Güncelleme Tarihi:
Mersin’de evli ve 1 çocuk babası esnaf Ruhi Pelit, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon rahatsızlığı sırasında evinde bayılınca 2 ay önce kentteki özel bir hastaneye götürüldü. Burada zatürre teşhisi konulan Ruhi Pelit, ileri tedavi için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yapılan tahlil ve incelemelerde domuz gribi tanısı konulan Ruhi Pelit, yoğun bakımda 8 günlük tedaviye karşın ölümcül olarak seyreden ve akciğerlerin tamamen kapanarak nefes almasını engelleyen ARDS’ye yakalandığı için ambulansla Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne getirildi. Yoğun bakımda ölümcül hastalıkla mücadele eden Ruhi Pelit’e, yapay akciğer yardımıyla suni solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunmasını esas alan ’süpernova’ yöntemi uygulandı. Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ve uzman doktorlar Murat Ilgınel, Murat Erdoğan ile Kariye Aydın’ın yürüttüğü operasyon sonrası Ruhi Pelit, yapay akciğer takılıp yaklaşık 1.5 aylık tedavi sonrası sağlığına kavuştu.
’TABURCU OLDU’
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Gündüz ise hastanın tedavi gördüğü sırada domuz gribine bağlı ölümcül ağır ’ARDS’ nedeniyle akciğerinin işlevini yerine getirememe noktasına geldiğini söyledi. Bu tür hastaların bir bölümünde suni solunum cihazlarının da yetersiz kalabildiğini belirten Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu:
"Hastamız domuz gribi tanısını almıştı başka bir şehirde. Bu tanıyla ve koma tablosu içerisinde almıştık. Hastamız ARDS tablosundaydı ve ölüm oranı yüksek bir durumdaydı. Solunum cihazları ve yapay destek sistemlerini uyguluyoruz. Bu uygulamayla hastaların bir bölümü gerçekten bundan fayda görüyor ancak hastaların çok küçük bir kısmı bu uygulamayla da, solunum cihazlarıyla da, yaşam destek üniteleriyle de fayda görmeyebiliyor. Ruhi Pelit hastamıza yapay akciğer kullanmak durumunda kaldık. Yapay akciğer cihazları hastaya ileri yaşam desteği sağlıyor. Bu uygulama tedavi edici olmaktan çok, akciğerin tedavisi için zaman kazandırıyor. Hastamızda yapay akciğer yardımıyla yapay solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunması olarak bilinen tedavi yöntemi yani süpernova başarılı bir şekilde kullanıldı. Arkasından solunum cihazları ve yapay destek cihazlarıyla tedavisine devam ettik ve sonrasında tedavisi tamamlandı. Yoğun bakımdan çıktı ve taburcu oldu. Hastamız sağlığına kavuştuğu için çok mutluyuz."
Sağlığına kavuşan Ruhi Pelit ise, ikinci hayatına başladığını belirterek doktorlara teşekkür etti.