Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, viral hepatitlerin ülkede görülen en yaygın bulaşıcı hastalıkların başında geldiğini söyledi.
Bu kadar yaygın bir bulaşıcı hastalığa karşı korunma sağlanabilmesi için eğitimin büyük önem taşıdığını ifade eden Balık, şöyle konuştu:
“Ülkemizde her 10 kişiden biri Hepatit B ya da C taşıyıcısı olmasına rağmen, durumunun farkında değil. Bu kişiler 10-20 yıl sonra siroz ya da karaciğer kanseri olup hastanelere başvuracaklar ancak o zaman da tedavileri çok daha pahalı ve zor olacak. Erken teşhis sayesinde, Hepatit B ya da C'nin karaciğer kanseri ve siroza gitmeden önce taşıyıcılık aşamasında ortaya çıkması, tedaviye imkan sağlıyor. Halk arasındaki taşıyıcı sarılığın tedavi edilemeyeceği anlayışı yanlış. Çünkü son derece başarılı tedavi sağlayan ilaçlar zamanında kullanıldığında karaciğer kanseri ve siroz gelişmeden önleniyor.”
“Bu tür hastalıkların erken teşhis edilmesinin ne tür yararlar sağladığı” sorusu üzerine Balık, siroz aşamasında tedavi imkanının ortadan kalktığını, hastanın tekrar sağlığına kavuşmasının sadece karaciğer nakliyle mümkün olduğunu söyledi.
Hepatit B ve C virüslerinin genel hijyenik tedbirlere uyulmaması nedeniyle bulaştığını belirten Balık, bulaşma yollarıyla ilgili şunlara dikkati çekti:
“Korunmasız cinsel ilişki ve çok eşli cinsel yaşam en önemli bulaşma yollarından birisi. Risk gruplarının başında fuhuşla uğraşanlar geliyor. Bu hastalık AIDS'e göre 100 kat daha kolay bulaşıyor. Günlük yaşamda özen göstermediğimiz alışkanlıklar, mesela berberde jiletin, manikür-pedikür setlerinin değiştirilmemesi, iyi sterilize edilmemiş diş malzemeleri, hastalığın kolaylıkla bulaşmasına yol açıyor. Ayrıca, steril olmayan kirli-mikroplu malzemelerle yapılan dövme ve piercing yoluyla da Hepatit-B bulaşabilir.”
Taşıyıcı annelerin bebeklerinin de risk altında olduğu uyarısında bulunan Balık, bu bebeklerin doğar doğmaz aşılanmasının büyük önem taşıdığını, aksi halde ileriki yaşamlarında siroz ve karaciğer hastalığının gelişebildiğini söyledi.
Hastalığın görülme oranlarında düşüş var
Viral Hepatitle Savaşım Derneğinin hepatit hastalığı ve hastalığın teşhisi konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla yürüttüğü kampanya çerçevesinde tüm Türkiye'yi dolaşan eğitim otobüsünde hepatit testi ve aşıları ücretsiz yapılıyor.
Projeyle toplumda hepatit hastalığının yaygınlığı ve bundan korunma bilincinin verilmesinin amaçlandığını belirten Balık, yapılan test sonunda taşıyıcı olduğu tespit edilenlerin sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini bildirdi.
Projeden elde ettikleri ön sonuçlara göre, özellikle batı bölgelerinde bundan 10 yıl öncesine göre hastalık oranlarında düşme tespit ettiklerini anlatan Balık, “10 yıl öncesinde batı bölgelerinde hastalığın yüzde 5'ler, doğuda ise yüzde 8'ler seviyesinde görüldüğü söylenirdi. Ancak tespitlerimize göre bu oranlarda düşüşler var. 2013'e kadar sürecek projenin kesin sonuçlarını Sağlık Bakanlığı paylaşacağız” diye konuştu.
Halen Ankara'da bulunan eğitim aracının başkentte eğitim vereceği tarih ve semtler şöyle:
2 Ekim Cuma: Şentepe
3 Ekim Cumartesi: Çayyolu
5-7 Ekim: Mamak
8-10 Ekim: Ulus ve Sıhhiye
Otobüs, 12-17 Ekimde Yozgat'ın Sorgun, 19-24 Ekimde Yerköy, 26-28 Ekimde Elazığ Karakoçan, 29-31 Ekimde Kovancılar, 2-7 Kasımda Tunceli, 9-13 Kasımda Elazığ, 14-20 Kasımda Diyarbakır, 21-25 Kasımda Şanlıurfa Siverek, 26 Kasım-1 Aralıkta Şanlıurfa merkez, 2-8 Aralıkta Adıyaman merkez, 9-11 Aralıkta Gölbaşı ilçesi, 12-15 Aralıkta da Malatya'da hizmet verecek.