Dünya basınından manşetler - 10 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 10 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 11:00

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Kadınlar İrlanda’nın kürtaj yasağını AİHM’e taşıdı (The Guardian)

İrlanda’nın kürtaj yasağı hamileliklerini sonlandırmak için İngiltere’ye gitmek zorunda kalan üç kadın tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.

 

Avrupa’nın diğer Katolik ülkeleri Polonya, İspanya ve Malta’nın da yakından izlediği davada mahkeme İrlanda hükümetinin ve biri Litvanyalı ikisi İrlandalı üç kadının ifadelerini dinledi.

 

Kim oldukları hakkında bilgiye ulaşılamayan kadınlar, kürtaj için İngiltere’ye gitmelerinin sağlıklarını tehlikeye attığını, İrlanda yasaları yüzünden travma yaşadıklarını ve aşağılandıklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

Avukatlar ve lobi grupları yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, yaşama hakkı, özel hayatın mahremiyetinin korunması ile insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin ve ayrımcılığın yasaklanması yönündeki maddelerini ihlal ettiğini belirtti.

 

İrlanda hükümeti adına konuşan avukat Paul Gallagher ise yaşam hakkının anne karnındaki bebeği de kapsadığını söyleyerek yasağı savundu.

 

İrlanda’da kürtaj 1861’de yasaklanmış sonraki dönemde yapılan üç referandumdan yasağa destek kararları çıkmıştı. Ülkede kürtaj hapisle cezalandırılıyor.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE JERUSALEM POST

--Peres: Hamas yeni savaşa hazırlanıyor

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol’a Hamas’ın ilk önceliğinin yeni bir savaşa hazırlanmak olduğunu söyledi.

 

PRESS TV

--Türkiye İsrail’i hava sahası ihlali konusunda uyardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail İran üzerinde casusluk yapmak için Türkiye’nin hava sahasını ihlal ederse Ankara’nın sert tepki göstereceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

WILSON CENTER

--Türkiye’nin yeni dış politikası: İsrail’e yer var mı?

Henri Barkey Türkiye’nin İsrail dışında herkesi kapsıyor gibi görünen yeni dış politika anlayışını değerlendirdi.

 

RACE FOR IRAN

--İran, ABD ve Ortadoğu’nun geleceği

Anketler Erdoğan’ın bölgede bir rock yıldızına dönüştüğünü gösteriyor. Obama yönetiminin Türkiye’nin İran ve Ortadoğu’da artan etkisinden faydalanmak için yeterince hazırlığının olmaması çok yazık.

 

MIDDLE EAST ONLINE

--Türkiye-İsrail gerginliği: Geçici bir münakaşa mı, stratejik bir değişiklik mi?

Ankara, İsrail’le arasına belirli bir mesafe koyacak adımlar atıp, Arap ülkeleri ve İran’a giden yola yeni taşlar döşedi.

 

STRATFOR

Haberin Devamı

--İsrail, İran’ın nükleer tehdidini artırıyor

İran’ın Türkiye’nin teklifini ciddiye alması pek muhtemel görünmüyor ancak müzakerelerde zaman kazanmak için bu teklifleri değerlendirip yaptırımları ya da askeri önlemleri geciktirebilir. Bu arada Türkiye’nin müzakerelerde kendini kilit arabulucu olarak konumlandırması Ankara’nın stratejik çıkarlarına hizmet ediyor.

 

APA.AZ

--Gordon: Normalleşmeyi destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Phillip Gordon “Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini destekliyoruz. Protokollerin en kısa zamanda onaylanmasını istiyoruz. Bunun Türkiye ve Ermenistan’a fayda sağlayacağını ve bölgedeki istikrar ve barışa katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

ALIBABA NEWS CHANNEL

--Çinli otomobil üreticileri Türkiye’yi AB’ye geçiş için kullanıyor

Chery otomotiv yetkilisi Türk hükümetinin Çinli üreticileri ülkede fabrikalar inşa etmeye davet ettiğini söyledi.

