Dondurma, pizza, kısır pilavın tahtını sallıyor

Güncelleme Tarihi:

Dondurma, pizza, kısır pilavın tahtını sallıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2003 00:00

Baharla birlikte birçok köklü lisenin mezunları okullarının geleneksel günleri için biraraya geliyor. Geleneksel yemek günleri Galatasaray Lisesi'nin 1934'te düzenlediÄŸi pilav gününden bu yana, okuldan okula deÄŸiÅŸti, çeÅŸitlendi. Türkiye'nin hemen her yerinde liseler, dondurmadan peynire, simitten bozaya kadar ilginç günler düzenliyor. Geleneksel gün için seçilen yiyecekte üç kıstas var: Birincisi o okulun bulunduÄŸu bölgenin yerel bir yemeÄŸi ya da içeceÄŸi olması. Vefa Lisesi bu yüzden boza dağıtıyor. Ä°kinci kıstas yemeÄŸin ekonomik olması. Bornova Anadolu Lisesi'nin ayran günü yapmasındaki en önemli neden bu. Son zamanlarda önem kazanan bir etken de ilginçlik ve şıklık. NiÅŸantaşı Kız Lisesi Müdürü geçen yıl baÅŸlattıkları dondurma günü için ‘‘NiÅŸantaşı'na yakışır bir şıklık olsun istedik’’ diyor. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu bölgesindeki okullar bu tür günler organize edemiyor. Nedeni ekonomik koÅŸullar. GüneydoÄŸudan bir okul müdürü ‘‘Bu tür ÅŸeyler burada lüks sayılır, buna gücümüz yetmez’’ diyor. Okul günlerinin korkulu kabusu politikacılar. ÇoÄŸu o okuldan mezun olmayan milletvekilleri, belediye baÅŸkanları bu günleri fırsat bilip toplanan cemaate uzun uzun icraat propagandası yapınca davetliler sıkılıyor! Bu günler tazelenen anılar kadar dedikodusuyla da ünlü. Kafanızı hangi tarafa çevirseniz etrafına bakınan, sonra da bir sevinç çığlığı atıp bir baÅŸkasının kollarına atılan ya da elini aÄŸzına kapatıp yanındakine bir ÅŸeyler fısıldayan insanlar görüyorsunuz.SOSÄ°S (Alman Lisesi) Ä°stanbul Alman Liseliler DerneÄŸi'nce her yıl haziran ayının ilk yarısında Tarabya'daki Alman KonsolosluÄŸu'nun bahçesinde Sosis Günü yapılıyor. Almanların milli yemeÄŸi ve içeceÄŸi sunuluyor bu günde. Dev mangallarda piÅŸirilen sosisten yeniliyor, bira ve meÅŸrubat içiliyor. ÇİKOLATA-EKMEK (Saint Joseph) Haziran ayının ilk pazar günü yapılan ‘‘Pöti pen’’ yüzyıllık bir gelenek. Pöti pen (petit pain) Fransızca küçük ekmek demek. Nitekim bu günde küçük sandviç ekmekleri arasında çikolata dağıtılıyor. DONDURMA (Nuri Akın Lisesi) Eski adı NiÅŸantaşı Kız Lisesi olan Nuri Akın Liseliler iki yıldır haziranın ilk pazarı, hem yaz sıcağında biraz ferahlamak, hem de ‘‘şıklık ve farklılık olsun’’ diye Dondurma Günü için biraraya geliyor. PÄ°ZZA (Ä°talyan Lisesi) Ä°talyanlara yakışır Pizza Günü mayıs ayı içinde yapılıyor. Mezunlar, öğrenciler, veliler özel olarak yaptırılan pizzalar etrafında buluÅŸuyor. PEYNÄ°R (Sainte Pulcherie) Her mayıs ayının ilk cumartesi Peynir Günü'nde okul bahçesinde dev bir açık büfeyle peynir masası kuruluyor. SÄ°MÄ°T-SALEP (Kadıköy Kız Lisesi) Her yıl ÅŸubat ayının son pazarı KKL'liler Simit Günü için toplanıyor. 