Güncelleme Tarihi:
CNN: Yeraltında mahsur kalan madencilerin cesetlerine ulaşıldı
Karadeniz’in liman kenti Zonguldak’taki bir madende yaşanan patlama ardından geçen dört günün sonrasında, kurtarma ekipleri 28 işçinin cesedine ulaştı. Halen ulaşılmaya çalışılan iki işçi için ise ümitler neredeyse tükendi.
Yüzlerce kurtarma görevlisi yerin 540 metre altındaki bir kuyuda mahsur kalan işçileri kurtarmak için seferber oldu. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız işçilerin patlamanın ardından karbon monoksit gazından dolayı öldüklerini düşündüklerini ancak bunun henüz netlik kazanmadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet sitesinden yaptığı açıklamada patlamaya neyin neden olduğuna dair soruşturma başlatılmasını istedi.
Zonguldak Maden İşçileri Sendikası başkanı Taci Alkaya CNN’e, “Zonguldak madencilik geleneğine sahip bir maden kenti. Her aile en az bir madenciye sahip. Genelde bu meslek babadan oğluna geçer” dedi.
Kazanın yaşandığı maden devlete ait olsa da, yaşamını kaybeden işçiler taşeron bir şirket çalışanları.
REUTERS: Maden patlamasının ardından soruşturma başlatıldı
Kurtarma ekipleri Pazartesi yaşanan maden patlaması ardından 28 işçinin cansız bedenine ulaştı. Patlama esnasında yaklaşık 40 maden işçisi yerin 540 metre altındaki madende iki ayrı bölgede bulunuyordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sekiz işçinin yaralı ve iki işçinin halen yerin altında mahsur olduğunu belirtti. Hükümet, son aylarda yaşanan ve 60’dan fazla işçinin ölmesine neden olan maden kazaları hakkında soruşturma başlattı.
Maden kazaları Türkiye’nin alışık olmadığı bir şey değil. 1992 yılında yaşanan ülkenin en büyük maden faciasında 263 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Pazartesi günü başlayan kurtarma çalışmaları, madencilerin mahsur kaldığı göçüğe giden geçit çökünce göçüğe 2,000 metre uzaklıkta ayrı bir noktadan inilmesini gerektirdi.
Yıldız, işçilerin karbonmonoksit gazından ölmüş olduğunu düşündüklerini belirtirken, yetkililer madende birikmiş olabilecek metan gazının başka bir patlamaya neden olabileceği uyarısını yaptı.
AGENCE FRANCE PRESSE: Kurtarma ekipleri madencilere ulaşmak için yarış içinde
Pazartesi günü yaşanan maden patlamasının ardından Salı günü kurtarma çalışmalarına başlayan ekipler madencilerin mahsur kaldığı göçüğün önünü kapatan toprak ve kayaları temizlemeleri ardından madendeki tehlikeli boyuttaki metan ve karbonmonoksit gazı seviyesini düşürmek için oksijen pompalamaya çalıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kurtarma çalışmaları esnasında işçilere ulaşmanın ne kadar süreceğini bilmediklerini çünkü işçilerin mahsur kaldığı göçüğün ne kadar büyük olduğunu bilmediklerini belirtti.
Yetkililer, hükümete ait Zonguldak Karadon madeninde yaşanan patlamaya metan gazının neden olduğu görüşünde. İşçilerin çalıştıkları kuyuyu genişletme çalışmaları yürüttüğünü belirten yetkililer, Pazartesi günü bu amaç altında işçilerin Pazartesi günü dinamit kullanıp kullanmadıklarını bilmediklerini ifade etti.
ASSOCIATED PRESS: Maden işçileri için ümitler tükeniyor
Zonguldak’taki madende metan gazının neden olduğu patlamanın ardından bir Türk mühendis madende mahsur kalan işçilerin sağ kurtarılmasına yönelik ümitlerin azaldığını belirtti.
Başmühendis Hüsnü Ünal, gece yarısı süren kurtarma çalışmalarında madenin içinde biriken zehirli gazların etkisinin azaltılması için kurtarma ekiplerinin hava pompaladığını belirtti.
Ünal, son 6 ay içinde yaşanan üçüncü maden kazasına işçilerin kullandıkları dinamitlerin mi neden olduğunu henüz bilmediklerini ifade etti.