası” olarak belirtmesi, ülke içinde yoğun tartışmalar başlamasına neden olmuştu.
CNN: Fransa'ya el Kaide saldırısı uyarısı
Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, Suudi Arabistan istihbarat servisi tarafından el Kaide'nin Avrupa'yı hedef alabileceği yönünde uyarıldıklarını söyledi.
RTL'ye konuşan Hortefeux, "Birkaç gün önce Suudi istihbarat teşkilatı, Arap yarımadasından gelen el Kaide militanlarının başta Fransa olmak üzere Avrupa'da saldırı düzenleyebilecekleri yönünde Avrupalı muhataplarını uyardı" dedi.
İletilen mesajda, el Kaide'nin Avrupa'daki oluşumunun aktif hale geldiği ya da aktif hale gelmek üzere olduğu belirtildi.
Hortefeux, "Tehdit gerçek ve dikkatimiz en üst düzeyde" diye konuştu. Bakan ayrıca, geçen yıl içerisinde Fransa'ya yönelik en az iki saldırının engellendiğini ve terör şüphesiyle 61 kişinin tutuklandığını da sözlerine ekledi.
AFP: İsrail Gazze baskını tanığı Türkleri soruşturmaya çağırdı
Mavi Marmara’ya 31 Mayıs’ta İsrail komandoları tarafından yapılan kanlı baskını soruşturan İsrail komisyonu, Pazar günü baskında tanık olan Türkleri ifade vermeye davet etti.
Turkel Komisyonu sözcüsü Ofer Lefher, Türk büyükelçiliğine bir mektup gönderdiklerini ve baskına tanık olan Türk yolcu ve mürettebatını İsrail’e ifade vermeleri için çağırdıklarını belirtti. Lefher, dokuz Türk’ün güvertesinde öldürüldüğü Mavi Marmara gemisinin kaptanına yapılan teklifin şu ana kadar cevapsız kaldığını söyledi.
Dört kişiden oluşan Turkel Komisyonu’nun yürüttüğü soruşturma, filoya yapılan baskının yasal olup olmadığını ve İsrail’in Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasını uygulama yöntemlerini inceliyor. İki gözlemcinin takip ettiği soruşturmanın sonuçları Birleşmiş Milletler’e (BM)sunulacak. Lefher, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin 24 Ekim’de ifade vermek için çağrıldığını da sözlerine ekledi.
GUARDIAN: ABD çekiliyor, Irak’ta İran’ın etkinliği artıyor
İran’ın Suriye, Hizbullah ve Şii dünyasının önde gelen liderleriyle yaptığı gizli görüşmeler, Irak’ta etkinliğini artırabileceği kaygısı yarattı. Bu yakınlaşmanın Irak'ı Batı'dan uzaklaştırmasından endişe ediliyor.
Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre, İran, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Şiilerin en güçlü dini liderlerinde Mukteda El Sadr arasında bir ittifak kurulmasında önemli rol oynadı.
Suriye, Lübnan'daki Hizbullah ve Şii dini liderleri de kapsayan anlaşma sonucu, Mart ayında yapılan seçimlerden bu yana hükümet kurulamayan Irak’ta Maliki ikinci bir dönem daha görevini sürdürecek. Guardian’a konuşan üst düzey yetkililer, İran’ın Eylül ayının başlarından bu yana gizli görüşmeler için çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Yetkililer, ABD’nin Irak’taki son muharip gücünü de geri çekmesinin ardından İran’ın bu fırsattan yararlanmak için harekete geçtiğini ifade etti.
Geri çekilmenin kısa bir süre sonrasında İran, Kum kentinde bulunan Sadr ile temasa geçerek ondan Maliki'ye karşı olan tavrını değerlendirmesini istedi. Seçimlerde yüze 10 oy alan ve güç dengesinin belirlenmesinde rolü bulunan Sadr’ı harekete geçirmek için, nüfuzlu Şii dini lider Ayetullah Kazım el Haeri devreye girdi.
Bu gelişmenin ardından Maliki özel kalem müdürünü Eylül ayında Kum kentine gönderdi. Burada Hizbullah yetkililerinden Muhammed Kavtharani ve İran Devrim Muhafızları’nın El Kuds güçlerinin lideri General Kassam Süleymani ile bir araya geldiler. Üç hafta sonra ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şam’da Beşir Esad ile görüştü. Dahası, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ında Sadr’ı yönlendirmek için bir araya geldiği iddia ediliyor.
Obama yönetiminden bir yetkili ise bahsi geçen türden görüşmelerde yer almayacaklarını, yapıcı olduğu takdirde komşu ülkelerin rolünü takdir edeceklerini, aksi halde kınayacaklarını belirtti.
HAARETZ: İsrail’den Hamas’a “savaş uyarısı”
İsrail Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı üst düzey bir askeri yetkili, İsrail askerlerini kaçırmaya yönelik planlar yaptığı düşünülen Hamas’a ağır bir uyarıda bulundu. Yetkili, Gazze Şeridi’ne bir İsrail askeri kaçırılması halide yeni bir savaş yaşanacağını ve çıkacak savaşın en az Dökme Kurşunu Operasyonu kadar şiddetli olacağını söyledi.
Yetkili, ileriki yıllarda İsrail ordusu ile Hamas arasında daha az çatışma olacağını ve militan örgütün çatışmaların Gazze Şeridi’ne taşmamasına dikkat edeceğini belirtti. Aynı yetkili, İran ve Suriye’nin eğittiği ve donanım sağladığı Hamas’ın yarı askeri güç haline geldiğini ve artık terörist örgüt tanımından uzaklaşmaya başladığını belirtti. Yetkili, buna rağmen İsrail ordusunun askeri yapıdaki örgütlere karşı daha avantalı olduğunu ve Hamas’ın büyük örgütlenmelerin gösteremediği açıklara sahip olduğunu ifade etti.
2006 yılında Gilad Şalit’in kaçırılmasına değinen yetkili, bu tür bir olayın benzerinin yaşanması halinde bedelinin çok ağır olacağını ve en az Dökme Kurşun Operasyonu kadar büyük bir çatışma çıkabileceğini söyledi.