DSİ: Yağmur yağmazsa enerji darboğazı olur

Güncelleme Tarihi:

DSİ: Yağmur yağmazsa enerji darboğazı olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Doğan Altınbilek, Şubat ve Mart aylarında kar ve yağmur yağmaması halinde, Türkiye'nin ciddi bir enerji sorunuyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Altınbilek, enerji barajlarında bugün itibariyle geçen yıla göre yüzde 35 daha az kullanılabilir su bulunduğunu söyledi

Dünkü basın toplantısında barajlardaki su durumu hakkında bilgi veren Altınbilek, 2001 yılında bugüne kadar gözlenen yağış ve kar miktarlarının, kurak geçen son 2 yılın olumsuzluklarının telafisi için yeterli olmadığını bildirdi. Enerji amaçlı barajlarda da Şubat 2001 itibariyle barajların depolama imkanının ancak 8'de 1'i oranına karşılık gelen 6 milyar metreküp kullanılabilir su bulunduğunu söyleyen Altınbilek, şöyle konuştu:

‘‘Geçen yıl aynı tarihte enerji barajlarındaki su miktarı 10 milyar metreküptü. Enerji amaçlı barajlara 1998 su yılında 103 milyar metreküp, 1999'da 83 milyar metreküp, 2000 yılında ise 78 milyar metreküp su gelmişti. Bundan sonra çok kritik bir noktadayız. Halen barajlar günde 1-2 saat olmak üzere idareli çalıştırılıyor. İçme ve kullanma suyunu dikkatli kullanmamız gerekiyor.’

Yağışlar % 24 azaldı

TÜRKİYE'de son 4 ayda toplam yağış miktarında normallere göre yüzde 39.5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.8 oranında azalma gözlendi. Yağış azalması kıyı bölgelerde yüzde 30, iç bölgelerde ise yüzde 50'ye kadar ulaştı. Bu nedenle birçok barajda su yükseklikleri en düşük seviyesinde, birçok yerde kuraklık nedeniyle ekim yapılamıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 107 istasyonda yaptığı ölçümlere göre, toplam yağış normali metrekareye 313.9 milimetre iken, son dört ayda 190.1 milimetre yağış kaydedildi. Geçen yılın yağış ortalaması ise metrekarede 249.4 milimetre olarak saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!