Güncelleme Tarihi:
Ramazan Bayramı ve yılbaşının birleştirilmesiyle oluşan 11 günlük tatil bitti ve eve dönüş yine çileli oldu. Özellikle de dönüşlerini son güne bırakanlar, kilometrelerce uzayan kuyruklarda büyük sıkıntı çekti. Çanakkale ve Bolu'da kilometrelerce kuyruk oluştu.
Haftasonlarının birleştirilmesi, 25 Aralık Pazartesi günü ile 26 Aralık salı arifenin idari izin sayılması, buna bir de yılbaşı tatilinin eklenmesiyle oluşan 11 günlük uzun tatil sona erdi. Ancak Ramazan Bayramı ve yeni yıl tatilinin bitmesiyle evlerine dönen tatilciler yine çile çekti. Ankara'dan İstanbul yönüne gitmek isteyen araçlar, öğle saatlerinde Bolu Abant Kavşağı Turnikeleri'nde yaklaşık 3 kilometre kuyruk oluşturdu. 6 gişenin bulunduğu Abant Turnikeleri'nde görevliler, kuyruğun bozuk para nedeniyle oluştuğunu öne sürdü. Bolu'ya gelinceye kadar önemli bir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyen sürücüler, dönüşlerin son güne bırakılması nedeniyle gişelerdeki yoğunluğun normal olduğunu söyledi. İstanbul'dan Ankara yönüne giriş yapan sürücülerin gişelerde kuyruk oluşturmasını önlemek için de Karayolları görevlileri geçiş biletlerini sürücülere araçlarının camlarından veriyor.
KENT İÇİNDE 2 KİLOMETRE
Çanakkale'de tıkanan Boğaz geçişi yüzünden yine kabus yaşadı. Çanakkale Boğazı'nı geçmek için feribot bekleyen taşıtlar, kent içinde 2 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Üç sıra halinde sıraya giren otomobillerin yarattığı yığılma, İskele Meydanı'nda ve Demircioğlu Caddesi'nde trafiği altüst etti. Saat 13.00'den itibaren, Çanakkale- Eceabat arasında araç ve yolcu taşımacılığı yapan Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı Şehir Hatları İşletmesi'nin İntepe ve Eyüp adlı araba vapurları, saat başı olan seferlerini, tarifesiz çalışarak gerçekleştirdi, taşıt kuyruğunu bu şekilde eritmeye çalıştı. Lapseki- Gelibolu hattında hizmet veren Şehir Hatları İşletmesi'nin 76 taşıt kapasiteli Sultantepe, Zeytinburnu ve Okmeydanı adlı arabavapurları da, normalde saat başı olan seferlerini, tarifeye bakmaksızın aralıksız sürdürdü. Çanakkale-Kilitbahir arasında yolcu ve araç taşımacılığı yapan özel sektör de, 40 taşıtlık üç, 20 taşıtlık iki mini feribotla aralıksız ulaşım hizmeti verdi. Ulaşım çilesi, akşam saatlerine kadar sürdü. Vatandaşlar, ‘‘En azından böyle özel dönemlerde feribot sayısı artırılmalı’’ diyerek tepkilerini dile getirdi.
FERİBOT İŞKENCESİ
İstanbul'a dönüş için Bursa- Yalova güzergáhını kullanan tatilciler de Topçular- Eskihisar feribot kuyruğuna takıldı. Araç kuyruğu 2 kilometre kadar uzarken ek feribot seferleri de kuyruğu eritmeye yetmedi. Öğleden sonra Sirkeci- Harem hattında çalışan 5 feribot da Topçular- Eskihisar hattına çekildi.
İSTANBUL'DA KARGAŞA
Tatil için karayolunu seçenler 0-1 ve 0-2 otoyollarında, İstanbul Çamlıca paralı yol gişelerinde ve Boğaz köprülerinde de kargaşaya yol açtı. Özellikle Çamlıca gişelerinde uzun kuyruklar oluştu. Bu arada 0-1 ve 0-2 de sürücüler yoğun trafikte zor anlar yaşadı. Tatil dönüşü nedeniyle trafik ekipleri çevre yollarında ve ana arterlerde önlemler aldı. Tatilciler, özellikle akşam üzeri Atatürk Havalimanı'nda yoğunluğa neden oldu.
Bolu Dağı da Çanakkale de geçilmez
Dönüşlerini tatilin son gününe bırakan tatilciler, özellikle İstanbul yönüne gidişte Ankara - İstanbul karayolunun Bolu Dağı kesimindeki Abant gişelerinde, Çanakkale- Eceabat, Lapseki- Gelibolu ve Topçular- Eskihisar feribot kuyruklarında saatlerce beklemek zorunda kaldı. Tatile çıkarken kar ve buzlanma nedeniyle özellikle Afyon ve Bolu'da zor saatler yaşayan tatilcilerin dönüşü de çileli oldu.
Kayalar geçit vermedi tünelde çökme oldu
Antalya'da şiddetli lodos nedeniyle oluşan dev dalgaların dövdüğü sahil bandı tahrip oldu. Özellikle Antalya Kemer arasında kalan yol, yer yer heyelanlarla denize kaydı. Deniz tonlarca kayayı da denizden alıp yola yığdı ve ulaşımı imkansız hale getirdi. Şiddetli yağış nedeniyle Antalya-Kemer Karayolu üzerinde bulunan Akyarlar Tüneli'nin girişi dün 18.30 sıralarında çöktü. Tüneldeki çökme nedeniyle ulaşım tek şeride düştü. Fırtına ve şiddetli yağış nedeniyle Antalya'da okullar 1 gün tatil edildi.
