Güncelleme Tarihi:
YNETNEWS: İsrail’in Batı Şeria saldırısına cevabı: Yerleşim inşaatları başlıyor
İsrailli yerleşimciler Hamas’ın dün gece Batı Şeria’da düzenlediği ve dört İsraillinin hayatına mal olan saldırıya cevabı inşaatları yeniden başlatarak verecek.
Batı Şeria yerleşimcilerini temsil eden Yesha Konseyi bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada inşaatların yeniden başlayacağını duyurdu. Konseyin açıklamasında saldırıya “Siyonistlerin cevabı” olarak “Bu akşamdan itibaren inşaatlar yeniden başlayacak” denildi.
İnşaatlar üzerindeki moratoryum resmi olarak 26 Eylül tarihinde sona eriyordu. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, inşaatların devamı halinde bugün başlayacak Ortadoğu görüşmelerinde masadan kalkacaklarının uyarısını yapmıştı.
Patlamayı üstlenen Hamas, bunun yaşanan ve yaşanacak bir dizi saldırıdan biri olduğunu belirtti ancak amaçlarının barış görüşmelerini durdurmak olmadığını belirtti.
Filistin Yönetimi saldırıyı kınadı ve bunun bir provokasyon olduğunu ifade etti. Washington’da bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise “İsrailli sivillerin kanını döken katillerin cezasız kalmayacağını” söyledi ancak görüşmelere ara vermek ve ülkesine dönmek gibi bir planı olmadığını kesinlikle dile getirdi.
NEW YORK TIMES: Obama son noktayı koydu: Yeni bir sayfa açma zamanı
ABD Başkanı Barack Obama dün akşam Oval Ofis’ten yaptığı konuşmayla ülkesinin Irak’taki yedi yıllık savaşının bittiğini resmen duyurmuş oldu. Obama, ABD’nin Irak’taki sorumluluklarını yerine getirdiğini, artık ülke içindeki sorunlarla uğraşma zamanı geldiğini söyledi.
Başkan konuşmasında Irak’ta savaşıp hayatını kaybeden askerlerden övgüyle bahsetti ancak savaşa girmenin en başından bir hata olduğunu da vurgulamaktan kaçınmadı. Şimdi öncelikli görevinin zayıf ekonomiye ve diğer iç meselelere bir çözüm bulmak olduğunun altını çizmek için fırsattan istifade eden Obama önümüzdeki yaz Afganistan savaşını bitirmeye kararlı olduğunu da gösterdi.
Obama, “Ülkemizin genç kadınlarını ve erkeklerini büyük fedakârlıklar yapmaları için Irak’a gönderdik, bütçemizin kısıtlı olduğu bir dönemde yurtdışında büyük paralar harcadık. ABD’nin ve Irak’ın tarihinin bu önemli bölümünde sorumluluğumuzu yerine getirdik. Artık yeni bir sayfa açma zamanı” dedi.
Selefi George W. Bush’la fikir ayrılıkları yaşasalar da kendisinin “askerlerimize desteği, ülkesine sevgisi ve ABD’nin güvenliğine bağlılığı” konusunda kimsenin şüphesi olmadığını belirten Obama, “Irak’ta şiddet olayları sürecek be ABD bu ülkede istikrarlı bir demokrasi için çalışmaya devam edecek” dedi. Obama El Kaide’ye teslim olmayacaklarının sözünü verdi.
Demokrat Parti’nin Kongre seçimlerini kaybetme ihtimali ve anketlerde düşen destek oranlarıyla karşı karşıya olan Obama ülkesinin Irak’taki kararlılığının ülke içindeki sorunların çözüleceğinin bir işareti olarak algılanmasını istedi. Irak’ta harcanan miktarlara değinen Obama “Orada savaşımızı bitirirken ülke içindeki sorunlarımızla uğraşmaya başlamalıyız” dedi.
Afganistan savaşının 10’uncu yılında ABD’lilerde bir savaş yorgunluğu olduğunu da ifade eden Başkan, Amerikan askerlerinin, sınırlı bir zaman için ülkede kalacağını ve Afganlara kendi hükümetlerini ve silahlı kuvvetlerini kurma şansı verileceğini belirtti. Obama, “Irakta olduğu gibi Afganistan’da da onların yapması gereken şeyleri biz onların yerine yapamayız” dedi. Irak’tan çekilen askerlerin bir kısmının Afganistan’a aktarılacağını ifade eden Obama önümüzdeki Temmuz’da güvenlik sorumluluğunun Afganlara transfer edileceğini, ancak bunun hızının koşullara göre belirleneceğini sözlerine ekledi.
