Güncelleme Tarihi:
Oğuz Aral Özel Ödülü'ne İranlı sanatçı Edik Boghasian Konaraki değer bulunurken, mansiyonları alan isimler şöyle sıralandı: Milenko Kosanovic (Yugoslavya), Ömer Faruk Servi (Türkiye), Bartolmiej Belniak (Hırvatistan), Fabio G. da Silva (Brezilya), Rahim Asghari (İran), Stefan Provjin (Belçika), Dmitry Kononov (Rusya), Eray Özbek (Türkiye), Fabio G. da Silva (Brezilya), Vladimir Kazanevsky (Ukrayna), Muhammet Bakır (Türkiye), Mahmud Eshankulov (Özbekistan), Amorim (Brezilya), Jaroslav Dostal (Çek Cumhuriyeti),5. Aleksei Kivokourtsev (Rusya).
Yarışmanın seçici kurulu, Tan Oral, Nezih Danyal, Selma Aykan Emiroğlu, Erdoğan Karayel, Hayati Boyacıoğlu, Valeri Kurtu, Andreas Nicolai gibi tanınmış çizerlerin yanı sıra; Şinasi Dikmen (Kabare Sanatçısı), Ozan Ceyhun (SPD Milletvekili) ve Mustafa Bozturgut'tan (Gazeteci) oluştu.
“FESLİ” TÜRK TİPİ
Don Quichotte dergisinin genel yayın yönetmeni ve çizer Erdoğan Karayel'in yarışmayla ilgili ilginç saptamasına göre, dünya çizerlerinin Türkiye ve AB konusunu irdeleyen çalışmalarındaki en belirgin özellik Türk tipinin “fesli, çarıklı ve uçan halının üstünde” çizilmesi.
Karayel, bu durumu, “Gerçekten dünya ülkelerindeki imajımız bu mu ya da kasıtlı olarak abartılıyor mu?” sözleriyle irdelerken, yabancı bir karikatüristin, “Son dönem Türkiye'yi tanıtan reklam filmlerindeki Türk tipi sizce modern Türk tipi mi?” sorusu da dikkati çekti.
Birinciliği kazanan Hicabi Demirci'nin çalışmasında AB ülkelerindeki “göç” beklentisinin tersini yorumlanıyor. Karikatürde, Avrupa Birliği kapısını elindeki bavulla açan Türk karşısında AB kapısından çıkıp Türkiye kapısına doğru akın eden çoğu tatilci bir Avrupalı kitleyle karşılaşıyor.
Toplam 32 ülkeden 124 çizerin 246 karikatürle katıldığı yarışmanın ödül töreni ve sergisi 27 Ocak'ta Stuttgart'ta gerçekleştirilecek.