 

BLOOMBERG

--Erdoğan İran’da yaptırım değil diplomasi istedi

Erdoğan “Eğer diplomatik çözümler aranmadan İran’a karşı yaptırım uygulamak gibi önlemler alınırsa sorunlar doğabilir” dedi.

 

XINHUA

--BM yetkilisi Kıbrıs görüşmelerinde ilerleme umudu taşıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs’ta Türk ve Rum taraflarının pek çok konuda birbirlerine yakınlaştıklarını belirterek müzakereler konusunda tedbirli ve iyimser bir tavır ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

--İran’da demokrasi anı

İran Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Aziz Caferi ordunun Cumhuriyete siper olduğu Türkiye modelini beğendiğini ifade etmişti.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Kunduz'daki saldırıya Alman özel komandolar da katıldı

Almanya, Afganistan'ın Kunduz bölgesinde onlarca sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı tartışmaya devam ediyor. Yeni ortaya çıkan bir belgede Kunduz'daki operasyona özel Alman komando birliği KSK'nin de katıldığı ortaya çıktı. Bu tür operasyonlar için eğitilmiş askerlerin Kunduz'da hata yaparak, sivil ölümlere sebep olması yeni bir tartışma yarattı.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

--Ölü bir Afgan kaç para eder?

Almanya, Afganistan'ın Kunduz bölgesinde yaptığı operasyonda ölen Afgan sivillere tazminat ödeyeceğini açıklamıştı. Ancak tartışma şimdi başka bir yöne kaydı. Savaş esnasında ölen bir Afgan sivil öldüğü için ne kadar tazminat ödenmesi gerektiği tartışılıyor. Almanya yine Kunduz'da bir saldırıda hayatını kaybeden bir çocuk ve annesi için 20 bin euro ödemişti.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Çin’in ekonomik gücü komşularını rahatsız ediyor

Çin kendisini süper güç ABD’nin imparatorluğuna karşı dostça bir alternatif olarak göstermekte zorlanıyor.

 

--Irak’ta yeni bir güvenlik tehdidi: siyaset

Üçüncü dalga bombalı saldırılar Bağdat’ı kasıp kavururken, saldırılar kadar incelemeler de kamuoyunun hükümete inancını zedeliyor.

 

--Pakistan beş Amerikalıyı terör gerekçesiyle tutukladı

Beş genç Müslüman Amerikalıyı terörist gruplara bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutukladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--ABD, sera gazı salınımlarını azaltması için Çin’e yardım etmeyecek

Kopenhag’daki iklim zirvesine katılan ABD’li yetkililer, Washington’un Çin’in karbon salınımlarını azaltma çabasına mali destek sağlamayacağını açıkladı.

 

--İspanya’nın ekonomik sıkıntıları Avrupa’daki iyileşmenin aynası

İspanya, borç görünümünde not düşürülmesi riski yaşayan en büyük Avrupa ülkesi oldu. Yunanistan’ın da benzer sıkıntılar yaşaması, Avrupa’daki ekonomik iyileşmenin rayına oturmadığını gösterdi.

 

--Petrol üreticileri karbon anlaşmasından endişe ediyor

Dünyanın en hızlı büyüyen petrol üretici ülkelerinin karbon salınımlarını azaltma baskısı yaşaması, bu ülkelerin uzun vadede ham petrol gelirlerinin azalmasından endişe etmelerine neden oldu.

 

THE WASHINGTON POST

--Demokratlar ücretsiz devlet sigortasını kapsamayan sağlık yasasını destekliyor

Ancak alternatif planlardan birine doktor ve hastane temsilcileri tepki gösterdi.

 

--Kopenhag’da ABD Çin’den salınımları kısıtlamasını istedi

Obama yönetiminden iki üst düzey yetkili Kopenhag’a geldi. ABD iklim değişikliği anlaşmasında taraf olmaya gönüllü olduğunu ancak asıl sorunun Çin’le yaşandığını belirtiyor.

