Güncelleme Tarihi:
The New York Times (NYT) gazetesinde Salı günü yayımlanan habere göre, Zoellick, John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Araştırmalar Fakültesi'nde yaptığı konuşmada, “ABD, eğer doların dünyadaki başat rezerv para birimi olma konumunu bahşedilmiş bir şey olduğunu düşünürse hata yapar” dedi.
Zoellick konuşmasında, önümüzdeki dönemde dolara başka alternatiflerin de giderek daha çok ortaya çıkacağını belirtti.
NYT, Zoellick'in uluslararası işlemelerde euronun "saygın bir alternatif" olduğunu ve bu para biriminin kabul edilebilirliğinin artması için her türlü nedenin bulunduğunu söylediğini bildirdi.
Haberde, "Dolar önümüzdeki 10 ile 20 yıl arasında Çin'in renminbi para biriminin artan rekabeti ile karşı karşıya kalacak. Çinli liderler döviz kurları üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için kendi para birimlerinin uluslararası işlemelerde kullanılma düzeyini asgariye çekse de; Zoellick, yuanın 'finansal piyasalarda bir güç haline' geleceğini söyledi" denildi.
Dünyadaki birçok devlet tarafından finanse edilen Dünya Bankası, özellikle fakir ülkelere kaynak aktarımı yapıyor. Ancak büyük devletlerin ekonomi politikaları ve döviz konularında müdahale yetkisi bulunmuyor.
DOLARIN KADERİ YÖNETİMDE
NYT, Zoellick’in bu ifadelerinin sıradışı olduğunu ve bir anlamda tahrik edici bir ton taşıdığını da belirtti.
Haber, Zoellick'in bu sözleriyle Obama yönetiminin ABD'deki finansal düzenleme sistemi ile ilgili teklifine gönderme yaparak, yönetimle aynı şekilde düşünmediğine işaret ettiği yorumunu yaptı.
NYT’ye göre, Zoellick, “Doların kaderi büyük oranda ABD'nin yaptığı seçimlere bağlı olacak… 'ABD borç sorunlarını enflasyona başvurarak mı çözecek? Amerika harcama ve bütçe açığı konusunda uzun vadeli disiplin sağlayabilir mi?” diye konuştu.
Zoellick ayrıca, ABD Merkez Bankası (Fed) yerine Kongre’ye karşı hesap verme sorumluluğu olan Hazine Bakanlığı’na daha fazla yetki verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.