DSİ'den Melen suyu açıklaması

Güncelleme Tarihi:

DSİden Melen suyu açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 12:39

İstanbul'da, Melen Çayı'ndan su takviye edilmemesi durumunda dahi bu yıl su sorunu yaşanmasının beklenmediği, Melen Çayı'ndaki azalmanın Hasanlar Barajı aracılığıyla giderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, son günlerde basında Melen Çayı'nın kurumasıyla ilgili haberlere yer verildiği, bu haberlerin kamuoyunda Melen Sistemi'nin boşa yapıldığına ilişkin kanaat oluşturduğu belirtildi.

Melen Sistemi'nin, İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanması için geliştirildiği ve Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu projesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Su kaynağı Büyük Melen Çayı olan 4 aşamalı projenin tamamlanması durumunda İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilecektir. Proje kapsamında arıtılmış su, İstanbul Boğazı'nda açılmakta olan tünelle Avrupa yakasına geçirilecektir” denildi.

Projenin birinci aşamasında, Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü ağızdan yaklaşık 7 kilometre ileride inşa edilen Melen regülatörü aracılığıyla alınan 8.5 metreküp/saniyelik suyun Ağva'daki Yeşilçay bağlantısına, oradan da Yeşilçay sistemine aktarılarak 20 Ekim 2007'de İstanbul'a ulaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Birinci aşamanın Kağıthane deposuna kadar inşasının en geç 2010 yılına kadar tamamlanması hedeflenmiştir. Melen Sistemi su kaynağı olan Büyük Melen Çayı üzerinde Melen Barajı yapılarak suyun barajdan alınması, sistemin acilen devreye girmesi için baraj yapılana kadar regülatörden su alınması planlanmış ve uzun yıllar boyunca yapılan akım gözlemlerine göre, yüzde 92 güvenlikle 8.5 metreküp/saniye suyun Melen Çayı'ndan alınabileceği belirlenmiştir. Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle Melen Çayı suyunda azalma söz konusuysa da bu tür kurak periyotlarda regülatörün kaynağında bulunan Hasanlar Barajı aracılığıyla yapılacak regülasyonla (ayarlama) yaşanacak sıkıntıların aşılması planlanmıştır.”

KURAK DÖNEMDE HASANLAR BARAJI'NDAN SU TAKVİYESİ

Melen pompa istasyonunun her bir ünitesinin debisinin 1.7 metreküp/saniye olduğu, Melen su debisinin 8.5 metreküp/saniyenin altına indiği durumlarda 5 ünitenin zaman zaman 2-3 üniteye düştüğü bildirilen açıklamada, en kurak ihtimaller göz önüne alındığında, yaklaşık yüzde 80 ihtimalle Melen'den 5 metreküp/saniye debi temin edildiği, yüzde 20'ye tekabül eden yılın 73 günlük süresi içindeyse 5 ünitenin altında bir kapasiteye (2-3 üniteye) düşüldüğü belirtildi.

Bu dönemlerdeki su azalmasının Düzce Hasanlar Barajı aracılığıyla giderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hasanlar Barajı'nın kapasitesi 50.6 milyon metreküptür. Dolu savakta (barajın su tahliye sistemi) bulunan orifisin (suyun basınçla çıktığı kaynak) kapatılması durumunda ilave 39.5 milyon metreküp su daha depolanabilecektir. Melen su debisinin düştüğü 73 günlük sürede, ilave olarak yaklaşık 3 metreküp/saniye debiye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu miktar yaklaşık 19 milyon metreküp olup, Hasanlar Barajı kurak periyottaki su ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır.

Şu anda Hasanlar Barajı'nda 28 milyon metreküp su bulunmakta olup regülatör akışında 8.5 metreküp/saniye debi temini için düzenli işletme çalışması yapılması durumunda kurak periyot en az zararla atlatılabilecektir. Ancak Büyük Melen'in kolları üzerinde (Uğursuyu, Asarsuyu, Aksu, Küçük Melen) vatandaşların motopomplarla sulama yapmaları regülatördeki debiyi menfi yönde etkilemekte, bu konuda DSİ Genel Müdürlüğü gerekli tedbirleri almaktadır.

Sonuç olarak, Melen Çayı'nda halen yaşanan su azlığı meselesi Hasanlar Barajı aracılığıyla çözümlenmektedir. Kaldı ki İstanbul'un Melen'den su takviye edilmemesi durumunda dahi 2008 yılında herhangi bir su sıkıntısı yaşaması beklenmemektedir. Vatandaşlarımızın tasarruflu su kullanımı, DSİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla gelecek yıllarda da bir problem yaşanmayacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!