Domuz istilası    

Güncelleme Tarihi:

Domuz istilası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 12:04

Aydın’da dağlarda ve ovalarda domuz istilası başladı. Sürüler halinde ekili ve dikili alanlara inen domuzların bir gecelik zararının sadece Aydın için milyon TL’lere ulaşmaya başladığını belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, “Domuz istilası nedeniyle il genelinde ciddi bir sıkıntı var. Hatta çiftçiye domuzlar yön vermeye başladı. Danelik mısır eken bir çok çiftçimiz domuz istilası nedeniyle tarlayı bozup binlerce liralık zarar ederek ürünü silaja çevirmek zorunda kaldı” dedi.

Haberin Devamı

Aydın’ın Çine, Söke, Koçarlı, Bozdoğan, Nazilli, Yenipazar, Germencik, Köşk ve çevrelerinde domuzlar çiftçinin adeta kabusu oldu. Binbir emek ile yetiştirilen ürünler özellikle geceleri tarım arazilerine inen domuzlar yüzünden talan olmaya başladı. Mısırdan, incire, zeytinden pamuğa, üzümden bostana kadar zarar vermedik ürün bırakmayan domuzların korkulu rüyaları haline geldiğini belirten çiftçiler, bu yıl domuz varlığının geçen yıllardan çok daha fazla olduğunu belirterek yaşanan sıkıntının çözümü için yardım istediler.

'DAĞLARDA İNCİR OVADA MISIR KALMADI'

  Tarım alanlarına dadanan domuzların dağlarda incir, ovada mısır bırakmadığını ve sıkıntının her geçen gün arttığını belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, “Sayıları oldukça artan domuzlar sürüler halinde gezmeye başladı. Ve girdikleri alana bir gecede talan ediyor. Özellikle mısır tarlasında mısırları yemekle kalmıyor, ürünü yatırarak da büyük zarar veriyorlar. En çok üreyen hayvanların başında gelen domuzların avlanma süresi uzatılmadığı takdirde Aydın’da tarımın en büyük sorunlarından biri domuzlar olacaktır. Bu nedenle Aydın’da domuz sorununun çözümü için acil eylem planı uygulanmalıdır” dedi.  “Bir seferde 8-12 yavru doğuruyor”  Domuzların oldukça arsız ve çok kısa sürede ürediğini belirten Aydınlı çiftçilerden Asım Yaşar, “Domuz, bir seferde 8 ile 12 yavru doğuruyor. Hal böyle olunca her geçen gün artıyor. Bunun yanında çok arsızlaştılar artık insanlardan bile çekinmeden günün belli vaktinde tarım alanlarına inip ürünleri talan ediyorlar” diye konuştu.  

Haberin Devamı

Domuz istilası

Özellikle bu yıl domuzların tarlalarını istila etmesinden dolayı pek çok çiftçinin hasat hayalinin suya düştüğünü belirten Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, “Öyle bir zararlı ki, zararının dokunmadığı hiçbir ürün yok. Çiftçimiz artık toprağın durumu ve ürünün fiyatı ve ihtiyacına göre değil de domuzların ne zaman neye daha az zarar verdiğine hesap ederek planlama yapıyor. Mesela bu yıl onlarca çiftçi dane mısır niyetiyle ekip yetiştirdiği mısır tarlalarındaki ürünü silaja çevirmek zorunda kaldı” diyerek domuz zararlısı ile etkin mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!