20 yıllık gelenek için bir kış ayı seçildiÄŸinden simitin yanında salep de içiliyor. TALAÅž BÖREĞİ (Kadıköy Anadolu Lisesi) Haziran ayının ilk pazar günü, Kadıköy Anadolu Liseliler 40 yıllık gelenekleri TalaÅŸ BöreÄŸi Günü için bir araya geliyor. BOZA (Vefa Lisesi) Vefa Lisesi mezunları her mayıs ayının ilk pazar günü okulun kuruluÅŸunu da kutlamak üzere Boza Günü'nde buluÅŸuyor. 60 yıllık bu gelenek için boza içmeye sadece mezunlar davet ediliyor. MANTI (Bursa Kız Lisesi) Her mayıs ayının son cumartesi günü, Mantı Günü'nde buluÅŸuluyor. Dönemin okul müdiresi tarafından baÅŸlatılan gelenek 20 yıldır bahar diyetlerinin bozulduÄŸu gün olarak anılıyor.KURU FASULYE (Ankara TED Koleji) Her haziranın ilk cumartesi gecesi bir balo düzenleniyor. Pazar ise Kuru Fasulye Günü. Sertab Erener, Teoman, Kenan DoÄŸulu gibi birçok sanatçının konser verdiÄŸi Kuru Fasulye Günü'nde, okulun yatılı olduÄŸu yıllardaki meÅŸhur karavanası kaynatılıyor. TAVA (Ankara Tevfik Fikret Lisesi) Tevfik Fikret Liseliler her haziranın ilk pazarı geleneksel Tava Günü için bir araya geliyor. Ankara'ya özgü bir yemek olan tava, bakır tepside domates, biberle yapılan bir çeÅŸit etli pilav. Tava Günü 1972'den bu yana her yıl hiç ara verilmeden yapıldı.AÅžURE (Ä°stanbul Lisesi) 120 yıllık Ä°stanbul Lisesi'nde her yıl haziran ayının ilk ya da ikinci haftasında kültür etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklere denk gelen pazar AÅŸure Günü. GeleneÄŸin yıllar önce baÅŸladığı düşünülüyor.TUZLU LOKMA (Bursa Ticaret Meslek Lisesi) Ticaret Meslek Liseliler yaklaşık 40 yıldır geleneksel Lokma Günü düzenliyor. Yalnız bu lokma bilinen tatlı lokma deÄŸil, yöreye özgü tuzlu lokma...AYRAN (Ä°zmir Bornova Anadolu Lisesi) Mayıs ayında sınav takvimine uygun olarak seçilen bir günde, Ayran Günü için biraraya geliniyor. Okul müdürü Sefer AktaÅŸ ayranın seçilmesini ‘‘hem ekonomik hem de herkes tarafından sevilen bir içecek’’ ÅŸeklinde açıklıyor. Bu yıl altıncısı yapılacak.PÄ°LAV ÃœSTÃœ DÖNER (Konak Anadolu Lisesi) Her yıl haziran ayının ilk cuması düzenleniyor.KISIR (Adana Sabancı Anadolu Tekstil Meslek Lisesi) Adana'nın sevilen yemeÄŸi kısır için Tekstil Meslek Liseliler bahar aylarını deÄŸil sonbaharı tercih etmiÅŸler. 7 yıldır her 15 Kasım'da mezunlar ve öğrenciler Kısır Günü nedeniyle okulda buluÅŸuyor.LOKMA (Ä°zmir Karşıyaka Lisesi) Her yıl mayıs ayının ilk pazarı, öğleden sonra düzenleniyor. Ä°zmir'in meÅŸhur lokma tatlısı sıcak yeniyor. Öğle sıcağında rahatsız edebileceÄŸi için toplantı akÅŸam serinliÄŸine denk geliyor. Bu yıl 18'inci kez toplanan mezunlar öğrencilerin dağıttığı lokmaları yiyip okul hatıralarını tazeledi.