Dönem bordrosunu vermeyene ceza yok

Güncelleme Tarihi:

Dönem bordrosunu vermeyene ceza yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2003 21:35

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), sosyal güvenliğin sağlanması amacıyla kurulmuş bulunan bir sosyal güvenlik kurumudur.

SSK'ya kayıtlı bir kişinin bu kurumdan emekli aylığı alabilmesi için kanunla belirlenen gün, yaş ve süre şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Emeklilik şartlarından özellikle aranan günün tamamlanması ve alınacak emekli aylığının tutarının tespitinde prime esas kazançlar oldukça önem taşımaktadır.

Bu sebepten dolayı sigortalının çalışma gün sayılarının ve prime esas kazançlarının mutlaka bilinmesi gerekmektedir.

Bir iş yerinde çalışan kişilerin, prime esas kazançları ve o işyerinde çalışan toplam kişilerin toplam gün sayıları, aylık sigorta prim bildirgesi ile kuruma bildirilir. Toplam primin tahakkuku ve tahsili bu bildirge ile gerçekleşmektedir.

Çalışanın kim olduğu, ne kadar gün çalıştığı ve prime esas kazancının ne kadar olduğunun bilinmesi için 'Dört Aylık Dönem Bordrosu'nun kuruma bildirilmesi gerekir. Böylece çalışan kişilerin sigorta sicil numaraları hesaplarına yansır.

Bazı işverenler, dört aylık dönem bordrosunu vermeyerek çalışanlara inanılmaz mağduriyetlerine sebep olmaktadırlar.

SSK, bugüne kadar bu işe ciddi şekilde eğilmemiştir. İşe giriş bildirgesini aldığı halde, bir oto kontrol sistemi kurarak o kişiye ait dönem bordrosunun verilip verilmediğini, primlerinin hesabına işlenip işlenmediğini kontrol etmemiştir. Etmek de istememiştir. Hatta sistemleri de yeterli değildir.

SSK ile ilgili kanunlarda, dört aylık dönem bordrosunun verilmemesi durumunda işverene idari para cezası uygulanmaktaydı.

Bazı işverenler bu idari para cezasını ödememek için yargıya gittiler. Yargının onları haklı bulduğu da oldu.

Yargının işvereni haklı görmesinin nedenlerinden en önemlisi SSK avukatlarının konuyu yeteri kadar savunamaması, sahiplenmemesidir.

Dönem bordrosunun verilmemesi durumunda kurumun prim yönünden herhangi bir kaybı yoktur. Dolayısıyla dönem bordrosu verilmemesi durumunda, mağdur tek başına çalışanlar olmaktadır.

Hatta kurum koruma zihniyeti açısından da, primi ödenen sigortalı, dönem bordrosu verilmediğinde emekli olamayacağı için kurum bunu kár olarak bile görmektedir.

Yargıtay, 'işveren prim bordrolarını süresi içinde kuruma vermekle yükümlüdür' diye karar vermiştir. Dönem bordrolarının ard arda verilmemesi durumunda tek suç olarak görmeyip ayrı ayrı suç olarak nitelemiştir. Buna rağmen SSK, işverenleri rahatlatacak bir karar aldı.

Kararı bir genelge ile (12-124 Ek genelge) tüm işverenlere ve kurum birimlerine duyurdu.

Bu genelgeye göre, artık dört aylık dönem bordrosunu vermeyen işverenlerden idari para cezası alınmayacak.

İşverenin gözü aydın. Şimdi, sigortalı çalışanlar ne yapacak? İşverenin dönem bordrosunu vermemesi durumunda işçinin günü ve kazancı güme mi gidecek?

Yani dört aylık dönem bordrosu verilmemesi durumunda uygulanan idari para cezası caydırıcılığı, yaptırımı ortadan kalkmış oldu.

Kurumun kötü yönetildiğini, sosyal güvenlikte temel amacın sigortalıların, emeklilerin, hak sahiplerinin haklarının korunması olduğunu, kurumların amaç olmadığını, sadece araç olduğunu her zaman dile getirmişimdir.

Kurumun bir an önce altyapı çalışmalarını yaparak, Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödeyerek, çalışanlara uygulanan, prim bildirgesi ve o ayda çalışanların gün ve prime esas kazançlarını gösteren aylık sisteme geçmesi gerekmektedir.

Gerçi sigortalıların prim günlerini ve prime esas kazançlarını birkaç dönem geriden takip eden kurumun, aylık sistemi de bu altyapı ve bu zihniyetle becereceğini zannetmiyorum ama yine de ümitle bekliyorum.

Çalışanlar, haklarının kaybolmaması için oto kontrol yapmalıdır. İşyerinin dönem bordrosunu kuruma verip vermediğini takip etmesini verilmiş ise bir fotokopisini kendi alarak bir dosyada saklamasını, verilmemiş ise işverenini dönem bordrosunu kuruma veresi açısından zorlamasını tavsiye ediyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!