Drone'lar hayatın her alanında!

Güncelleme Tarihi:

Dronelar hayatın her alanında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2017 11:37

Türkiye'de kayıtlı insansız hava araçlarının sayısı geçen yıl sonunda 8 bin 349'a, bu araçları kullananların sayısı ise 11 bin 839'a ulaştı. Güvenlik, arama-kurtarma gibi alanlarda drone'lardan etkin biçimde yararlanmaya başlayan Türkiye, aynı zamanda, "emlakçı", "garson", "kurbanlık kovalayan" drone'larla da tanıştı.

Haberin Devamı

İnsan hayatına son dönemde giren en önemli teknolojik yeniliklerden biri insansız hava araçları (drone) oldu. Türkiye'de de sayıları hızla artan "drone"lar hayatın pek çok alanında insanlara yardımcı olmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın sonunda Türkiye'de kayıtlı drone sayısı 8 bin 349'u, kullanıcı sayısı ise 11 bin 839'u buldu.

GÜVENLİK BAŞTA GELİYOR

Bunun yanında drone'ların sunduğu olanaklara ilişkin farkındalığın da artmasıyla gündelik hayatta söz konusu araçların hem profesyonel hem hobi amaçlı kullanımında yeni örneklerle karşılaşılmaya başlandı. Drone'ların kullanıldığı alanların başında güvenlik geliyor. Yol kontrollerinde, bomba yerleştirme yönünde birtakım emareler görüldüğünde, güvenlik noktalarında ve çevrede neler olup bittiğinin tespiti amacıyla drone'lar kullanılıyor.

Suçluları sıcak takibi ve yaşanan kovalamacalarda drone'lar, güvenlik güçlerine katkı sağlıyor. Orman teşkilatı da teknolojinin sunduğu bu olanaktan yararlanmaya başladı. Orman yangını sonrasında kaybedilen yeşil alanın tespiti, haritalandırılması ve yürütülecek ağaçlandırma çalışmalarında drone'ların katkısı alınıyor.

DRONE'LAR UMUT OLDU

Drone'lar, afet, acil durum, kazalarda hayati roller de üstlenmeye başladı. Örneğin, Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan işçilerin kurtarılmasına yönelik çalışmalarda drone'lardan yararlanıldı. Benzer durumlarda kayıp kişilere hızla ulaşılması amacıyla termal kameralarla donatılmış drone'lar kullanıma alındı. Cankurtaran ekipleri de drone'larla takviye edildi. Plajlarda belirlenen güvenli alanlar dışına çıkanlar, drone'ların yardımıyla tespit edilip cankurtaranlarca uyarılıyor. Bunun yanında, 'drone'lar, arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin tatbikatların bir parçası oldu.

EMLAKÇI DRONE

Drone'ların sunduğu olanaklardan yararlanan bir başka sektör emlakçılık oldu. Örneğin, temel aşamasındaki 30 katlı binanın 25. katından, güney cephede gayrimenkul almayı düşünen bir müşteriye drone kullanarak 25. katın manzarası gösteriliyor. Böylece, alıcının kafasındaki "Bu katı alırsam manzara nasıl olur?" sorusunu yanıt veriliyor. Köylüler, köylerinin yakınına gelen yaban hayvanlarını "drone" yardımıyla tespit edebiliyor. Elektrik hatlarındaki arızaların giderilmesinde drone'lardan yararlanılmaya başlandı. Drone yardımıyla arızaların yeri ve türü daha hızlı tespit edilir hale geldi. Drone'lar böylece karanlıkta geçen sürelerin azalmasında rol üstlendi.

İstanbul'un su havzalarının denetiminde drone'ler kullanılmaya başlandı. Bitlis'te bir tepede nöbet tutan koruculara yapılan tatlı ikramında servisi drone'lar yaptı. Kurban Bayramı'nda kaçan kurbanlık hayvanlara müdahale etmek için kurulan "kurban yakalama timinde"," drone"lara da yer verildi.

Drone'lar kimi zaman da en özel anlarda yardıma koştu. Bir genç, kız arkadaşına drone ile indirdiği yüzüğü vererek evlenme teklif etti. Bazı firmalar ise drone'larla tanıtımlarını ilginç hale getiriyor. Düzenlenen tanıtım etkinliklerinde drone'larla katılımcılara hediyeler dağıtılabiliyor.

EĞİTİM ŞART

Mevzuata göre, 25 kilogram üstü İHA'lar veya ticari İHA kullanıcıları için eğitim alınması zorunluluğu bulunuyor. Bu kilogram altındaki araçlarda ve hobi amaçlı İHA kullanıcıları için eğitim alma zorunluluğu bulunmuyor.  Ticari İHA kullanıcılarının; İHA sisteminin üreticisi, yetkili temsilcisi, üniversiteler, teknolojik araştırma geliştirme çalışması yapan merkezler veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş uçuş eğitim organizasyonları tarafından verilen eğitimleri alması gerekiyor.

Halen ticari amaçlı eğitim vermek için Türkiye'de uygun görülen 6 kuruluş bulunuyor. Ayjet, Hacettepe Teknolojii Ar&Ge Merkezi, Aerotech, İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu, 19 Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörlüğü bu kapsamdaki eğitimleri verebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!