Dumandan kurtuluş

Güncelleme Tarihi:

Dumandan kurtuluş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 00:00

İstanbul Zeytinburnu’nda 5 katlı bir apartmanın havalandırma boşluğunda saat 04.00’te yangın çıktı.

Haberin Devamı

Havalandırma boşluğunda bulunan eski ev malzemeleri ve kumaşlar aniden alev topuna döndü. Yoğun duman kısa sürede tüm binayı sardı. Apartmanın üst katlarında oturanlar duman nedeniyle dairelerinde mahsur kaldı. Mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine Zeytinburnu, Fatih, Bakırköy’den itfaiye ekipleri ile çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. İtfaiye yangını yaklaşık 1 saat süren soğutma çalışması sonrası söndürdü. Dairelerinde mahsur kalan apartman sakinleri çocuklarıyla birlikte balkonlara çıkarak gözyaşları içerisinde kurtarılmayı bekledi. Aralarında kundaktaki bebeklerin de bulunduğu dumandan etkilenen yaklaşık 40 kişi kurtarıldıktan sonra ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk etti.

Baca temizliği kullanıcıya bırakılmasın
Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA

Makine Mühendisleri Odası, kış aylarının korkulu rüyası haline gelen soba, şofben ve baca zehirlenmelerine karşı kamusal denetimin devreye sokulmasını istedi. Oda, kullanıcılar için de hayati önerilerde bulundu.  
 
DOĞALGAZIN kent içindeki dağıtımını ilgili şirketlerinin yaptığını kaydeden TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO), “Bu kuruluşlar, kendi şartnamelerine göre, doğalgazın ilk devreye alınmasında gerekli kontrolleri yapmakta; ancak yıllık kontrol ve denetimler eksik bırakılmaktadır” uyarısında bulundu. Bu kontrollerin herhangi bir yasal çerçeveyle belirlenmediğini kaydeden MMO, gazın güvenli kullanımının sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bırakıldığını öne sürdü.
GAZ ŞİRKETLERİ DENETLEMELİ
Gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetimleri yapmasının, ivedilikle ulusal düzeyde yasal bir statüye kavuşturularak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirten MMO, şunları kaydetti: “Şofben, kombi, soba kullanımında da standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesi zorunlu olmalıdır. Mevcut düzenlemelerde baca temizliği kullanıcının sorumluluğuna terk edilmektedir. Bu durumun yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması bir zorunluluktur.
DUMAN SENSÖRÜ OLMALI
Cihazların ve bacaların her yıl yaz sezonunda, en geç sonbahar girişinde bakımları yapılmalıdır. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir. Ayrıca karbonmonoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması veya gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörler mevcuttur. Bunlar yaygınlaştırılmalı.”

Haberin Devamı

2 ayda bir temizleyin

Haberin Devamı

İŞYERİ ve konutlarda ateşçi veya kazancı belgesi olmayan kalorifercilerin çalıştırılmaması gerektiğini belirten MMO, şu önlemlerin alınması durumunda zehirlenmelerin sıfırlanacağını da açıkladı:
 Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 santim olmalıdır.
 Baca veya duvar delinerek yapılan bacada mutlaka delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmalıdır. 
 Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanan binalarda bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtları kullanan binalarda bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir.
10 yılda 336 can Türkiye’de son 10 yıllık dönemde soba zehirlenmeleri sonucunda toplam 336 kişi hayatını kaybetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!