Güncelleme Tarihi:
Apo dosyası, infaz için Adalet Bakanlığı'ndan, Başbakanlığa gönderildi. Dosyanın gelmesiyle birlikte hükümet de, hem Af Yasası, hem de Öcalan'ın idamı konusunda çifte krizin eşiğine geldi. Yılbaşından hemen sonra yapılacağı bildirilen liderler zirvesi 12 Ocak'a ertelendi.
ADALET Bakanlığı dün sabah Abdullah Öcalan'ın idam dosyasını kurye ile Başbakanlığa gönderdi. Öcalan'ın kesinleşen idam cezasının infaz süreci işlerken, insiyatif Hükümet'e geçti. Hükümet, AİHM kararına uyarsa, Öcalan'ın idamının infazı esastan verilecek karara kadar dondurulacak. Bu sürenin de 1.5 yılı bulacağı belirtiliyor. Dosyanın Başbakanlığa gelmesiyle tarihi kararın arifesindeki hükümet, hem Af Yasası, hem de Öcalan'ın idamı konusunda ‘‘çifte krizin’’ eşiğine geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, ANAP Lideri Mesut Yılmaz ve Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararının beklenmesini kamuoyu önünde açıkça dile getirince, MHP sıkıntıya girdi. Eski katı tavrını bir ölçüde yumuşatan MHP, bu kez tabanını rahatlatmak ve sıkıntıyı aşmak için, ‘‘Öcalan'ın idam kararı Meclis'te oylansın. Ondan sonra AİHM'nin kararının beklenip beklenmeyeceğine karar verilsin’’ noktasına geldi.
MHP FORMÜLÜ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, MHP'nin formülünü savunurken, ‘‘Şu anda AİHM'nin durdurma kararı, Bölücübaşı Apo'nun idamının Meclis'te oylanmasına engel değil. Apo'yu Meclis'i asmayacak ki, asıp asmama konusunu görüşecek. Belki bu Meclis asmayalım da diyecektir. Bırakın Meclis ne derse desin, sırtındaki yükü atsın. Böylece tarihe not düşülsün. Bu milletin vicdanını da rahatlatır. Ondan sonra, devletin yüksek menfaatleri için bir karar alınacaksa, yine alınabilir’’ diye konuştu. Yahnici, özetle şunları söyledi: ‘‘Bu problem ortada oldukça, Hükümet ve Meclis, Türk halkına karşı sorumluluktan kurtulamaz. Prosedür işlerse, Hükümet ve Meclis rahatlar. Ben milletvekili olarak görevimi yapmak istiyorum. Meclis'te oylanmalı. Cumhurbaşkanı veya infaz savcısı tutabilir. Meclis'te idamı onaylarsın, ‘Ek 6. protokolüne uyuyorum' deyip bekletirsin. Bu da olabilir. Kaldı ki, bu herhangi bir idam kararı değil. 30 bin insanın hayat damarını kesen adam yargılanıp, cezası verildi. Bu kararın yol haritası belli, bu yolda gitmeli. Yeni yol haritasına gerek yok. Bu süreç işletilmezse, Türk milleti incinir, huzuru kaçar. Türkiye'deki istikrar ve dinginlik bozulabilir. Bizi bağlayan AİHM, AB'nin resmi bir belgesi değil, Avrupa Konseyi'nin bir belgesi. İdam cezası konusunda Türkiye'yi engelleyen Uluslararası bir hukuk engeli olduğunu söyleyen yalan söylüyor. Bizi bu konuda hukuken ikna etsinler.’’
ZİRVE ERTELENDİ
Başbakan Ecevit, Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın, ‘‘Karar düzeltme’’ talebini reddetmesi üzerine yılbaşı öncesi yaptığı açıklamada, bu konuda Bahçeli ve Yılmaz'ın katılacağı ‘‘karar zirvesini’’ yılbaşından hemen sonra toplayacağını belirtmişti. Ancak buna rağmen dün veya bugün gerçekleşmesi beklenen zirve, ‘‘sürpriz’’ bir şekilde 12 Ocak'a ertelendi. Bu arada, bu konuda sıkıntılı olan Bahçeli, dün akşam konuyu görüşmek üzere MHP Başkanlık Divanı'nı topladı.
