Drakula'nın şatosu varisine iade edildi

Güncelleme Tarihi:

Drakulanın şatosu varisine iade edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 16:27

Romanya'nın “Drakula Şatosu” olarak tanınan Bran Şatosu, Kültür Bakanı Adrian Yorgulescu'nun katıldığı törenle varisi Romanya Kraliçesi Maria'nın torunu Dominic de Habsburg'a verildi.

ABD'de mimarlık yapan Dominic de Habsburg törende yaptığı konuşmada, Romanya'nın önemli bir turizm ve kültür merkezi olan şatonun kendisine geri verilmesiyle adaletin yerini bulduğunu ve böylece Romanya'nın Avrupa'ya biraz daha yaklaştığını söyledi.

De Habsburg ve Kültür Bakanı Yorgulescu arasında varılan anlaşma uyarınca şato gelecek üç yıl müze olarak kalacak. De Habsburg buna karşılık müzenin yönetim kuruluna bir temsilci belirleyebilecek. Değeri 25 milyon avro olarak hesaplanan ve 14. yüzyılda inşa edilen Bran Şatosu'nun ardından, 19. yüzyılda inşa edilen Peles Şatosu'nun da 1948'de komünist rejim kurulduğunda tahttan indirilen eski Kral Michael'e iade edilmesi öngörülüyor.

Anlaşma komünist dönemde el konan malların geri verilmesini öngören yasa çerçevesinde yapıldı. Drakula Şatosu (Bran Şatosu), asla Kazıklı Voyvoda olarak da bilinen Kont Drakula'ya ait olmadı. Ama Kont Drakula'nın zaman zaman şatoyu ziyaret ettiği biliniyor.

Drakula karakteri, 15. yüzyılda insanları kazıklara oturttuğu söylenen ve “Kazıklı Voyvoda” olarak tanınan Rumen Prensi Vlad Tepeş'ten etkilenen İrlandalı yazar Bram Stoker tarafından 1897 yılında yaratılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!