DTP'li başkanın Kürtçe isim ısrarı

Güncelleme Tarihi:

DTPli başkanın Kürtçe isim ısrarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 12:00

ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde, 11 sokağa Kürtçe isim verme istekleri, ‘ayrımcılık ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte’ olduğu için Kaymakamlık'ça kabul edilmeyen DTP'li Belediye, bu kez ilçede yeni kurulan 2 mahalleye Kürtçe isim verdi. Belediye Başkanı DTP'li Etem Şahin, daha önce yaşananların aksine bu kez bir sorun yaşanmayacağı inancını taşıdığını belirterek, “Türkiye'de anayasanın tartışıldığı, farklılıkların zenginlik olarak algılandığı bir coğrafyada, yetkililerin bu isimleri daha rahat, ön yargısız, objektif, demokratik olarak algılayıp onaylayacaklarına inanıyorum” dedi.

3 AKP, 3 CHP ve 9 DTP'li olmak üzere 15 meclis üyesinden oluşan Suruç Belediye Meclisi, 12 Kasım'da ilçede yeni mahalle oluşumunu görüşmek ve bu mahalleleri isimlendirmek için toplandı. AKP'li bir üyenin şehir dışında olduğu için katılmadığı toplantıda, nüfus yoğunluğu ve geniş alana sahip Cumhuriyet ve Dikili mahallelerinin daha iyi hizmet
ŞAHİN: İLERLEME KAYDEDİLDİĞİNE İNANIYORUM
AB sürecinde farklı kültürlerin zenginlik olarak algılanması ve korunmasına yönelik pozitif ayrımcılığın yapılması konusunda çalışmalar olduğunu, Suruç'ta da insanların aşiretsel kimliklerinin bulunduğunu anlatan Belediye Başkanı DTP'li Etem Şahin, şunları söyledi:

“Suruç bölgesinde eskiden Berazi birliği yaşamış ve burası nereye giderseniz gidin Berazi ovası olarak algılanıyor. Böyle bir tarihi kimliğin yaşaması için meclisimiz oy birliği ile karar verdi. Yine, Suruç ovası cumhuriyet döneminde çok yoğun meyan kökü yetişen bir bölgeydi. Bundan dolayı meyan ovası anlamına gelen Pırsus deniliyordu. Pırsus ismini tarihi olduğu için bir mahallemizde yaşatılmasını kararlaştırdık. Bizim amacımız kavramlara takılmak değildir, öyle bir saplantımız yok. Ancak bir isim konulurken, ismin kapsayıcılığı, çekiciliği, tarihsel köklerini bağlayıcılığını düşünüyoruz. Birilerinin bu kelimelere ön yargıları fazla. Halbuki bu çok doğal bir şey. Tam tersi bu bölgedeki tarihsel zenginlikleri böyle resmi olarak sahiplenmek, o kavramları onurlandırmak hepimizin görevi olmalıdır. İlgili makamlarca yanlış anlaşılacağı ya da farklı yerlere çekileceğine inanmıyorum. Sokak isimlerinin kabul edilmemesinin ardından devletin ilgili yetkililerinin bu bakış açısında ilerleme kaydettiklerini düşünüyorum. Türkiye’de Anayasa’nın tartışıldığı, farklılıkların zenginlik olarak algılandığı bir coğrafyada yetkililerin daha rahat, ön yargısız, objektif, demokratik olarak algılayıp onaylayacaklarına inanıyorum.”
11 İSME İZİN VERİLMEMİŞTİ
SURUÇ Belediyesi tarafından geçen Ocak ayı içerisinde, cadde ve sokakların yeniden isimlendirme ve numaralandırma çalışmaları kapsamında 32 yeni sokak ismi belirlenmiş, bu sokaklardan 11'ine Mizgin (Müjde), Dilan (Halay), Helin (Yuva), Zozan (Yayla), Zana (Bilen), Şilan (Şölen), Şervan (Yiğit), Şirvan (Aslan), Rojin (Güneş), Mir (Bey) ve Ezhar (Yaman) isimleri verilip, onay almak için gönderildiği Suruç Kaymakamlığı’nda yapılan inceleme sonrası ‘Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmeliğin 24. Maddesi’nde belirtilen kriterlere uygun olmayıp Kürtçe kelimeler kullanıldığı için ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açacak nitelikte olduğu’ gerekçesiyle kabul edilmemişti. İzin verilmeyen bu isimler, onay çıkmadan önce belediye tarafından binalara boya ile yazıldığı için duruyor.
alabilmeleri için bölünüp, 2 mahalle daha oluşturulması kararlaştırıldı. Bu kararın ardından Cumhuriyet Mahallesi'nin bölünmesiyle yeni kurulan mahalleye ‘Pırsus’, Dikili Mahallesi'nden ayrılan yeni mahalleye ise ‘Berazi’ adının verilmesi önerildi. Kürtçe'de anlamı ‘Yeğen’ olan ve aynı zamanda eski bir aşiret adını taşıyan Berazi ile, ‘Meyan Kökü’ anlamına gelen ‘Pırsus’ isimleri, toplantıya katılan 14 üyenin oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis karar tutanaklarında mahallelere verilen isimlerin anlamları parantez içerisinde de açıklandı. Tutanaklarda, ‘İlçemiz geçmiş yıllarda meyan kökünün yoğun olduğu bir yer olduğundan Pırsus isminin verilmesi uygun görülmüştür ve Berazi konfederasyonu bütün aşiretlerin birleşmesi ile oluşmuştur. Berazi Aşireti 1730 yılında Suruç dolaylarından göç etmiş aileler tarafından oluşturulmuştur. Genel olarak Sünni olan bu aşiretin Kahramanmaraş'ta bulunan uzantıları Beraziler ile bağlantılıdırlar. Berazi konfederasyonu Osmanlılar döneminde en büyük aşiretlerden birini teşkil etmektedir’ denildi.

KAYMAKAMLIĞA RESMİ BAŞVURU YAPILDI

Yeni isimlerin onaylanmasının ardından 14 Kasım'da, Belediye Başkanı DTP'li Etem Şahin imzasıyla Suruç Kaymakamlığı'na başvuruda bulunuldu. Meclis kararının da eklendiği dilekçede, “5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 9'uncu maddesi gereğince belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adları, sınırlarının tespiti, değiştirilmesi Belediye Meclisi'nin kararı ve Kaymakam görüşü üzerine Vali'nin onayı ile olur denilmektedir. Buna göre ilçemiz Cumhuriyet Mahallesi ile Dikili Mahallesi'nin nüfus yoğunluğu ve geniş alana sahip iki mahalle olması nedeniyle belediye meclisimizin 12.11.2007 tarih ve 40 sayılı meclis kararı ile iki yeni mahallenin oluşmasının ilçe idare kurulunca görüşülüp, Valilik oluruna sunulmak üzere arz ederim” ifadelerine yer verildi.
Daha önce Kürtçe sokak isimlerine onay verilmeyen ilçede, yeni mahallelerin isimlerinin kriterlere uygun olup olmadığı Kaymakamlık'ta kurulan inceleme komisyonunun çalışması sonrası belirlenecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!