Kara noktaya formül
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), trafik kazalarında önemli bir paya sahip olan 1000'i aşkın ‘kara noktadan’ en riskli olan 300'ünü etkisiz kılabilmek için bölünmüş yol formülünü hayata geçiriyor. KGM, 2005 yılına kadar 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere 4 şeritten oluşan 3 bin 800 kilometre uzunluğunda bölünmüş yol yapacak. Trafiğin en yoğun seyrettiği ve ana eksenini Ankara-Samsun, Ankara-İzmir ve Adapazarı-Antalya güzergáhlarının oluşturduğu bölgeye projelerde ağırlık verilecek. Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, trafik kazalarının çoğunlukla hatalı sollamalardan ve yakın takipten kaynaklandığına işaret etti. Yiğit, özellikle bir gidiş, bir dönüş olan yollarda yapılan hatalı sollamalarda meydana gelen kazalarda ağır can ve mal kayıplarının ortaya çıktığını anımsattı.
Kazayla başladık
2001'ilk gününde meydana gelen trafik kazalarında 12 kişi öldü 38 kişi yaralandı.
DENİZLİ: Freni patlayan yolcu midibüsü 500 metrelik uçuruma yuvarlandı, 5 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı. Kaza, Irlıganlı Beldesi'ne 8 kilometre uzaklıktaki dağ yolunda dün saat 09.00 sıralarında meydana geldi. Yakup Kaçar yönetimindeki 20 AZ 925 plakalı midibüs, Akdere Köyü'nden yolcularını alıp Denizli'ye gelmek için yola çıktı. 29 yolcusu bulunan 20 kişilik midibüsün freni, Irlıganlı Beldesi yakınlarında patladı. Kontrolden çıkan araç, takla atarak uçuruma yuvarlandı. Kazada Hilmi Cengiz (85), Mehmet Ali Özmek (40), Süleyman Tosca (50), Muhammed Alkan (22) ve 35 yaşındaki Fatma Aslan öldü. Çoğu çocuk 25 yaralı, Denizli Devlet, SSK Bölge, Pamukkale Tıp Fakültesi ve Özel Sağlık Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 5 yaralı ayakta tedavi edildikten sonra tabucu edildi. Yaralı kurtulan midibüs sürücüsü Kaçar, gözaltına alındı. Midibüsün bagajı ve üstüne, elma, buğday, köy ekmeklerinden oluşan aşırı yük ve fazla yolcu aldığı belirtildi. Öte yandan, Pamukkale'deki yılbaşı eğlencesinden Denizli'ye dönen Alpaslan Öztürk, yönetimindeki 20 YF 222 plakalı otomobille dün sabaha karşı saat 03.30 sıralarında Yeniköy yol kavşağında bir aracı solladığı sırada, karşı yönden gelen Akif Kocabıyık'ın kullandığı sepetli motosiklete çarptı. Motosiklette bulunan Adnan Temel (30) olay yerinde yaşamını yitirdi, eşi Ümmü Temel (29), çocukları Hakan (3) ve İpek (7) ile motosiklet sürücüsü Akif Kocabıyık yaralandı. Alpaslan Öztürk gözaltına alındı.
ZONGULDAK: Çaycuma İlçesi Kayıkçılar mevkiinde Mursel Zengin yönetimindeki 67 ZA 569 plakalı otomobil, Kayıkçılar mevkiinde 10 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada, sürücü Mursel Zengin (25) öldü.
KONYA: Ereğli İlçesi'nde, Muhammet Kovak'ın (25) kullandığı kamyon şarampole devrildi. Kovak, hastaneye kaldırılırken yolda öldü.
GİRESUN: Gemilerçekeği Mahallesi sahil yolunda, Ali Yıldız yönetimindeki 28 EN 094 plakalı otomobil, yol kenarındaki elektrik direğine çarptı. Kazada, Başkomiser Mustafa Kılıç (45), öldü, sürücü Ali Yıldız (54) ise ağır yaralandı.
BURSA: Gençosman kavşağında yolun karşısına geçmek isteyen Mehmet Özeser (43), plakası henüz belirlenemeyen bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı. Özeser, hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti.
BOLU: Gerede İlçesi'nde İbrahim Günten yönetimindeki 06 KUD 19 plakalı otomobil, aşırı hız yüzünden bariyerlere çarparak takla attı. Kazada Cenk Sancak (19) öldü, Hanife Çetinkaya (48), Zuhal Karagöz (29) ve sürücü İbrahim Günten yaralandı. Ödemiş'te ise Traktörü devrilen 1 kişi yaşamını yitirdi.
Tatile 195 kurban
Türkiye genelinde, 10 günlük Ramazan Bayramı ve yılbaşı tatilinde meydana gelen kazalarda 195 kişi öldü, 369 kişi yaralandı.
23 Aralık 2000-1 Ocak 2001 tarihleri arasında 146 ölümlü kaza yaşandı. Ölümlü kazaların 65'i şehir içinde meydana geldi. Bu kazalarda 68 kişi öldü, 62 kişi yaralandı. Şehir dışında yaşanan 81 kazada ise 127 kişi öldü. Kazalarda yaralanan 307 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Kazalara neden olan araç dağılımı ve kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı şöyle:
Araç Kusurlu Araç Sayısı Ölü Sayısı
Otomobil 76 102
Kamyonet 17 27
Otobüs 14 24
Kamyon 8 11
Minibüs 8 15
Tanker-TIR-Çekici 5 6
Motosiklet 1 1