Dövizi dışarda tutmada sınır kalktı, ihracatçılar sevindi

Güncelleme Tarihi:

Dövizi dışarda tutmada sınır kalktı, ihracatçılar sevindi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kararı’nda ve kambiyo mevzuatında yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilerek TL’ye dönüştürülme zorunlululuğuna son verildi.

Böylece daha önce, yaptığı ihraçatın bedelini en fazla 180 gün içinde Türkiye’ye getirerek, TL ise belgelemek, dövizse bankaya satmak zorunda olan ihracatçı, artık kazandığı dövizi istediği yurtdışındaki hesaplarında tutabilecek. .

SERBESTİ İLE ’AF’ DA GELDİ: Karar ile mahkemelerdeki binlerce kambiyo takip davası da bitecek. Kültür Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim görevlisi ve eski Darphane Genel Müdürü Raif Bakova, "İhracat bedellerinin tasarruf serbettir" hükmü ile kalkan zorunluluğu şöyle değerlendirdi: "Bunun anlamı gümrük ve TL muhasebe işlemlerinin silinmeli değil. Kayıtlar sürecek ama kambiyo takibi olmayacak. Bu arada süregelen kambiyo davaları ortadan kalkacak. Yani bir anlamda ihracatçıya serbestinin yanı sıra af da getirilmiş oluyor."

GİRDİLER AZALMAZ: Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) Başkanı Serdar Koçtürk, bu kararı ihracatçıya duyulan güvenin işareti olarak kabul eden Koçtürk, "Zaten işini ciddi yapan ihracatçının işletme sermayesi olarak bu paraya ihtiyacı var. Ciddi şirketlerin hiç biri dövizini dışarda bırakmak istemeyecektir" dedi. Doların YTL karşısındaki değer kaybını da dikkate alarak "80’li yıllarda dolar değer kazandığı için dövizi geç getirmek avantaj sağlıyordu. Şimdi tam tersi" diyen Koçtürk, ihracat bedellerinin yurtdışında yatırıma yönlendirilmesinin de mümkün görünmediğini söyledi.

BÜROKRASİ VE YARGI DA RAHATLAYACAK: Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü de, kararı şöyle değerlendirdi: "Devrim niteliğinde bir karar. Önceden ihracatçı mal bedelini tahsil edemez, dövizi yurda getiremezse, yüzde 5 ceza ödüyor, mahkemelerde yargılanıyordu. Bürokrasiyi, ihracatçıyı ve yargıyı rahatlatacak devrim niteliğinde bir karar."

Satıcı: Yanlış ortadan kalktı muhasebe düzenine katkısı olacak

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracat bedellerinin yurda getirilip bozdurulma zorunluluğunun kaldırılmasının, uzun zamandır talepleri içinde yer aldığını belirterek, "Nihayet gerçekleşti. Gecikmiş de olsa alınan bu karardan dolayı Hazine bakanlığını kutluyoruz" dedi. Satıcı,serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı bir durumda bu zorunluluğun bulunmasının zaten yanlış olduğuna savunarak, "Bunun ekonomiye ya da döviz rezervlerine hiç bir olumsuz etkisi olmaz. Tam tersine, Türkiye’deki defter, muhasebe düzeninin düzelmesine katkı sağlar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!