Dubai bizi çağırıyor

Güncelleme Tarihi:

Dubai bizi çağırıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2002 12:41

Ortadoğu'nun ticaret merkezi Dubai, yatırımcılara sunduğu cazip imkanlarla özellikle bilgi teknolojileri sektörünün gözdesi haline geldi. Dubai Internet City CEO'su Dr. Omar Bin Sulaiman 12 Haziran'da Türkiye'ye gelerek yatırımcılara bilgi verecek. Bin Sulaiman toplantı öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 'özel' şehri Dubai 2000 yılından bu yana bilgi teknolojileri sektörünün gözdesi olmuş durumda. Dubai Teknoloji, e-ticaret ve medya serbest bölgesinde açılan Dubai İnternet City, iki yılda dünyanın en büyük IT şirketlerinin yer aldığı 300 şirkete ulaştı. Serbest bölgede ise 650 şirket ve beş bin çalışan yer alıyor.

Dubai Internet City'nin CEO'su Dr. Omar Bin Sulaiman 12 Haziran'da Türkiye'ye gelerek, Hyatt Regency Otel'de yatırımcılara bilgi verecek. Expertiseglobal tarafından davet edilen Omar Bin Sulaiman, 'Yeni Ekonomide Karlı Pazarlar' konulu toplantıda, 'Dubai Internet City: Ticaret için en ilginç yer' başlıklı bir konuşma yapacak. Toplantının sponsorluğunu yenibir.com yapıyor. (Bilgi için: 0216 391 66 90/263)

Omar Bin Sulaiman toplantı öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Dubai deki iş imkanlarından bahsedebilir misiniz?

- Dubai Internet City (DIC) özellikle Türk bilişim firmaları için Ortadoğu ve Hint Yarımadası'nı da içine alan bir bölgede, büyüme imkanı sağlayan stratejik bir üs konumunda. Ortadoğu bilişim pazarı dünyadan en hızlı büyüyen pazarlardan birisi. 2002 sonunda IT ürün ve hizmet pazarının 35 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

DIC fikri nasıl ve ne zaman oluştu? Hedef neydi?

- Dubai Prensi ve UAE Savunma Bakanı General Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktumi'nin fikri ile bilgiye dayalı ekonominin gelişmesini hızlandırmak amacıyla hayata geçirildi. İlk olarak 1999'da duyuruldu, açılışı bir yıl sonra gerçekleşti. DIC'nin misyonu bilgiye dayalı ekonominin geliştirilmesine yönelik lokal, bölgesel ve global anlamda iş yapan firmalara gerekli altyapı, çevre ve gelişme ortamının sağlanması ve böylelikle Dubai ye rekabet avantajı sağlamak.

Kurulduğunda neler hedefliyordunuz? Bu hedeflere ne kadar ulaşıldı?

- Serbest bölge için ilk yılda hedefimiz 200 firma ve üç bin çalışandı. İlk yıl bunu aştık. Serbest bölgede şu anda 650 firma ve beş binin üzerinde çalışan bulunuyor. DIC kendi başına 300 firmadan fazla bir portföye sahip. Bölgedeki bilişim firmalarına operasyonlarını en iyi şekilde gerçekleştirmeleri ve ana hizmet konularına odaklanmaları için gerekli altyapı ve destek hizmeti sunuyor. Serbest bölgeye özel kanun ve uygulamalar ile bu topluluğun gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Serbest bölgedeki firlalar satış ve gelir üzerinden gerçekleşen vergilerden muaf tutuluyorlar.

DIC'de ne tür firmalar var?

- DIC bilişim sektöründe yedi ana konudaki firmalara hizmet veriyor. Yazılım geliştirme, hizmet, web tabanlı ticaret, e-ticaret, Danışmanlık, Eğitim, satış ve pazarlama ve iç sistemler. Ekim 2000'den itibaren DIC uluslarararası bilişim firmaları ile çok daha fazla büyüdü. DIC topluluğunda Microsoft, Oracle, HP, IBM, Canon, Siemens, Logica, Mastercard, Western Union, Computer Associates, Cisco, Schlumberger Technologies, Dell, Sony Ericsson, Fujitsu Silemens gibi dünyanın önde gelen firmaları bulunuyor. Ayrıca toplulukta pek çok bölgesel firma ve start-up firmalar var.

Dubai Teknoloji, e-ticaret ve medya serbest bölgesinde başka neler yer alıyor?

- Dubai Media City (Medya Şehri) ve Knowledge Village (Bilgi Köyü). Media City, DIC den birkaç ay sonra kuruldu. Lokasyon olarak oldukça yakınlar. Dubai Media City medya sektöründeki yetenekli, yenilikçi ve girişimci firmalar için büyümelerine olanak veren bir üs. Medya sektörüne yönelik dinamik bir altyapı ve iş ortamı sunuyor.

Knowledge Village (Bilgi Köyü) ile bir eğitim topluluğu kurarak, bölgedeki insan kaynağının eğitilmesi ve gelişmeye katkıda bulunmaları hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!