Güncelleme Tarihi:
SÄ°GARASIZ HAYATIN YENÄ° KURALLARI...
İŞTE ŞİRKETLERDE SİGARA YASAĞI UYGULAMALARI...
Sigara yasağı "kapalı alan" özelliÄŸi taşıyan alanlarda uygulanacak. Çadır ve güneÅŸlikler "kapalı alan" özelliÄŸi taşıyacak. Yasak bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL ceza verilecek.      Â
KAPALI mekanlarda sigara içme yasağı getiren kanun dün geceyarısı itibarı ile yürürlüğe girdi. Böylece sigara tiryakileri kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içemeyecek. "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun"a göre, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere bütün toplu taşıma araçlarında da sigara içme yasağı uygulanacak. Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Balkonda serbest
Sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, "kapalı alan" özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek. Bu yer, bir bina, hatta çadır da olabilecek. Söz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki bütün yan yüzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak. Tavanı, çatısı olup, yan yüzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek. Sigara içme yasağı bulunan kapalı mekanların balkonları ve yangın merdivenleri, üstü kapalı olsalar da açık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara içebilecek.
Reklam da yasak
Ancak, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.
Önce yazılı uyarı
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak. Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek. Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek.
Sigara yasağına uymayanlara kimler müdahale edecek
SİGARA içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek. "Sigara İçilmez" levhalarının altındaki "Şikayet İçin" bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak. Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araçlarına da, taşıtın büyüklüğüne göre, tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği şekilde, "Sigara İçilmez" yazıları asılacak.
Trafik cezası gibi tahsil edilecek
Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Önce kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yöntemlerine başvurulacak. Bu yöntemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor.
Sigara içmek nerelerde yasak nerelerde serbest olacak
Çadır ve güneşlik
Sabit veya seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler, ’kapalı alan’ olarak değerlendirilecek ve bu alanlarda tütün ürünleri tüketilmesi önlenecek.
Kamu binaları
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları ve taksi hizmeti verenler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu tolu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi için tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.
Bakımevi ve hapishane
Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslararası güzergáhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde toplam alanın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecektir. Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.
Eğitim kurumları
Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Stadyumlar
Kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi mümkün olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi ve benzeri yerlerin içinde olup tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Hürriyet’te üç aydır yasak
KAPALI mekanlarda sigara içme yasağı, Hürriyet Medya Towers’da 25 Şubat’tan bu yana uygulanıyor. Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın isteğiyle iki yıl önce bina içinde sadece belirlenen alanlarda sigara içilmesine izin verildi. 25 Şubat Pazartesi gününden itibaren bina içinde tüm kapalı mekanlarda sigara yasaklandı.
Dünyada sigara yasakları nasıl
ABD: ABD’nin Kaliforniya eyaleti, dünyada en sıkı ve geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. 1993 yılında devlet binalarının içinde ya da 1.5 metre yakınında sigara içmek yasaklandı.
FRANSA: Fransa, 2003’de, halka açık alanlarda sigara tüketimini düşürmek için sigara fiyatlarını yüzde 20 arttırdı. 1 Şubat 2007’de iş yerlerinde sigara yasaklandı.
KANADA: Kanada’da 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin oranı yüzde 21. Toplum sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, ülkede uygulanan sert sigara içme yasağı.
İRLANDA: İrlanda 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara içilmesini yasakladı. Hükümet, bu mekanlarda sigara içerken yakalanan kişilere 3 bin Euro para cezası verilmesini kararlaştırdı.
HOLLANDA: 16 milyonluk nüfusunun yüzde 30’u sigara içen Hollanda, 1 Ocak 2004’ten itibaren, tren istasyonları, umumi tuvaletler, iş yerleri de dahil olmak üzere halka açık bir çok yerde sigarayı yasakladı.
İSPANYA: İspanya’da iş yerleri, hastaneler, kültür merkezleri ve toplu taşıtlarda sigara yasağı, 1 Ocak 2006 itibariyle yürürlüğe girdi. Yasa, 100 metrekareden geniş iş yerlerinde, kahvehane ve restoranlarda içilen bölüm bulundurulmasına izin verse de, küçük mekanlarda yasadışı sigara tüketimi devam ediyor.
AVUSTRALYA: Avustralya’da havaalanları, devlet daireleri, klinikler ve işyerlerinde sigara içmek yasak. Ülkede bir çok eyaletteki restoranlar ve alışveriş merkezlerinde de sigara içilmiyor.
İTALYA: İtalya’da sigara yasağı iki yıldır yürürlükte. Hükümet, sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda kuralı ihlal eden kişiye yaklaşık 2 bin Euro para ceza kesiliyor.
NORVEÇ: 1 Haziran 2004’te restoran, bar ve kafelerde sigara içmek yasaklandı. Norveç’te tütün ürünlerinin reklamını yapmak, 30 senedir yasak. Bir paket sigaranın fiyatı ise yaklaşık 6 Euro.
İSVEÇ: Mayıs 2005’ten bu yana ülkede bar ve restoranlarda sigara içmek yasak. Sigaraya izin vermek isteyen işletmelerin ise özel havalandırma sistemi bulundurmaları ve sigara içilen bölümde yiyecek-içecek servisi yapmamaları gerekiyor.
PORTEKİZ: Portekiz’de sigara yasağı sadece hastane, okul ve devlet binaları için geçerli. Toplu taşıtlarda seyahat süresi bir saati geçmiyor ise, taşıt içinde sigara içmek yasak. Portekiz hükümeti barlara ve restoranlara bu kararın getirilmemesine karar kıldı.
İNGİLTERE: İngiltere’de geçtiğimiz yıldan beri, umuma açık alanlarda sigara içmenin cezası 50 sterlin. Londra İmperial Koleji’nin araştırmasına göre, 65 yaşının altında sigara içen kişilerin oranı yüzde 30.