Güncelleme Tarihi:
Macit, genel idare ve belediyeler tarafından kamulaştırılan alanların “kamulaştırma amacı dışında” kullanılamayacağına dikkat çekti. Macit, “Amacı dışına çıkarak başka bir amaçla kullanıldığı zaman kamulaştırılan sahipleri tarafından geriye alınma hakkı doğar” diye konuştu.
Bir dönem Fenerbahçe Spor Kulübü’ne başkanlık yapan Halit Razi Trak’a ait Bayrampaşa’daki Cicoz Çiftliği’nin 1980 yılında “yeşil alan” olarak kullanılmak üzere kamulaştırılmasına rağmen, bir bölümünün 2005 yılında Morgan Stanley’e satılması tartışma yarattı.
DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, kamulaştırılan alanların kamulaştırma amacı doğrultusunda kullanılmasının zorunluluğu olduğuna işaret etti. Kamulaştırılan alanda, amaç dışına çıkıldığı zaman kamulaştırılan arazinin sahiplerinin geri alınma hakkı doğduğuna dikkat çeken Macit, belediye yönetimlerinin giderek “sosyal belediyecilik” değil, “ranta” dayalı bir anlayışın hakim olduğunu söyledi.
Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanları amaç dışı kullandığına dikkat çeken Macit, “Son yıllarda artık şehirlerde nefes alınamaz bir duruma gelindi. Belediyeler sosyal amaçlı belediyeciliği bırakarak daha ziyade ranta yönelik bir anlayış içine girdiler. İmar planlarındaki değişikliklerde ise kirli ilişkiler konuşuluyor” dedi.
“YEŞİL ALANLAR SİT ALANI İLAN EDİLSİN”
Kentlerde yeşil alanlara ayrılan yerlerin imara açılmamasının önemine işaret eden Hasan Macit, belediye yönetimlerinin ve vatandaşların bu yerlerin bekçisi olması gerektiğini kaydetti. Macit, “Paragöz hırsa bürünmüş belediye başkanlarının yeşil alanları imara açmaması için parkların ve yeşil alanların sit alanı ilanı edilmesi gerekir” dedi.
Macit, sosyal belediyecilik anlayışının giderek kaybolması nedeniyle konuyu TBMM gündemine de taşıyacağını açıkladı.