Dosyalar küflü hâkimler mutsuz

Güncelleme Tarihi:

Dosyalar küflü hâkimler mutsuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 00:00

YARSAV’ın hazırladığı anket, yargının çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekiyor. 598 hâkim ve savcının katıldığı anket sonuçlarına göre “Hâkim ve savcılar uyku dışında hep çalışıyor; aceleci mutsuz ve tedirginler; yüzde 91’i mesleklerini sağlık açısından riskli buluyor; dava dosyaları ise küflü ve böcekli.”

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) anketine göre yargı çalışanları, uyku dışındaki tüm zamanlarını neredeyse çalışarak geçiriyorlar ve “biyonik insan” gibi mesleklerini yapıyorlar. Olumsuz koşullara paralel, yaklaşık yüzde 80’i aceleci, tedirgin, mutsuz, güvensiz ve stresli. YARSAV anketine, Ankara ve İzmir’den toplam 598 hâkim ve savcı katıldı. Anket sonuçları ile YARSAV’ın tespit ve çözüm önerileri şöyle:

Biyonik insan gibiyiz

Olumsuz çalışma koşulları ve iş yükü bir arada değerlendirildiğinde, ‘yemeyen, içmeyen, uyumayan, eğlenmeyen, bir çeşit biyonik insan tarafından’ yapılan bir meslekle karşılaşılmaktadır. Yer sıkıntısı dışında, toz ve temizliğin iyi yapılmadığı şikayeti dikkat çekti. İncelenmek üzere arşivden çıkan dosyalar küflü, çok pis, üzerinde fareler gezmiş ve haşereli durumda.

Hafta sonu çalışıyoruz

Ankete katılanların yüzde 90’ı hafta sonu çalışmak zorunda kalırken, her hafta sonunu çalışarak geçirenlerin oranı yüzde 63. Danıştay’daki hâkim-savcıların yüzde 88’i hafta sonu çalıştıklarını, yüzde 87’si eve iş götürdüklerini, yüzde 83’ü ailelerine yeterli zaman ayıramadıklarını bildirdiler.

Yüzde 38’imiz kalp hastası

Yüzde 81.3’ü sekiz saatten fazla çalışıyor. Yargı çalışanlarının yüzde 69.4’ü meslekleriyle ilgili sağlık sorunu yaşıyor. Yüzde 38.2’sinde kas, iskelet, eklem rahatsızlığı, yüzde 16.5’unda kalp damar rahatsızlığı, yüzde 7.6’sında alerji var.

Çalışma saati 8 olsun

Çözüm olarak çalışma saatleri esnetilsin ve çalışma süresi 8 saat olarak düzenlenip iş yükü azaltılsın. Adli ara verme 60 güne çıkartılsın. Hâkim ve savcıya spor yapacak ortam sağlansın. Objektif bir terfi sistemi kurulsun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!