Ümit ÇETİN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2006 00:00
Boğazlardan transit geçiş yaptıktan sonra ihbar üzerine Derince Limanı’nda arama yapılan İngiliz bayraklı, "Scan Bothnia" adlı geminin güvertesinde yer alan araçların tank değil, askeri kullanım amaçlı dozer olduğu ortaya çıktı.
Dün tekrar arama yapılan gemide yasal olmayan bir yüke rastlanmadı. Yapılan arama sonucunda bir konteynerde paletli araçlarla aynı renkte 12.7 mm’lik ağır makineli tüfekler de ele geçirildi.
Ancak uluslararası anlaşmalara göre silahların geçişinde herhangi bir engel bulunmadığı için Türkiye, gemiyi alıkoyması nedeniyle tazminat ödemek zorunda kalacak. Alınan bilgiye göre alıcı ülke, bu yükleri askeri amaçla değil dozer ve vinç olarak kullanacağını iletti.
İSİMSİZ İHBAR
Hürriyet, alıkonulan gemide yapılan incelemenin ardından hazırlanan ve ilginç bilgilerin yer aldığı Derince Liman Müdürlüğü’nün ön inceleme tutanağını ele geçirdi. Tutanağa göre, Scan Bothnia, Derince Limanı’na trafo almak için yanaştı. Gece saat 00.50’de Sahil Güvenlik’i arayan bir kişi, gemide tank olduğu ihbarında bulundu. İhbar üzerine gemi alıkonularak, Sahil Güvenlik ve Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından arandı.
Aramada tank olduğu iddia edilen araçlar tutanakta, "Müştereken ilk tespitte gemi güvertesinde toplam 6 adet çok amaçlı, (sağ tarafında silah montesine uygun tertibatı olan, sol tarafında vinç olan, ön tarafında dozer kepçesi bulunan, arka tarafında kurtarma ve çekme amaçlı tertibatı paletli zırhlı araç) askeri kullanım amaçlı zırhlı araç olduğu görülmüştür" sözleriyle yer aldı.
BEYANDA YANLIŞLIK YOK
Yetkililer, iddia edildiği gibi geminin beyanında yanlışlık olmadığını, geminin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bildirdiği, "genel yük" ifadesinde de bir sorun olmadığını kaydettiler.
ANLAŞMALARA UYGUN
Uluslararası sözleşmelere göre, boğazlardan yanıcı ve parlayıcı madde dışındaki her türlü yükün taşınmasında bir sorun bulunmadığını belirten yetkililer, hatta alıcı ve satıcı ülkelerin kabul etmesi durumunda, her türlü silahın da boğazlardan geçirilmesine Türkiye’nin izin vermek zorunda olduğunu ifade ettiler. Birleşik Arap Emirlikleri’nin yükü kabul etmesi nedeniyle en kısa sürede geminin serbest bırakılması beklenirken, Türkiye’yi alıkoymaktan kaynaklanan yüklü bir tazminat beklediği belirtiliyor.