Dörtlü zirve sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Dörtlü zirve sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 11:25

“İstikrar İçin diyalog” sloganıyla düzenlenen Şam Zirvesi'nde liderlerin yaptığı toplantı sona erdi.

Haberin Devamı

Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani katıldı.

Halk Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya ilişkin ortak açıklama yapılacağı belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye'nin Ortadoğu Barışı Süreci ile yakından ilgilenerek inisiyatif alan birkaç ülkeden biri olduğunu söyleyerek, Türkiye'ye teşekkür etti.

Esad, Şam'daki dörtlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin barış süreci için önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatabilme inisiyatifi alan tek ülke olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın güvenilirliği ve Türkiye'nin arabuluculuğu olmasaydı bu sürecin zor başlayacağını söyleyen Esad, bu nedenle Türk hükümeti ve müzakerecilerine teşekkür etti.

Zirvede Türkiye'nin Kafkasya İstikrar Platformu önerisinin de ele alındığını söyleyen Esad, bu öneriyi önemli bulduklarını kaydetti.

İşte Sarkozy'nin sorulara verdiği cevaplar:

 

- Bu dörtlü toplantı tabiî ki başkalarının dışarıda kalması anlamına gelmiyor. Mısır’ın dışarıda kalması anlamına gelmiyor. Akdeniz Birliği içinde önemli bir rol oynuyordu Mısır biliyorsunuz. Suudi Arabistan da dışarıda kalmıyor.

 

- Ancak hepimizin bir araya gelmesi ve konuşması çok önemlidir.

 

- Fransa eğer barış konusunda yardım edebiliyorsa o zaman tabiî ki tarihine sadık bir şekilde barış için çalışmaya devam edecektir.

 

- Geçmişteki yanlış anlamalara rağmen birlikte bişey kurmaya çalışıyoruz. Fransa bütün Lübnan’a destek vermektedir. Fransa’nın Lübnan’ın bütün çocuklarına ihtiyaç vardır. Eğer gelecekle ilgili birlikte bu kurduğumuz şeyi inşa etmeye niyetimiz var.

 

Haberin Devamı

Erdoğan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Suriye arasında yaşanan sorunun çözümüne yönelik barış sürecinde iki ülkenin de yapıcı bir tavır ortaya koyduklarını belirterek, “Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz” dedi.

Suriye'de, “İstikrar İçin diyalog” sloganıyla Halk Sarayı'nda düzenlenen Şam Zirvesi'nin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad açıklamalarda bulunurken Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Esad, zirveye ilişkin açıklamalarının ardından, Sarkozy'nin Suriye'den erken ayrılması gerektiği için basın mensuplarının liderlere sorularını yöneltmelerini istedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Suriye ile İsrail arasında daha önce de barış görüşmelerinde aracılık yapan taraflar olduğunu belirterek, “Ancak bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Barış görüşmelerinden siz umutlu ve iyimser misiniz?” sorusu üzerine, şu anda 4. etabın tamamlandığını, İsrail'de meydana gelen siyasi gelişmeler nedeniyle bir gecikmenin söz konusu olduğunu ama sürecin 5. etap ile devam edeceğini dile getirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz, yeni, Sayın Olmert'ten sonra işbaşına gelecek olan başbakanın da bu sürece olumlu bakacağına inanıyoruz. Tabii bu süreç içerisinde özellikle değerli kardeşim Beşşar Esad yapıcı bir tavır ortaya koydu. Ve şu ana kadar İsrail tarafından da yapıcı bir tavır söz konusu. Temenni ediyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yapıcı tavır devam edecek olursa biz netice almakta umutluyuz.

Haberin Devamı

Bize düşen böyle bir barış girişimini başarmaktı. Böyle bir barış girişimine aracı olabilmekti. Dolaylı da olsa böyle bir adımı atmanın faydasına inanıyoruz. Temennimiz odur ki netice alırız. “

Katar Emiri:

Soru: Geniş kapsamlı bir ziyarette bulundunuz. Suudi Arabistan’a Tahran’a gittiniz. Acaba Arap İşbirliği Konseyi’nin belirli bir görüşü var mı ?

- Teşekkür ederiz sorularınız için. İran’a yönelik çalışmalarımız ve Körfez ülkelerine ilgili, biz Arap Körfezi İşbirliği çerçevesinde konseyin başkanlığını yapmaktayız. Bütün amacımı bölgemize barışın sağlanmasıdır. Bu aynı zamanda bölgedeki bütün ilişkilerine zarar verecek herhangi bir girişimi bertaraf etmeye çalışıyoruz.

 

Haberin Devamı

- Sadece BAE’nin İran ile ilgili bir anlaşmazlığı var. Bu da adacıklarla ilgili. Bu anlaşmanın Lahey’deki mahkemeye intikal ettirilmesini destekliyoruz.

 

- İran ile BAE ile çekişme adalarla ilgilidir. Ama aynı zamanda BAE ile İran arasındaki ekonomik gelişmeler çok iyi düzeydedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!