ÇİĞ KÖFTE VE SIKMA (Adana Fen Lisesi) Her yıl mayıs ayının üçüncü cumartesi günü çiÄŸ köfte ve Toroslara özgü lezzetli hamur iÅŸi sıkma yemek için öğrenci ve mezunlar toplanıyor.PÄ°LAVIN ENVAÄ° ÇEŞİDÄ° VAROkulların geleneksel günleri içinde en yaygını pilav günleri. HaydarpaÅŸa Liseliler haziran ayının ilk haftasonu pilav, Işık Liseliler 1885'ten beri her aralık ayında iç pilav, Darüşşafakalılar mayısın son pazarı kurufasulye-pilav-kuruüzüm hoÅŸafı, Pertevniyal Liseliler 50 yıldır ekimin ilk pazar günü pilav ve aÅŸure, KabataÅŸ Erkek Liseliler 50 yıldır 1 Haziran'da pilav yemek için biraraya geliyor. Trabzon Liseliler ülke genelinde 2 bin 500 davetiye çıkardıkları pilav gününü iki yıldır yapamıyor, çünkü pilav günü üniversite seçme sınavına denk geliyor! Okul müdürü ara verdikleri günü yeniden canlandırmayı hedefliyor.Galatasaray Pilavı’nda 300 kilo pirinç, 1 ton kuzu, 10 kilo fıstık tüketiliyorBugün birçok okulda düzenlenen geleneksel yemek günlerinin en ünlüsü kuÅŸkusuz Galatasaray Lisesi'nin pilav günü. O gün okulda her cuma çıkan pilav ve tulumba tatlısına atfen fıstıklı ve üzümlü özel bir pilav çıkar. Bu pilavdan baÅŸka kuzu tandır, salata ve tulumba tatlısı ikram edilir. Bir Enderun yemeÄŸi olan kuzulu pilav ve helvadan esinlenen bu güne pilav günü denmez; sadece Pilav adı verilir. 3500-4000 kiÅŸinin katıldığı Galatasaray Pilavı'nda bakın ne kadar yiyecek tüketilir: 1 ton kuzu eti, 300 kilo sıvıyaÄŸ, 300 kilo pirinç, 150 kilo ciÄŸer, 10 kilo fıstık, 120 kilo un, 300 kilo ÅŸeker, 1500 yumurta, 320 kilo domates, 200 kilo salatalık... O gün mezunlar edindikleri mevkileri, zenginlikleri dışarıda bırakır, böylece ‘‘caka satmaya’’ çalışanlar dışlanır. Pilav'dan bir gece önce okul yönetimi mezunlarını bir geceliÄŸine okulda ağırlar, bu gecelerde herkes eÄŸlenir, ama en çok en yaÅŸlılar ‘‘azar’’. Okulun kurulduÄŸu yıllarda düzenlenen Kağıthane kır yemekleri 1930'ların ortasında bugünkü Pilav'a dönüştü. Galatasaraylılar Cemiyeti'ne yıllarca baÅŸkanlık eden Saim Gogen'in hatırladığına göre pilav günü teklifi ilk olarak, mezunların senede bir kez biraraya gelebilmesi için 1934'te Raif Necdet Meto'dan geldi. Bu ilk toplantının yemekleri de çok güzeldi: Kuzu pilavı, salata, zeytinyaÄŸlı enginar, susamlı ve peynirli börek, irmik helvası.OKAN BAYÃœLGENÇocukken katıldığım Pilav'larda okula gelen büyük adamları görmek benim için müthiÅŸti. ‘‘Bu da bizden’’ diye bir aidiyet duygusu yaÅŸamıştım. Yıllar sonra, sanıyorum 1994'te, Pilav öncesi