TIMES: Blair’in kitabı piyasaya çıkar çıkmaz olay oldu
İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in anılarını anlattığı A Journey isimli kitap piyasaya çıkar çıkmaz olay oldu. Blair’in kendisinden sonra İşçi Partisi’nin başına gelen Gordon Brown’a ağır ithamlarda bulunduğu kitap ülkenin bütün gazetelerinin manşeti oldu.
Blair kitabının son kısmında İşçi Partisi’nin seçimlerde “hezimete uğramasının” nedeninin Brown’ın aldığı “Yeni İşçi Partisi” politikalarını terk etme kararından kaynaklandığını belirtti. Yeni İşçi Partisi, Blair döneminde uygulamaya konan, daha liberal bir sol parti, bir başka deyişle “üçüncü yol” politikalarına verilen isimdi.
Partide 16 yıldan beri tartışılmakta olan konuları bir kez daha gündeme getiren Blair, halefinin doğrudan vergileri yükseltme, kamu hizmetleri reformunu sulandırma ve büyümekte olan bütçe açığıyla başa çıkamamasını “delirten” hamleler olarak nitelendirdi. Brown, Blair hükümeti döneminde Maliye Bakanı’ydı.
Ancak Blair’in kitabının dikkat çeken noktaları bununla sınırlı değil. Irak Savaşı’yla ilgili görüşlerini de belirten eski Başbakan, ölenler için gözyaşı döktüğünü ancak ülkeyi savaşa sokmaktan pişman olmadığını yazdı.
Blair, “Kaybedilen hayatlar için bütün hücrelerimle üzülüyorum, özellikle de savaş kararını veren ben hala hayatta olduğum için. Ancak savaşa girme konusunda kesinlikle pişman değilim. Hala bunun doğru şey olduğuna inanıyorum ve insanlardan kendilerine ‘Acaba haklı mıydı?’ diye sormalarını istiyorum” dedi.
BBC: Şilili maden şirketinden göçük özrü
Şili’de üç hafta kadar önce çöken ve 33 madencinin içeride mahsur kaldığı madenin sahipleri, madencilerden ve ailelerinden özür diledi. San Esteban madenciliğin CEO’su Alejandro Bohn, yaşanan “acı”dan ötürü “af dilemesi” gerektiğini söyledi.
Madencileri kurtarmak için kazı çalışmaları başladı ancak yetkililer bir sonuca varılana kadar üç-dört ay geçebileceğine inanıyor. NASA’dan gelen bir grup uzman madencilere karşı dürüst olunmasını ve kendilerine boş umutlar verilmemesini tavsiye etti.
San Jose madeninde yerin 700 metre altında mahsur durumdaki işçilere çalışmaların süresinin uzun olabileceği söylendi ancak kesin bir tarih verilmedi.
Bir doktor, bir beslenme uzmanı, bir mühendis ve bir psikologdan oluşan ve Şilili yetkililerin talebi üzerine Santiago’ya gelen NASA ekibinin Çarşamba günü maden alanına gitmesi bekleniyor.
GUARDIAN: Aştiyani’ye ‘Pazar asılacaksın’ dediler
İran’da zina yaptığı ve kocasını öldürdüğü gerekçesiyle recm cezasına çarptırılan Sakine Muhammed Aştiyani’ye Cumartesi günü “Pazar günü asılacağının” söylendiği ancak böyle bir şey yaşanmadığı ortaya çıktı.
Aştiyani’nin oğlu Sajad, Guardian’a yaptığı açıklamada annesinin vasiyetini yazdığını ve hücre arkadaşlarıyla vedalaştığını söyledi. “Uluslararası kamuoyundan gelen baskı Tahran’a şimdiye kadar engel oldu ancak ellerinden gelen her şekilde her fırsatta öldürüyorlar” dedi.
Öte yandan hapishane yetkilileri Aştiyani’nin ailesinin ve avukatlarının ziyaretlerini yasakladı. Çocuklarına annelerinin kendilerini görmek istemediği Aştiyani’ye ise ziyarete kimsenin gelmediğinin söylendiği öne sürüldü.
REUTERS: Almanya’da Yahudi toplumu Sarrazin’in kovulmasını istiyor
Almanya’nın Yahudi toplumunun liderleri Salı günü yaptıkları açıklamada dün piyasaya çıkan kitabı ve geçtiğimiz günlerde verdiği röportajlarla dikkat çeken SDP’li politikacı Thilo Sarrazin’in Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndan çıkarılmasını talep etti.
Almanya Yahudiler Merkezi Konseyi Başkan Yardımcısı Dieter Grauman, Sarrazin’in çizgiyi aştığını söyledi. Bu arada Sarrazin’in anketlerde birçok Alman’ın desteğini alması dikkat çekiyor.
Alman Handelsblatt gazetesie konuşan Grauman, “Merkez Bankası’nın Sarrazin’le bir işi olmamalı. Kendisi Bundesbank’a ağır hasar veriyor. Bu böyle devam edemez” dedi.