Coşkun YAMAN/BALIKESİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2008 10:52
BALIKESİR'de, Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü, İkizcetepeler Barajı’ndan tarımsal su kullanan 13 köyün suyunu kesti.
Balıkesir Belediyesi'nin isteği üzerine yapıldığı ileri sürülen bu uygulamaya en sert tepki Atköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Özen’den geldi. Özen, bu uygulamayı “DSİ’den köylüye ölüm vuruşu” olarak nitelerken, DSİ konuyla ilgili açıklama yapmadı. Balıkesir Belediyesi ise Sulama Birliği’nin yaklaşık 17 milyon metreküp suyu sulama dönemi bitmeden kullandığını ileri sürdü. Vali Selahattin Hatipoğlu sorunun çözümü için devreye girdi.
DSİ, İkizcetepeler Barajı’ndan Selimiye, Çiçekpınar, Paşaköy, Atköy, Çandır, Balıklı, Taşköy, Aslıhan, Küçük Bostancı, Büyük Bostancı, Aslıhantepecik, Orhanlı ve Pamukçu köylerine sağladığı suyu kesti. Bu uygulamaya en sert tepki Atköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Özen’den geldi. Özen, “Artan mazot ve gübre fiyatları ile zor günler geçiren çiftçilere bir darbe de Devlet Su İşleri’nden geldi. Fakat bu darbe kelimenin tam anlamıyla ölüm vuruşu oldu. Tarlada suya muhtaç başta domates ve biberler olmak üzere tüm ürünler kurumaya terk edildi” dedi.
FATURA KÖYLÜYE
DSİ’nin barajda kalan suyun “Balıkesir’in içme suyu ihtiyacı” olarak ayrıldığını öne sürdüğünü belirten Özen, şunları söyledi:
“Tüm yetkililere sesleniyoruz; Balıkesir’de susuzluk ile ilgili hiçbir çalışmaya şahit oldunuz mu? Belediye başta olmak üzere önemli kuruluşlar su tasarrufu ile ilgili hiçbir kampanya düzenlediler mi? Balıkesir’de kuraklık var ise bunu niye tek taraflı gariban köylüye yüklüyorsunuz. Şehir merkezinde de planlı su kesintileri başlasın. Balıkesir olarak topyekun bir tasarruf yapalım. Suyu birlikte idareli kullanalım. Belediyemizin 1000 dekara yaklaşan yeşil alanları bir güzel sulanırken, köylünün ürünü susuzluktan ölmektedir. Bu keyfi bir karardır. Susuzluk ve kuraklık tek taraflı hissedilmemelidir. Köylü bu duruma isyan etmektedir. Eğer DSİ tarımsal sulama için kapakları açmazsa köylülerimiz bu tek taraflı tutuma gerekli demokratik tepkisini gösterecektir.”
SULAMA DÖNEMİ BİTMEDEN TÜM SU KULLANILMIŞ
DSİ Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, bu konuda Genel Müdürlüğün beyanat yasağı koyduğunu kaydederken açıklama yapamayacağını söyledi. Balıkesir Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise sorunun su konusunda bir yetersizlikten kaynaklanmadığı vurgulandı. Balıkesir Belediyesi ile de herhangi bir ilgisinin bulunmadığı ileri sürüldü. Belediye’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Sorunun, Sulama Birliği’nin, bildirdiği ihtiyaca göre kendilerine tahsis edilen sulama suyunun tamamını, sulama dönemi bitmeden önce kullanmış olmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır” denildi.
BELEDİYE AÇIKLAMASI ŞÖYLE:
Belediye’nin açıklaması özetle şöyle:
“İkizcetepeler Barajı’ndan sulama suyu miktarı ve şartları, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ile Pamukçu- Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği arasında her yıl imzalanan su kullanım protokolü ile belirlenmektedir. Birliğin, 2008 yılı için, Mayıs- Ekim ayları arasındaki dönemi kapsayan 6 aylık sulama dönemindeki su ihtiyacı ve isteği, 16 milyon 726 bin metreküptür. Ancak, Pamukçu- Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği, geçen Temmuz ayı içinde DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak, 2008 yılı sulama dönemi (Ekim ayı) sonuna kadar kullanmaları gereken suyun tamamını, 15 Ağustos tarihine kadar kullanmayı talep etmiş ve bu süre içerisinde de kendilerine tahsis edilmiş bulunan suyu kullanmışlardır. Öte yandan, şehir içme suyunun tamamını bu barajdan almakta olan Balıkesir Belediyesi de, DSİ Genel Müdürlüğü ile 2005’te imzaladığı protokole göre, her yıl 53 milyon metreküp su alma hakkına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda, yağış durumu ve su rezervi ile ilgili belirsizlikler nedeniyle, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, en az 10 milyon metreküp suyu, barajda sabit olarak tutma gereği duymaktadır. Bu konu, Balıkesir Belediyesi ve Pamukçu- Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği ile ayrı ayrı imzalanan protokollerde açık olarak belirtilmiştir.”
VALİ DEVREDE
Vali Selahattin Hatipoğlu da sorunu çözmek için devreye girdi. Vali Hatipoğlu, “İkizcetepeler Barajı içme suyu için yapıldı, ancak tarımsal sulamada da barajdan yararlanılıyor. DSİ ile Sulama Birliği arasındaki protokole göre yaklaşık 17 milyon metreküp su verilmiş. Bir de Belediye ile yapılan protokol var. Şu an ürünler ortada, ancak bir de içme suyu ihtiyacı var. Biz sorunu çözmek, orta yolu bulmak istiyoruz” dedi.