bizim kuÅŸak, 1949 mezunları ve 1968 mezunlarıyla okulda kaldık. Yatakhanedeki o gecede 68'liler bizden, 49'lular da onlardan daha çok eÄŸlenmiÅŸ, koca koca insanlar o kadar çok gürültü yapmışlardı ki, inanın genç olarak onlar kadar eÄŸlenmediÄŸim için utanmıştım. Bunlar okul kanunlarının geçerli olduÄŸu çok özel toplanmalardır. En önemli kural ise sosyal sınıfların yok sayılmasıdır. Galiba Galatasaraylılık ruhu dedikleri ÅŸey de bu.YALÇIN DOÄžAN / Alman Lisesi14 yaşımda aldığım bir ağırbaÅŸlılıkAlmanların, Tarabya'da Ä°mparatorluk zamanında konsolosluÄŸun yazlığı olarak kullandıkları çok güzel bir misafirhaneleri var. Lisenin Sosis Günü burada spor etkinlikleri arasında yapılır. Benim zamanımda en popüler oyun ise yakan toptu. Ä°lk kez sosis gününe gittiÄŸimde 14 yaşındaydım. Lise için bir aidiyet hissediyorsunuz ama Alman Lisesi'nde bu duygu Galatasaray ya da Robert Kolej'deki gibi kamuoyuna dönük bir aidiyet deÄŸil. Daha içe dönük, daha mütevazı bir duygu. O yıllarda aldığım bu kültürden olacak hálá bir futbol maçında gol atan oyuncunun tişörtünü çıkarmasını, sevincini tribünlerle paylaÅŸma halini anlayamıyorum.KÜÇÜK Ä°SKENDER / KabataÅŸOkul idaresi bizi istemiyorKabataÅŸ Erkek Lisesi yöneticileri geleneksel pilav gününe ben ve ÅŸimdi adını vermek istemediÄŸim bir arkadaşımın katılmasını istemiyor. Bize yapılmış herhangi bir tebliÄŸ yok ama öğrenci komitelerinden ve katılan arkadaÅŸlardan bu tür bir izlenim sızdırılıyor. Ama zaten ben de bu günlerin 20 yıl önceki o sıcaklığı da artık taşımadığına inanıyorum. Daha kapıdan itibaren satış yapılmaya çalışılıyor, sürekli yardım talep ediliyor. Ä°PEK TUZCUOÄžLU / Karşıyaka LisesiDiÄŸer okulları gördükçe üzülüyorumÄ°stanbul'da yaÅŸadığım için Karşıyaka Lisesi'nin Lokma Günü'nü takip edemiyorum. Burada Vefa Lisesi gibi okulların bu günlerini izledikçe arkadaÅŸlarımı eski öğretmenlerimi görmek istiyorum, o okullara çok özeniyorum. Ä°ÅŸlerim dolayısıyla bu yıl da kaçırdım lokma gününü ama önümüzdeki yıl mutlaka katılmaya çalışacağım.MÃœJDAT GEZEN / Vefa LisesiKemal’den kalan tek fotoÄŸraf Boza Günü’ndenVefa Lisesi'nin Boza Günü son derece birleÅŸtiricidir. Rahmetli Kemal Sunal ölmeden önce o, ben ve UÄŸur Dündar bu günlerde mutlaka biraraya gelirdik. Evlerimiz yakın olduÄŸu için beni Kemal götürürdü. Bir seferinde Kemal yine geldi, beni aldı, boza gününe gidiyoruz ama ben yolda hatırladım ki o gün misafir gelecek. Hemen arabadan indim, eve döndüm, o devam etti. Misafirlerimi karşıladım ve sonra atladım okula gittim. Rahmetli çok ÅŸaşırmıştı. MeÄŸer benden sonra trafiÄŸe takılmış, ben okula ondan önce varmıştım.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!