Güncelleme Tarihi:
Nobel edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, İtalya'nın Venedik kentinin birçok turist için mutlu olunacak bir yer olduğunu belirterek, "Bu dünyada mutlu olunabileceğini, Venedik manzarasının derinliğini içimizde duyunca anlıyoruz. Bu sevinç bizleri öpüşmeye çağırıyor" ifadesini kullandı.
Ca Foscari Üniversitesinde ders vermek için bulunduğu kentte Canal Grande'ye (Büyük Kanal) nazır bir dairede ikamet eden Pamuk, tuttuğu notlardan öpüşme temasını işlediği yazısını bugün İtalya'nın günlük gazetelerinden La Repubblica'da yayımladı.
Pamuk, Venedik'te bir çiftin öpüşmesine tanık olduğunu anlattığı yazısına şöyle devam etti:"Bir an kendime 'Acaba kameralar nerede' diye sormadan edemedim. Sonra öpüşen bir çifte merakla bakmanın yakışıksız olacağını düşünerek, başımı öte yana çevirdim. Başkalarının mutluluğu, herkes gibi beni de biraz mutsuz eder, ama bu sefer böyle bir gölge geçmedi ruhumdan. Belki de Venedik'e bu sefer mutlu olmaya geldiğim için. İçtenlikle öpüşen çifte hafiflikle, mizahla bakabilmemin bir başka nedeni de bu konularda en son romanım 'Masumiyet Müzesi'nde epeyce yazmış olmam."
Pamuk, kendine yönelttiği "Güzel bir manzara görünce bizi öpüşmeye çağıran şey nedir" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Her güzel manzara bizde öpüşme isteği ya da mutluluk uyandırmaz. Bazı manzaralar korku, metafizik endişe, rahatlık ve huzur, bazıları da İstanbul'da bana olduğu gibi hüzün uyandırır. Tıpkı bazı şehirlerin çalışılacak bir şehir, bazılarının eğlenilecek, bazılarının kaçılacak, bazılarının tatil yapılacak, bazılarının kederlenilecek, bazı şehirlerin de ölünecek yer olması gibi, Venedik de oraya koşan birçok turist için mutlu olunacak bir yerdir. Bu dünya da mutlu olunabileceğini, Venedik manzarasının derinliğini içimizde duyunca anlıyoruz. Bu sevinç bizi öpüşmeye çağırıyor...".
"YAPAYLIKTAN ŞİKAYET EDERDİM"Pamuk'un yeni sevgilisi Kiran Desai
Pamuk, Hintli yazar Kiran Desai ile beraber olduğu Venedik'te kaleme aldığı yazısında, dudak dudağa öpüşmeyi İstanbul'da ilk kez sinemalarda gördüğünü de anımsatarak, "Benzerim yüz milyonlarca, milyarlarca dünya vatandaşı gibi ben de dudaktan öpüşmeyi yaşamımda ilk kez sinemada gördüm. Çocukluğumda Türkiye'de henüz televizyon yoktu. Öpüşürken burunları çarpışmıyor mu diye düşündüğümü hatırlıyorum" dedi.
Sinema tarihinde en iyi öpüşme sahnesinin Hitchcock tarafından çekildiğini belirten Pamuk, gençlik döneminde filmlerde gördüğü öpüşme sahnelerinin onda uyandırdığı hisleri ise şöyle anlattı:"Bu filmleri, öpüşme sahnelerini, kamera karşısında dönen çiftleri gençliğimde İstanbul sinemalarında seyrederken, belki de doya doya öpüşebileceğim bir sevgilim olmadığı için yapaylıktan şikayet ederdim. Gençliğimde sokakta öpüşen iki kişiyi hayatımda ilk kez İstanbul zenginlerinin yazlığa gittiği bir mahallede gördüm."
Pamuk'un yazısını ilk sayfadan yayımlayan La Repubblica gazetesi, konuya ilişkin yayımladığı haberde de, "Yurdundaki polemiklerden uzak, Booker Prize ödülünün sahibi yeni nişanlısı Hintli yazar Kiran Desai refakatinde Venedik'te bulunan Pamuk, yepyeni bir döneme girmiş gibi görünüyor" ifadesini kullandı.