ANKA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 10:24
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Uluslararası Jeotermal Birliği’nin Avrupa ve Orta Asya bölgesinde gerçekleşecek jeotermal projelerine 810 bin dolar teknik yardım yapmasını, Jeotermal Enerji Geliştirme Programı (GeoFund)’nın bölgedeki ilk aşamasını gerçekleştiren Macar Petrol ve Gaz Şirketi’ne ise 3 milyon 270 bin dolarlık Jeolojik Risk Sigortası desteği verilmesini onayladı.
Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre GeoFund, 177 ülkenin üye bulunduğu Küresel Çevre Düzeni Kredi Fonu’nun katkısıyla gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin jeotermal projelerine destek verilmesi amacıyla kuruldu. Kurum ilk aşamada ülkelerin jeotermal kaynaklı projelerine gelecek 8 yılda risk sigortası ve teknik yardım olarak yaklaşık 25 milyon dolarlık destek vermeyi planlıyor. GeoFund, Dünya Bankası alt örgütlerinin de desteğini alırken kendi türünde ilk bölgesel örgüt olarak biliniyor. Kuruluş jeotermal projelerin karşılaştığı engelleri ortadan kaldırarak, sistemli bir şekilde teşvikte bulunmayı, talep ve gereç temininde artış sağlamayı amaçlıyor. GeoFund’un projelere desteği şu üç yoldan gerçekleşiyor:
“Teknik Yardım: Yenilenebilir enerji kaynakları ve jeotermal enerjinin kullanımını geciktiren engelleri kaldırmaya yöneliktir. Jeotermal veri tabanlarının sistemleştirilmesine, düzenlenmesine, jeotermal bilgi ve birikimin yaygınlaşmasına, tanınmasına, hazırlanmasına ve jeotermal projelerin gerçekleşmesine yardımcı olur.
Doğrudan Yatırım Fonlama: Düşük maliyetli krediler sağlayarak proje geliştiriciler destekleniyor. Koşullu bağış ya da açık bağışlarla işletmenin fayda elde etmesi sürecinde maliyetin bir bölümü karşılanıyor..
Jeolojik Risk Sigortası: Proje geliştiricileri ve yatırımcıları kısa dönem ve orta dönemli jeolojik risklere karşı kısmen sigortalıyor. Bu sigorta, jeotermal enerji yatırımlarına ana engellerden biri olarak bilinen, keşif ve işletmecilikle bağlantılı riskleri hafifletmeye yardımcı oluyor."
TÜRKİYE’NİN BEKLENTİSİ BÜYÜK
Dünya Bankası’nda teşvik alan Macarlar ülkedeki ilk jeotermal enerji santralinin jeotermal keşif ve kazı aşamasındaki risklerini karşılamak üzere Jeolojik Risk Sigortasını kullandı. Tesis Enex Iceland ve Vulcan Kft adlı firmaların ortak finansörlüğüyle inşa edilecek.
Türk Jeotermal Derneği verilerine göre ise, Türkiye dünyada jeotermal zenginliğiyle 7’nci sırada yer alıyor. Hükümetin önem verdiğini belirttiği jeotermal potansiyeliyle toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5’ine kadar, ısıtmada ısı enerjisi gereksiniminin yüzde 30’una kadarlık bölümü karşılanabilecek. Ancak bunların ağırlıklı ortalaması alındığında Türkiye’nin elektrik ve ısı enerjisi toplamı ihtiyacının yüzde 14’ünün jeotermal enerjiyle karşılanabileceği iddia ediliyor.
Toplam jeotermal potansiyelinin elektrik üretimi, kent ısıtma, soğutma, sera ısıtma, termal tesis ısıtma, kaplıca kullanımı, kimyasal madde üretimi ve sanayide kullanımla yıllık 20 milyar dolarlık yurtiçi katma değer yaratılabileceği iddia ediliyor. 2005 itibarıyla Türkiye’deki jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 4’ünün değerlendirildiği de belirtildi.