Güncelleme Tarihi:
MECLİS, bu dönem dostluk grubu oluşturduğu 131 ülke arasına İsrail, Mısır, Ermenistan ve Suriye’yi almadı. İkili ilişkilerde sorun yaşanan bu ülkelerin yanı sıra, Yunanistan’da benzer grup olmadığı için ‘karşılıklılık’ ilkesi gereği bu komşu ülkeyle de dostluk grubu bulunmuyor.
‘TAVSİYEYE HARFİYEN UYACAĞIZ’
Meclis’te 131 dostluk grubunun tamamında başkanlığı AK Parti milletvekilleri yürütüyor. Türkiye-Hollanda Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, grubun lağvedilmesi için Bakanlar Kurulu’nda alınan tavsiye kararına ‘harfiyen uyacaklarını’ söyledi. Kararı gerekli kurullardan geçirdikten sonra işlemi tamamlayacaklarını belirten Soysal, “Geçmişte olduğu gibi vesayet odaklarıyla hizaya getirilen, evrilip çevrilebilen, dur dediği yerde duran, git dediği yerde giden bir Türkiye arzuladıkları için 16 Nisan onlara büyük korku veriyor. İsviçre’nin, Hollanda’nın, Fransa’nın, Avusturya’nın tutumlarını ben bu şekilde görüyorum” dedi.
İSRAİL, FRANSA VE RUSYA
Meclis’te dostluk grupları 1990’dan beri kuruluyor. Geçmişte de siyasi kriz yaşanan bazı ülkelerle dostluk grupları feshedildi veya üyelerin istifası nedeniyle boşaldı. 2009’da İsrail’in Gazze’ye saldırıları üzerine milletvekillerinin istifası sonucu İsrail Dostluk Grubu’nun varlığı sona ermişti. 2001’de Fransa parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan kararı nedeniyle Fransa Dostluk Grubu lağvedildi. Ancak sonraki yasama döneminden itibaren Fransa ile yeni dostluk grupları oluşturuldu. 2015’te Rus uçağının düşürülmesiyle yaşanan kriz nedeniyle 1 Kasım 2016 seçiminden sonra bir süre Rusya Dostluk Grubu kurulmadı, Aralık 2016’da yeniden dostluk grubu oluşturuldu.