AF TARTIŞMASI
Vetolu Af Yasası'nın ‘‘af’’ değil ‘‘ceza indirimi’’ getirdiği savıyla Öcalan'ı da idamdan kurtarabileceği yorumları ise yeni bir tartışma yarattı. Af yasası, yararlanamayanlarca, Anayasa'nın ‘‘Eşitlik’’ ilkesi aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilecek. Öcalan da diğer sanıklar gibi Ankara 2 No'lu DGM'ye başvurup, Af Yasası'nın iptalini isteyebilecek. Yüksek Mahkeme de indirimi af saymayıp iptal ederse, Öcalan'ın idam kararı müebbete dönüşebilecek. Bu durumda, iç hukuk yollarını tüketen Öcalan için de ‘‘af’’ son umut olacak.
PKK telsizi: Asılsın asılsın
KUZEY Irak'ta bulunun teröristlerin yeni yıllarını telsizle kutlayan örgütün ele başlarından Murat Karayılan, ‘‘2000 barış yılı olsun. Apo asılmasın’’ dedi. Hakkári'nin Yüksekova kırsalında istihbarat birimleri tarafından kaydedilen yeni yıl mesajında, 'Cemal' kod adlı Murat Karayılan, sözlerine, ‘‘2000 yılı örgüte barış getirsin’’ diye başladı. Zaman zaman dağdaki teröristler tarafından mandallanan görüşmede, şu konuşmalar geçti:
Karayılan: Barış yılı olsun. Apo asılmasın.
Botan: Asılsın, asılsın.
Karayılan: Neden böyle tepkilisin?
Botan: Tepkili olacağız.
Karayılan: Neden?.. Neden?..
Botan: Kes... Kes...
Karayılan: Mandallayarak sözümü kesme. Ayıp... Ayıp...
Botan :Örgüt sahipsizliğe, kaderine terk edildi.
Karayılan: İyi olacak. Her şey düzelecek.
Botan: Örgütün toparlanması güç. O iş bitti.
Apo-Kırcı kıyaslaması
MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi Hürriyet'e, Öcalan'ın Af Yasası'ndan kesinlikle yararlanmasının sözkonusu olmadığını savundu. İzgi, ‘‘Af yasası ile Öcalan'ın ilgisi yok. Aftan yararlanamaz. 3713 sayılı yasanın geçici 1. maddesinin a fıkrası, ‘İdam cezası alanlar infaz edilmez, 10 yılını doldurmuşlarsa, hapiste tahliye edilirler' hükmünü taşıyor. İnfaz edilmez deyince, 1 kez idam alanla, 3 defa alan arasında fark yok. Onun için, yasa koyucu ‘birden fazla idam alanlar 10 yıl yatar hükmünü' düşünememiş. Yargıtay 1. Dairesi bu boşluğu ‘her idam cezası için 10 yıl hapis yatılır' kararıyla doldurdu. Kişi, TCK 125'ten kaç adam öldürmüş olursa olsun 10 yıl yatıp tahliye ediliyor. 450. maddeye göre adam öldürenler ise birse bir, ikiyse iki, üçse üç idam alıyor. Yani, üç adam öldüren 30 yıl hapis alırken, Öcalan gibiler 10 yılla kurtuluyor. Öcalan'la, Haluk Kırcı'nın durumunu kıyaslayan İzgi, ‘‘Birisi üç kişi öldürecek üç idam alıp 30 yıl yatacak. Diğeri 30 bin kişinin katili, tek idam alacak 10 yıl yatıp çıkacak. Bu adaletsiz’’ dedi.