 

--Afganlar ödeme için sıraya girdi

Afgan askerlerinin eğitiminden sorumlu bir ABD üst düzey askeri yetkilisi Afganistan’da askerlerin ve polisin maaşlarına zam yapılması ülkede askere gitmeye gönüllü olan kişilerin sayısını artırdığını belirtti.

 

FINANCIAL TIMES

--Euro Bölgesini zor günler bekliyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üst düzey yetkililerinden biri, Yunanistan’ı bir yıl içinde kamu finansını kontrol altına alması gerektiğin söyledi. Bunun sağlanmaması durumunda, Yunanistan’ın devlet tahvillerinin ECB likiditesi kullanan bankalar tarafından teminat olarak kullanılamayacağı belirtildi.

 

--İslami finans artan sıkıntılardan darbe alıyor

Küresel ekonomide yaşanan kriz, Dubai’nin borç şoku ve İslami kuralların tam olarak açıklanamaması, İslami finansa büyük sıkıntılar yaşatıyor.

 

--Yunanistan, kriz korkusu artarken sıkıntılarını azaltmaya çalışıyor

Göreve geldikten sekiz hafta sonra, Yunanistan’ın sosyalist hükümetine duyulan güven sorgulanmaya başladı. Yunanistan devlet tahvillerinde yaşanan sıkıntı, kredi derecelendirme kurumu Fitch’in ülkenin kredi notunu düşürmesi ve Atina borsasında yaşanan düşüş krizin boyutunu gözler önüne seriyor.

 

THE GUARDIAN

--Kadınlar İrlanda'daki kürtaj yasağını AİHM'e taşıdı                        

Davacılar yasanın ayrımcı olduğunu ve yaşama hakkını ihlal ettiğini iddia etti.                          

 

--Uluslararası Af Örgütü’nden kritik İran raporu

İnsan hakları grupları Ahmedinecad’ın yeniden seçilmesinin ardından altı ay boyunca yaşanan “kötü muameleyi ve gösteri davalarını” kınadı.

 

--Nükleer tartışma: Tahran İsrail’i hedef almakla tehdit etti

İran eğer saldırıya uğrarsa İsrail tesislerini hedef alarak karşılık vereceği uyarısını yaptı.

 

HAARETZ

--ABD-İsrail ilişkisi daha da kötüye gidecek

Harvard Üniversitesi’nden uzmanlar, ABD’nin İran’a saldırmayacağını ve ülkenin İsrail ile olan ilişkisinin daha da kötüye gideceğini söyledi.

 

--İsrail’de yerleşim durdurmalarına karşı ayaklanmalar başladı

Batı Şeria’daki yerleşimlerin durdurulmasına karşı 10 bin kişinin bir araya gelerek, Netanyahu’nun evinin yakınlarında gösteri düzenlediği İsrail’de, Ulusal Birlik Partisi’nden Aryeh Eldad, Başbakan’a seslenerek, “Yahudileri buz kalıbı gibi hızlı bir şekilde donduramazsınız” dedi.

 

--Netanyahu Golan yasasıyla kendi elini bağlıyor

İsrail meclisinin onayladığı “Referandum Kanunu” Filistinliler, Suriye ve hatta Lübnan ile yapılan müzakerelerde, hükümetin özgürlüğünü kısıtlıyor.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG  

--Çin emlak spekülatörlerini sıkıştırırken teşvik programını genişletti

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Çin gayrimenkul piyasasındaki spekülasyonu durdurmak için bu sektörde gerçekleşen satışlarından alınan verginin süresini uzatırken, ekonomideki toparlanmayı kalıcı kılmak için otomobil ve ev gereçleri satın alımlarındaki teşviklerini artırdı.

