Downer’a Rum tacizi

Güncelleme Tarihi:

Downer’a Rum tacizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 17:17

KIBRIS Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, müzakereleri hemen başlatmak isteyen ve 77 sayfalık belge veren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Aleksander Downer’ı, patronu Ban Ki-moon’a şikâyet etti.

Haberin Devamı

Downer’ı işgüzarlıkla suçlayan Anastasiadis, bu ay sonu KKTC Cumhurbaşkanı ile yapacağı yemekli buluşmayı iptal etme tehdidinde bulundu.

Anastasiadis Ban Ki-moon’a gönderdiği mektupta, Downer ve ekibini, 29 Mayıs’ta ara bölgede Eroğlu ile yapacağı sosyal içerikli yemeğe “çok önemli siyasi bir buluşma” niteliği kazandırmaya çalıştığını ileri sürdü ve yemeğin ardından BM Güvenlik Konseyi’ne telekonferansla bilgi vermek için randevu almasını ise, “işgüzarlık” diye niteledi.

LİDERLER YEMEĞİ TEHLİKEDE

Başkan seçildikten sonra KKTC Cumhurbaşkanı ile ilk kez bir araya geleceği yemeğin sosyal içerikli olduğunu belirten Anastasiadis, “Sayın Genel Sekreter, liderler yemeğinin ilk başta anlaştığımız şekilde sadece sosyal içerikli olacağına yönelik, özel temsilciniz Downer aracılığıyla değil, bizzat sizden taahhüt almazsak görüşmeye ilişkin tutumumuzu yeniden gözden geçireceğiz” dedi. Rum lider, Kıbrıs müzakerelerine ise, Ekim ayından önce başlamayacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

“TEMSİLCİ GÖREVDEN ALINSIN”

BM’ye yönelik saldırılara Rum muhalefeti de katılarak Aleksander Downer’ın görevden alınması talebinde bulundu. Rum liderin partisi DİSİ’nin Başkanı Averof Neofitu, BM’nin müzakereleri hemen başlat hazırlığı yaptığını belirterek, gerekli delillerin toplanmasından sonra Downer’ın görevden alınması için girişim yapılması gerektiğini söyledi. Anastasiadis’in koalisyon ortağı DİKO partisinin lideri Marios Karoyan da son verilen 77 sayfalık belge ile BM’nin oldu-bitti yapmaya çalıştığını ileri sürdü.

BM temsilcilerine yönelik ‘taciz’ politikası, Rumların uzun yıllardır uyguladıkları klasik yöntemlerden biri kabul ediliyor. BM ne zaman Rumların onaylamadığı bir adım atmaya kalksa, Rum yönetimi ve medyası özel temsilcilere yönelik taciz ve sindirme kampanyası başlatıyor. Eski Rum lider Dimitris Hristofyas döneminde yardımcısının bilgisayarından BM belgeleri çalınan ve belgeleri Rum medyasına servis edilen Downer, yeni Rum lider Anastasiadis’i müzakerelere bir an önce başlamak istemesi nedeniyle kızdırdı.

Haberin Devamı

SİNDİRME YÖNTEMİ

BM temsilcilerine yönelik ‘taciz’ politikası, Rumların uzun yıllardır uyguladıkları klasik yöntemlerden biri kabul ediliyor. BM ne zaman Rumların onaylamadığı bir adım atmaya kalksa, Rum yönetimi ve medyası özel temsilcilere yönelik taciz ve sindirme kampanyası başlatıyor. Eski Rum lider Dimitris Hristofyas döneminde yardımcısının bilgisayarından BM belgeleri çalınan ve Rum medyasına servis edilen Downer, yeni Rum lider Anastasiadis’i müzakerelere bir an önce başlamak istemesi nedeniyle kızdırdı. Downer’ın son olarak 77 sayfalık bugüne kadar varılan uzlaşma ve anlaşmazlık noktalarını listeleyen “taslak çözüm planı” ise, Rumları kızdıran son adım oldu.

Haberin Devamı

TASLAK PLAN RENGARENK

BM’nin taraflara sunduğu 77 sayfalık “taslak çözüm belgesini “ Rum medyası yayınlamaya devam ediyor. Belge 4 renkte kaleme alındı. Tarafların 2008’den bu yana anlaşmaya vardıkları noktalar siyah, Türklerin itiraz ettiği konular kırmızı, Rumların itiraz ettiği konular ise, mavi renkte yazıldı. Belgenin en önemli özelliği anlaşmazlık noktalarına BM’nin köprü kurucu ‘orta yol formülleri’ eklemesi oldu. BM’nin çözüm önerileri ise, yeşil renkte kayda geçti. BM’nin önerileri pazarlıklar sonrasında kabul edilirse, ortaya Türk ve Rumların kabul ettiği Kıbrıs çözüm planı çıkacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!