Güncelleme Tarihi:
Bu arada Fransa’da hastalıktan ölenlerin sayısı 240’a ulaştı. Avrupa Konseyi Sağlık Birim Başkanı Wolfgang Wodarg, domuz gribi tedavisinde kullanılan ilaç ve aşıları üreten şirketlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) domuz gribini bir salgın olarak tanımlama kararını etkilediğini savundu. Wodarg, “Domuz gribini”, “yüzyılın en büyük tıp skandallarından biri” olarak nitelendirirken, “İlaç firmaları, domuz gribine karşı geliştirdikleri patentli ilaçlarını satmak için, bilim adamlarına ve halk sağlığından sorumlu resmi kurumlara telkinlerde bulunarak, dünya çapında hükümetlerin alarm durumuna geçmesini sağladı” dedi.
Bir anda dünyayı saran domuz gribi vakalarının, küresel korku sayesinde milyarlarca dolarlık kazanç sağlayan ilaç ve aşı üreten firmaları tarafından idare edildiğini söyleyen Wodarg, ortada sahte bir salgın olduğunu, çok sayıda ülkenin kısıtlı olan sağlık bütçelerini bu “hafif hastalığa” karşı aşı kampanyaları düzenlemek için harcadığını anlattı.
İlaç firmalarının rolünün soruşturulması için Dr. Wodarg tarafından hazırlanan taslak, Avrupa Konseyi tarafından kabul edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden de sorumlu olan Avrupa Konseyi’nin bu ayın sonlarına doğru konuyla ilgili acil oturum yapması planlanıyor.
FRANSA’DA ÖLENLERİN SAYISI
Fransa’da H1N1 domuz gribinden dolayı yaşamını yitirenlerin sayısına 7 kişi daha eklenirken, ülke genelinde toplam ölü sayısı 240’a ulaştı.
Fransa Sağlık Gözetim Enstitüsü yaptığı açıklamada cuma gününden bu yana 7 yeni ölüm olayı görüldüğünü salgının başladığı günden bu yana ölenlerin sayısının 240’a ulaştığını bildirdi.
Enstitü 8 Ocak’tan bu yana H1N1 domuz gribi virüsünün bulaştığı 12 ağır vaka bulunduğunu açıkladı. Salgının başından bu yana Fransa’da domuz gribinden dolayı bin 181 kişi hastaneye yatırılırken, bunların halen 180’inin yoğun bakım ünitesinde olduğu kaydedildi.