Güncelleme Tarihi:
Yasalar gereği bunun cezası 74 kırbaç. Dünürü cumhurbaşkanı olamazsa, Ahmedinejad’ın emeklilikte işi zor.
İran’da 14 Haziran’da yapılacak seçimler için 680 aday çıktı. Bu adayları tek tek değerlendirip hangilerinin seçime girebileceğine, 12 üyeli Anayasayı Koruma Konseyi (Şûra-yı Nigehban-ı Kanun-i Esasi) karar verecek. Konseyin en tartışmalı cumhurbaşkanı adayı hakkında önceki gün yaptığı açıklama, İran’da yeni dönemin de sinyali olabilir.
İZİNDE OLDUĞUMU SÖYLEYİN
Bu aday, mevcut cumhurbaşkanının dünürü olan ve iktidarın tepesindeki güç mücadelesinin en aykırı karakterlerinden sayılan İsfendiyar Rahim Meşai. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, cumartesi günü resmi adaylık başvurusunda dünürü Meşai’ye bizzat eşlik etti. Seçim merkezinde bunun sorun çıkarıp çıkarmayacağı sorulduğunda ise “Onlara bugün izinde olduğumu söyleyin” dedi. Ahmedinejad’ın bu tutumu, uzun süredir kavgalı olduğu muhafazakâr egemenlere ve hatta zaman zaman karşısında geri adım atmak zorunda kaldığı ülkenin bir numaralı yetkilisi dini lider Ali Hameney’e karşı bir meydan okuma olarak yorumlanıyor. Görevdeki bir cumhurbaşkanın, halefi olmaya aday birini bu şekilde desteklemesinin cezası İran yasalarına göre 74 kırbaç ve 6 ay hapis. Anayasayı Koruma Konseyi, Meşai’nin adaylık sürecini de etkileyebilecek bir hamle yapıp Ahmedinejad’ı sözlü olarak şikayet etti. Anayasa gereği üçüncü kez adaylığını koyamadığı için akademisyenliğe dönmeyi düşünen Ahmedinejad’ın emekliliği, Meşai’nin yeni cumhurbaşkanı olmaması durumunda
iyice zorlaşabilir.
Meşai, İran’ın Kürt çoğunluklu bölgesinde İstihbarat Bakanlığı için çalıştığı 1984’te, o dönem Hoy kenti valisi olan Ahmedinejad ile tanışmıştı. 30 yıl süren dostluk, Meşai’nin kızının 2008’de Ahmedinejad’ın büyük oğluyla evlenmesiyle perçinlenmişti. Ahmedinejad 2009’da Meşai’yi cumhurbaşkanı yardımcısı yapmış, ama Hamaney bir hafta sonra bu kararı iptal etmişti.
‘Kayıp İmam yeni başkanı belirledi’
Rahim Meşai, siyasi konularda “dini-milliyetçi,” sosyal ve kültürel konularda ise ılımlı bir muhafazakâr olarak biliniyor. Ancak İran’ın muhafazakâr derin devleti, Ahmedinejad’ın da Meşai’nin etkisiyle giderek “sapkın” bir Mehdici dünya görüşü benimsediğini savunuyor. Söz konusu tarikatın, Mehdi veya Kayıp İmam da denen 12’nci İmam’ın dönüşü için dünyanın sonunu hızlandırmaya çalıştığı bile savunuluyor.
Adayların çoğu Hamaney’e yakın
Ahmedinejad’ın 2009’da iktidara geldiği olaylı seçimlerin aksine bu kez Yeşil Devrim’e girişen reformcu hareketin güçlü bir adayı yok. En iddialı adaylar o günden beri aile üyelerini de kapsayan ev hapsi gibi uygulamalarla bezdirildi. Eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve onun müttefiklerinden Hasan Ruhani dışında bu kez reformcuların oy verebileceği bir isim yok. Diğer adaylar arasında Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayati ve eski meclis başkanı Gulam-ali Haddad-adil öne çıkıyor. Nükleer müzakereci Said Celili, eski Devrim Muhafızları komutanı Muhsin Rızai ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Kalibaf da Hamaney’e uzak olmayan diğer iddialı isimler.