 

--Dolar ve yen Avustralya'dan gelen iyi istihdam haberiyle düştü

Avustralya'nın istihdam piyasasında yaşanan hızlı artış ve ülkenin faiz oranlarını yükselteceği beklentisi yatırımcıları riskli varlıklara yönlendirirken, ABD Doları ve Japon Yeni hem bu ülkenin hem de Yeni Zelanda’nın para birimi karşısında değer yitirdi.

 

--İngiltere bankaları ikramiyeler için 'acı ilacı' içmeye zorluyor

İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling'in bankacılara verilen ikramiyelere yüzde 50 vergi getirme planı, cezanın bankalara mı, hissedarları mı yoksa çalışanlarını mı verileceğinin sorgulanmasına neden oldu.

 

CNNMONEY

--Windows 7 şikâyetleri başladı

Kullanıcılar, işletim sistemlerini Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 7'ye yükseltilmesinde sorunlar yaşandığını söylüyor. Ancak, sorunlar ortadan kalktığında kullanıcılar Windows 7'yi, Vista'dan daha çok beğeniyor.

 

--ABD'de dolar düşerken borsalar yükseldi

ABD borsaları dolardaki zayıf trendin emtia hisselerinde yaşattığı taleple yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.5 artarken, S&P 500 Endeksi'ndeki artış yüzde 0.4 oldu.

 

--TARP kurtarma planı 10 ay daha uzatıldı

ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, yönetimin aldığı tartışmalı 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'nın (TARP) 3 Ekim 2010 tarihine kadar uzatılacağını söyledi.

 

CNBC

--ABD’de hacizler azaldı ancak düşüş geçici

Son gelen verilere göre, ABD’nin gayrimenkul sektöründe yaşanan hacizler geçtiğimiz ay Şubat’tan beri en düşük seviyeye geriledi. Ancak bu düşüşün geçici olması bekleniyor.

 

--S&P İspanya’nın görünümünü düşürdü

Kredi Derecelendirme Kurumu Standard & Poor’s Çarşamba günü İspanya’nın görünümü düşürdü. Bununla birlikte, ülkenin kredi notunun da düşürülebileceği uyarısını yaptı.

 

--Avustralya’da istihdam oranı üst üste üçüncü aylık artışını yaşadı

Avustralya istihdam oranı, Kasım ayında beklentilerin üzerinde bir oranda arttı. Ülkenin işsizlik oranı ise yüzde 5.7’ye geriledi.

 FORBES

--Obama’nın nükleer sıkıntıları

Rusya’yı yeni bir nükleer ajanda konusunda ikna etmek, yalnızca 67 kişiden oluşan ABD senatosunu yeni bir anlaşmaya ikna etmekten daha kolay.

 

--İngiltere, bankacıların ikramiyelerinden tek seferlik vergi alacak

İngiltere hükümeti, yaklaşan genel seçimler öncesinde, yerel ekonomiyi canlandırmak için oluşturduğu planlar dahilinde, ülkedeki bankacıların ikramiyelerinden tek seferlik vergi alacak.

 

--Çin’in yeni servetlerini yönetmek

Çinli bankacılar, ülkede varlık yönetimi hizmetlerine olan talebin arttığını dile getiriyor.

 

 MARKETWATCH

--Altındaki boğa piyasasında değişen bir şey yok

Simon Constable, altın fiyatlarında ralli yaşanmasını sağlayan nedenler ortadan kalkmadığı için bu madenin fiyatında yaşanan boğa piyasasının devam edeceğini yazdı.

 

--ABD borsaları teknoloji önderliğinde sürpriz yükseliş yaşar mı?

ABD'de tatil dönemine girilirken uzmanlar, Apple ve Amazon.com'un perakende işinde faaliyet gösteren şirketlere göre daha iyi performans gösterme potansiyeline dikkat çekti.

 

--Apple 2010'da tablet cihazını piyasaya sürmeye hazırlanıyor

Aracı kurumlardan gelen araştırma notlarına göre, Apple uzun zamandır beklenen küçük boyutlara sahip PC ürününü 2010 yılını başında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!