Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı, 2014 yılından bu yana 16 kişinin grip nedeniyle yaşamını yitirdiğini, bu ölümlerin 11’ine domuz gribi virüsünün neden olduğunu açıklamış ve domuz gribinde (H1N1 virüsü) toplam vaka sayısının ise 170 olduğu bilgisini vermişti.
Haber Türk’ten Lütfi Erdoğan’ın haberine göre, bu açıklamaların ardından bakanlık, grip ve ölümlerin çoğunlukta olduğu illerde görevlendirilmek amacıyla grip timi oluşturuldu ve Kocaeli, Sivas, Çanakkale, Samsun, Mersin ile Antalya’ya gönderildi. Grip timlerinin görevi ise halkı gribe karşı bilgilendirmek ve grip virüsünden numune alarak Ankara’daki merkez laboratuvara iletmek.
25 MART’TAN SONRA AZALACAK
Grip bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Akın, dolaşımda olan virüslerin A ve B grubundan oluştuğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: A grubuna H1N1 ve H3N2 virüsleri var. Türkiye’de bizim rahatlığımız hala H1N1’in etkin olması. Çünkü H1N1 aşısının koruyuculuk düzeyi istediğimiz etkinlikte. Akın’ın aktardığına göre, Türkiye’de bu yılın ekim ve kasım aylarından sonra H3N2’nin aktive olmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Akın, “Zaten 2015-2016 yılan ait aşıda bu virüse karşı koruyucu madde olacak. Vakalar Türkiye’de ayın 25’inden sonra azalmaya başlayacak.
GRİP BU HAFTA TAVAN YAPACAK
Grip Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Ünitesi’nden Prof. Dr. Ateş Kara da şu uyarılarda bulundu: Güneş çıktı ve hava ısınmaya başladı, o zaman virüs bulaşmaz. Grip Türkiye’de nisan ayından sonra azalıyor. Bu sene gripten etkilenme oranı hava şartlarına bağlı olarak yüzde 45-60 aralığında seyrediyor, geçen yıl bu oran yüzde 35’ti. Türkiye’de gribin en hızlı yayıldığı döneminde içinde bulunuyoruz. Gelecek haftalardan önce azalmaya başlayacak.
NİSAN VE MAYISTA YENİ VİRÜS ÇIKAR
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın ise H1N1 ve H3N2 virüslerinin gelişme aşamasında olduğunu belirterek, “Mayıs ayına kadar vakalar azalarak devam eder. Ancak nisan-mayıs aylarında yeni virüsler ortaya çıkar. Yeni virüse karşı eylül-ekim gibi aşı yaptırılmalı.