Dörtyol'un ‘ilk kurşun’ mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Dörtyolun ‘ilk kurşun’ mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hatay'ın Dörtyol İlçesi, Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun İzmir'de sıkıldığı yanlışının düzeltilmesini istiyor.

Genelkurmay'ın arşivinde işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunun, Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde sıkıldığı yer alıyor.

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Nuri Tarhan, Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun, bilinenin asine 15 Mayıs 1919'da İzmir'de gazeteci Hasan Tahsin tarafından değil, 19 Aralık 1918'de çeteci Mehmet Kara tarafından Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde atıldığını söyledi.

Genelkurmay kayıtlarının da bu durumu belgelediğini söyleyen MHP'li Tarhan, bunun resmen onaylanması ve ders kitaplarına geçmesi, Dörtyol'a da Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep gibi unvan verilmesi için Meclis'e önerge vereceğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı araştırmalarda da ilk kurşunun Dörtyol'un Karakese Köyü'nde atıldığı bilgisinin doğrulandığını, ‘Milli mücadelede ilk kurşun’ dosyası hazırlıklarının sürdürdüğünü belirten Mehmet Nuri Tarhan, Dörtyol'da ilk kurşunun atılmasının 1992'de Araştırmacı Yazar Kadir Aslan tarafından ortaya çıkarıldığını belirtti.

Tarhan, ‘‘Biz İzmirlilerin ilk kurşununa karşı değiliz. Fakat İzmir'den yaklaşık 5 ay önce Dörtyol'da Fransızlara karşı atılan kurşunun Türkiye'de milli mücadelenin ilk kurşunu olduğu belgelenmiştir. Her yıl 19 Aralık'ta Dörtyollu hemşehrilerim ilk kurşun kutlamaları yaparken, ilçede de İlk Kurşun Anıtı ve birçok okula ve tesise ilk kurşunla ilgili isim verilmiştir’’ dedi.

Dörtyol'a bu özelliğinden dolayı bir unvan isteyeceklerini vurgulayan Tarhan, ‘‘TBMM'nin yeni döneminde önergemizi hazırlayıp vereceğiz. Amacımız Dörtyol'un hak ettiği unvanı almasıdır’’ diye konuştu.

Genelkurmay arşivi: İlk direniş Dörtyol'da

Araştırmacı Yazar Kadir Aslan'ın araştırmasının ardından Hatay Valiliği'nin başvurusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nın araştırması gerçeği ortaya koydu. Genelkurmay Başkanlığı'nın 29 Ocak 1992 tarihli yazısında şöyle denildi:

‘‘1- Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'na (ATASE) gönderilen ilgi yazıyla, işgalci güçlere karşı ilk kurşunun 19 Aralık 1918'de Dörtyol İlçesi'nde Mehmet Kara tarafından atıldığından bahisle, ilgi yazı ekindeki belgelerin de incelenerek konuya açıklık getirici bilgiler istenmektedir.

2- Konuyla ilgili olarak arşiv uzmanınca ATASE Başkanlığı arşivinde gerekli incelemeler yapılmış olup, inceleme neticesinde hazırlanan uzman raporu ekte gönderilmiştir.

3- Uzman raporu ve konuyla ilgili Başkanlık yayınlarının tetkiki neticesinde Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu, bu düşmana karşı ilk direniş hareketlerinin yine bu bölgede başladığı, buna bağlı olarak da ilk silahlı direniş hareketinin 19 Aralık 1918'de Dörtyol İlçesi Karakese Köyü'nde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!