Dövme silmede kalıcı çözüm

Güncelleme Tarihi:

Dövme silmede kalıcı çözüm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 13:59

Lazerde son teknoloji MedLite C6 sistemi ile kalıcı dövme, ciltte iz bırakmadan ve çöküntüye yol açmadan yok edilebiliyor.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Orhan Murat Özdemir, cildin içine boya enjekte edilmesi işlemine “dövme” adı verildiğini söyledi. Dövmenin siyah, kırmızı, mavi, yeşil gibi çeşitli renklerde olabildiğini belirten Özdemir, dövmenin yarım-bir saat içerisinde yapılabilmesine rağmen, deriden çıkartılmasının bir ya da 2 sene sürebilen işlemler sonrasında gerçekleşebildiğini vurguladı.

Özdemir, dövmelerin her türlü lazer teknolojisiyle çıkartılabildiğine, ancak uygulama sonrasında hastanın cildinde kalıcı izler bırakabildiğine dikkati çekerek, bunun hasta için yıpratıcı bir süreç olduğunu ifade etti. Dövme çıkartmanın bölgenin uygun olması halinde cerrahi olarak yapılabildiğini ve uygulama sonrasında ciltte ince bir çizgi kaldığını dile getiren Özdemir, genellikle büyük dövmeler tercih edildiği için bu yöntemin çok uygulanmadığını söyledi.
Özdemir, cildin kazınmasının ya da yüzeysel soyulmasının dövme silmede bir diğer seçenek olduğunu belirterek, “Ama, dövme için boyanın cildin alt kısmına enjekte ettikleri için, çok başarılı sonuçlar elde edilemez. Boyanın tamamı çıkartılamaz, çıkartılması halinde de de bölgede kalıcı bir çöküklük oluşur” dedi.

Dövme tedavisinde altın standart

Teknolojinin ilerlemesiyle cilde zarar vermeden boyaya ulaşılmaya çalışıldığını anlatan Özdemir, dövme tedavisinde “Altın Standart” diye tanımlanan MedLite Lazer teknolojisiyle iz kalmadan kalıcı dövmelerden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Özdemir, bu alandaki son teknoloji MedLite C6 lazer sisteminin dışındaki tüm yöntemlerde dövmenin çıkartıldığı bölgede iz kaldığı, ciltte deformasyon olabildiğinin altını çizerek, “Bu yöntemde, ciltte hasar oluşturmadan, boyalı pigmentin vücut tarafından atılabilmesi sağlanıyor” dedi.

Dövme silme işleminin kullanılan boyanın rengine ve işlemin derinliğine göre değişebildiğini ifade ederek, çok açık sarı, turuncu, mavi renkli dövmelerin ise lazer teknolojisiyle dahi çıkartılmasının oldukça güç olduğunu belirtti. MedLite C6 Lazer sisteminde de en başarılı sonuçların siyah ve kırmızı renkli dövmelerde elde edildiğini anlatan Özdemir, diğer renkler için farklı dalga boylarında işlem yapılması gerektiğini anlattı.

Özdemir, dövme çıkarmada lazer dalga boyunun çok kısa sürelerle, nano saniyelerle cilde verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu teknolojiye sahip olunmayan bir lazerle uygulama yapıldığında hasta dövmesinden kurtulur, ancak işlem yapılan bölgede kabarık ya da çökük iz kalabilir” uyarısında bulundu. Uygulama esnasında hastanın canının yandığını belirten Özdemir, “Çünkü, ışık enerjisi, pigment tarafından emildiğinde ısı enerjisine dönüşüyor. Açığa çıkan ısı, boyayı parçaladığı gibi aynı zamanda da acıya da neden oluyor” diye konuştu.

Özdemir, uygulama sonrasında da bölgede kızarıklık oluştuğunu, ancak bunun bir süre sonra geçtiğini ifade eden Özdemir, işlemin yapıldığı gün kesinlikle uygulama yapılan yerin ıslatılmaması gerektiği bildirdi. Özdemir, uygulamanın ardından bölgeye 3-4 gün antibiyotikli krem sürülmesini önerdiklerini söyledi.

Uygulama nasıl yapılıyor

Özdemir'in verdiği bilgiye göre, dövme silme işlemine başlanılmadan önce hastanın daha az acı hissetmesi için, uygulamadan yaklaşık bir saat önce bölgeye uyuşturucu krem sürülüyor. Ardından bölgenin fotoğrafı çekiliyor ve işleme başlanıyor. Sonrasında fotoğrafta büyütülen dövme yerine bakılarak, lazerle odaklar nokta nokta uygulanarak yapılıyor. Uygulama yapılır yapılmaz, bir solma meydana geliyor ve kabarıklık oluşuyor. Boyanın açığa çıkmasıyla birlikte de dövmenin renginde koyulaşma başlıyor. İşlem, ortalama 15 saniye ile 15 dakika arasında sürüyor.

Uygulama bittikten sonra bölge hücre göçüne ve ısı hasarına bağlı olarak kabarıyor ve dövmenin rengi koyulaşıyor. Kabarıklık ve renk artışı, bir hafta ile bir ay arasında sürüyor. Bu süre içinde vücuttaki çöp toplayıcı diye isimlendirilen sistem, bölgeye hücum ediyor ve açığa çıkan boyayı alıp vücuttan atıyor. Tekrar işlem yapılabilmesi için, bölgede o hücrelerden kalmaması, kabarıklık ve renk artışının kaybolması gerekiyor. İşlenim, dövmenin rengine ve derinliğine, boyanın miktarına göre değişmekle birlikte 4-10 seans sürüyor. Dövme silme işleminin maliyeti seans başına 100-1000 TL arasında değişiyor.

Dr. Özdemir, dövme sildirenler içinde ilk sırayı devlet memurlarının aldığını belirterek, “Devlet Memurluğu için sınava girecek olanlar, özellikle görünen yerdeki dövmelerini sildirmek istiyor” dedi. Kötü, biçimsiz dövmelerin başvuru nedenleri arasında ikinci sırayı aldığını anlatan Özdemir, eski sevgilisinin adını yazanların, dövmelerini sildirmek için gelen kişiler içinde önemli bir yer tutuyor” diye konuştu.

Özdemir, en çok kadınların dövmelerini sildirmek istediğini ifade ederek, dövmenin önce geçici, memnun kalındığı takdirde kalıcı yaptırılması ve siyah ya da kırmızı renklerinin tercih edilmesi önerinde bulundu. Dövmenin kesinlikle şah damarının üstüne denk gelen bölgeye ya da göz kapağına yaptırılmaması uyarısında bulunan Özdemir, işleminin hijyeninden emin olunan profesyonel kişilere yaptırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!