DTP’li belediyeden kadınlara Türkçe kursu

Güncelleme Tarihi:

DTP’li belediyeden kadınlara Türkçe kursu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 11:34

HAKKÂRİ’nin Yüksekova İlçesi Belediye Başkanı DTP'li Salih Yıldız'ın Doğu Anodalu Kalkınma Programı (DKAP) kapsamında sunduğu ‘Eşit Toplumsal Özne Olarak Kadın Projesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilerek desteklendi. Projeyle, Türkçe bilmeyen 15- 80 yaşındaki 120 kadına, Türkçe konuşma ve okuma- yazma kursu veriliyor. Belediye Başkanı Yıldız, bölge kadınının bu kurslara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bölgede aile içi şiddet, töre cinayetleri ve zorla evlilikler görüldüğünü, bunun da toplumsal yara haline geldiğini anlatırken, “Kadınlara verilecek psikolojik ve sosyal eğitimlerle haklarını nasıl savunmaları gerektiği de anlatılacak” dedi.

Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız'ın hazırladığı ve 18 bin Euro ayırdığı projeye AB'den 63 bin Euro destek verildi. Proje ile Türkçe bilmeyen ve yaşları 15- 80 arasında değişen 120 kadın, 2 grup halinde eğitime tabi tutulacak. 4 ay sürecek kurslarda birinci öncelik olarak da kadınlara Türkçe öğretmek olacak. Proje Koordinatörü Özgür Özdemir Milas, eğitimlerin hafta içi konferans, hafta sonlarıda okuma- yazma kursu olarak verileceğini söyledi. Milas, bunun yanında oyuncuları kadınlardan oluşan tiyatro grubu ve folklor ekibi kuracaklarını bildirdi.

Kursa gelen kadın ve genç kızların Türkçe bilmediğini, bunlara Kürtçe bilen eğitimciler vasıtasıyla ders verileceğini anlatan Milas, şunları söyledi:

“İlk olarak kursiyerlere Türkçe eğitim vereceğiz. Biz eğitimcileri seçerken bunu şart koştuk. Burada eğitim alan genç kız ve kadınlarımızın hiçbiri Türkçe bilmiyor. Ama okuma- yazmada özellikle Türkçe gerekli. Herkes Türkçe konuşacak diye bir zorlamamız yok. Bu kursiyerlerin ana dilleri Kürtçe olabilir ama konu okuma yazma olduğu için eğitmenlerimiz Türkçe konuşacaklar. Kadınlara okuma yazma kursunun yanında bir jinekolog, 2 öğretmen ve birer sosyolog, pedagog, avukat, doktor ile koordinatör gözetiminde olacak.”

Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, bölgede aile içi şiddet, töre cinayetleri ve zorla evliliklerin yaşandığını, bununda toplumsal bir yara haline geldiğini söyledi. Başkan Yıldız, burada verilen eğitimlerle kadına haklarını öğrenme fırsatı sağlanacağını kaydederek şöyle devam etti:

“Zorla evlendirilmeye çalışılan bir genç kızın nereye başvurması ve töreye karşı nasıl davranması gerektiği anlatılıyor. Ayrıca kadınlara verilecek psikolojik ve sosyal eğitimlerle haklarını nasıl savunmaları gerektiği anlatılacak. Aile içi şiddete sebep olacak psikolojik ortamlara katılmama ve bunu bertaraf etmek için ne yapmaları gerektiği anlatılacak. Kadınlar, böyle bir olayla maruz kalınması durumunda hukuksal başvuruları nasıl yapacakları verilecek eğitimlerle öğretilecek. Bölgenin geri kalmışlığına bağlı olarak feodal ve erkek egemenliğinin hakim olduğu bölgede kadının çok fazla şey öğrendiğini iddia edemeyiz, kadın ve genç kızlar, bir kamu kurumunda kendi haklarını savunma derecesine kadar birçok şeyi burada görecekler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!