Domuz gribi üç günde 39 can daha aldı

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribi üç günde 39 can daha aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00

Domuz gribinden ölenlerin sayısı 161 oldu. 243 kişi hastanelerde yatıyor.

Haberin Devamı

Bunlardan 32’si solunum destek cihazına bağlı. Avrupa İlaç Kurumu (EMEA) ise aşıların güvenli ve hastalıktan koruma konusunda etkili olduğunu açıkladı.

SAĞLIK Bakanlığı, domuz gribinden ölenlerin sayısının 161’e ulaştığını, 243 kişinin hastanede yattığını, 70 hastanın takip ve tedavisinin yoğun bakımlarda sürdüğünü, bunlardan 32’sinin ise solunum destek cihazına bağlı olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Halen sağlık kuruluşlarımızda kronik hastalığı bulunan ve 6 ay-24 yaş arasındaki vatandaşlarımızın aşılanmalarına devam edilmektedir. Aşının koruyucu etkisi 10–14 gün sonra ortaya çıktığından vatandaşlarımızın kişisel korunma önlemlerine hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir” denildi.
Ölümlerin görüldüğü iller şöyle: İstanbul, Ankara, Edirne, Kırklareli, Zonguldak, Samsun, Kocaeli, Bursa, Kütahya, Konya, Isparta, Antalya, Mersin, Adana, İskenderun, Mardin, Şanlıurfa, Osmaniye, Gaziantep, Van, Siirt, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Aydın.

Haberin Devamı

Bayramda el öptürmeyin

BAYRAM ziyaretleri, domuz gribinin yayılma riskini de gündeme taşıdı. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe, gripten korunabilmek için bayramlaşmada, öpüşme, sarılma ve el öpmeden vazgeçilmesini istedi. Özcebe, hastaların bayram ziyaretine gitmemesini de istedi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, domuz gribi salgını karşısında bir önlem olarak Kurban Bayramı’nda öpüşülmemesini, çocuklara el öptürülmemesini istedi. Çağrıcı, “El öpme milli örfümüzdür. Ama böyle zamanlarda dikkat etmemiz gerekir’’ dedi.

Aşı güvenli

AVRUPA İlaç Kurumu (EMEA) domuz gribi aşılarının güvenli ve hastalıktan korunma konusunda etkili olduğunu bildirdi. EMEA’dan yapılan açıklamada, Glaxo Smith Kline firmasının influenza A (H1N1) aşısının bazı yaş gruplarında hastalığın ortaya çıkmasını önleyebilecek kadar etkin bağışıklık yanıtı sağladığı belirtildi.

Bakanlık’tan yeni domuz gribi şeması

Haberin Devamı

SAĞLIK Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Pandemik (H1N1) 2009 Gribi Klinik Vaka Yönetimi şemasını yeniden düzenledi:
Domuz gribi hastalarında en fazla ateş, öksürük, boğaz, baş, kas ve yaygın vücut ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma ve ishal görülüyor.
Sağlık kurumlarına başvuranların yüzde 1’inde hastaneye yatış, yatanların yüzde 10-30’unda yoğun bakım, yoğun bakımdakilerin de yüzde 20’sinde solunum cihazına ihtiyaç duyuluyor.
Nefes darlığı ve solunum güçlüğü olmaksızın 38 derece ve üzerinde ateş, kuru öksürük, boğaz, baş ve kas ağrısı, burun akıntısı, kırıklık, özellikle çocuklarda aşırı sıvı kaybı bulunmaksızın ishal veya kusma gibi bulgular ortaya çıkması halinde, hastalık hafif ve orta seyirli kabul edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!