A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2008 10:54
Asya’nın en büyük savunma sanayi fuarı olarak kabul edilen 11. Malezya Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı bugün sona erdi.
Malezya hükümeti, fuar kapsamında 400 milyon dolarlık anlaşma imzalarken, bu anlaşmaların üçte 1'inden fazlasını Türk şirketleri aldı.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, fuarla ilgili yaptığı değerlendirmede, en büyük sergi alanına sahip olan Türkiye’nin, fuarda çok başarılı bir performans sergilediğini söyledi.
Murad Bayar, Malezyalı yetkililerin, fuara en üst düzeyde heyet gelmesini sağlayamaması nedeniyle, bu yılki DSA fuarına olan ilginin, iki yıl öncesine göre zayıf olduğunu söyledi.
Savunma Sanayi yetkilileri de, Malezya’lı askeri yetkililerin, Türkiye’den ve Türk savunma sanayindeki gelişmelerden övgüyle söz ettiklerini vurguladılar.
Bu arada 36 Türk firmasın yer aldığı fuarda, Türk savunma sanayi ürünlerinden bazılarının sergilendiği alan, 'en iyi' sergi alanı seçildi.
MALEZYA'NIN SÖZLEŞMELERİNDE TÜRKİYE AĞIRLIĞIFuar çerçevesince Türk şirketleri, Malezya ve diğer fuara katılan ülkelerin temsilcileriyle başarılı görüşmelerde bulunarak ön anlaşmalar imzaladılar.
Malezya Hükümetinin gerçekleştirdiği toplam 400 milyon dolarlık savunma sanayi ürünü tedariki sözleşmelerinde, başta FNSS firması olmak üzere Türk şirketleri önemli oranda pay aldılar.
Edinilen bilgiye göre, Malezya’nın gerçekleştirdiği toplam 400 milyon dolarlık tedarik sözleşmesinin üçte 1'inden fazlasını Türk şirketleri aldı.
Bu arada fuara katılan şirketlerin yoğun ilgisi nedeniyle, Malezya Hükümeti, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinden, Türkiye’deki savunma sanayi imkanları konusunda bir brifing vermesini istediler.
SSM yetkilileri de, fuardaki katılımcı şirketlere, Türk Savunma Sanayi konusunda geniş kapsamlı bir brifing verdi.
Öte yandan fuar ile ilgili yayınlar yapan gazete ve dergilerde, ön sayfa haberlerinde, Malezya Sultanı başta olmak üzere Hükümet yetkililerinin, Türk firmalarına olan ilgisi yer aldı. Haberlerde,
Aselsan, Roketsan ve FNSS firmalarına ilişkin ayrıntılı bilgi verildi.
49 ülkeden, yaklaşık 700 şirketin katıldığı fuarda, 36 şirket ile fuara katılan Türkiye, en büyük sergi alanına sahip ülke oldu.
ÇİNLİ KURNAZLIĞIÖte yandan 11. Malezya Uluslararası Savunma Sanayi fuarında, dikkati çeken bir başka nokta ise, Çinlilerin kopya çekmesi oldu.
Edinilen bilgiye göre, her alanda üretimde bulunarak dünya ekonomisine hakim olan Çinliler, silah sanayinde de 'bir numara' olmayı hedefliyor.
Ancak Çinlilerin, dünya silah sanayinde bir numara olma yolunda çizdiği strateji ise oldukça farklı.
Fuara katılan savunma sanayi şirketlerinin yetkilileri, savunma sanayinde AR-GE maliyetinden kurtulmak ve kestirme yoldan silah üretmek isteyen Çinlilerin, Malezya'daki fuarda, yeni teknolojiye sahip silahların fotoğraflarını ayrıntılı bir şekilde çektiklerini vurguluyorlar.
Şirket yetkilileri, Çinlilerin bu tutumu nedeniyle, Hollanda, İngiltere ve İskandinav ülkelerinin fuardaki sergi yetkililerinin, Çinlilerin fotoğraf çekmesini yasakladıkları belirtiliyor.