Güncelleme Tarihi:
Dolarda sabah açılıştan bu yna gerçekleşen düşüş ise yüzde 0.9 olarak kaydedildi.
Dolardaki düşüşün esas olarak yurtdışından kaynaklandığına işaret eden uzmanlar, neredeyse tüm dünyada doların değer kaybettiğine dikkat çekiyor. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (FED) yarım puanlık faiz indirimi yapması ve arkasından bu indirimlerin devam edebileceğine yönelik gelen sinyaller doların sonunu getirdi.
Brezilya Reali'nden Türk Lirası'na, Rupiah'dan Rand'a Euro'dan Sterlin'e kadar tüm para birimleri dolar karşısındaki en iyi günlerini yaşıyor. Bu paralelde euro az önce 1.4196 ile dolar karşısında yeni bir rekor kırdı.
Â
ABD ekonomisine ilişkin belirsizliklerin sürmesi ve resesyon tartışmalarının yatırımcılar üzerinde tedirginlik yarattığını söyleyen uzmanlar, bunun sonucu olarak dolara talebin düştüğünü ve güvenli liman özelliğinin kaybolmaya başladığını belirtiyor. Nitekim son günlerde Çin ve bazı Arap ülkelerinin rezervlerindeki euronun oranını artıracağı açıklaması, bu tedirginliklere bağlanıyor. Doların giderek güçsüzleşmesi ve yeni dönem için de herhangi bir umut vermmesi yatırımcıları yeni tasarruf araçları aramaya itiyor. Örneğin altın fiyatlarında yaşanan hızlı çıkış da dolardaki düşüşle birebir bağlantılı. Dolar ile kendilerini enflasyona karşı koruyamayan yatırımcılar, altına ve diğer emtialara yönelmeye başladı.
                                       Â
İçeride de dünya piyasalarına paralel olarak dolar gerilemeye devam ediyor. Doların yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 18'e ulaşırken, inanılması güç bir düzeye geriledi. Bundan iki sene önce belki de hiç kimsenin öngöremediği şekilde 1.20 seviyesine gerileyen dolar, böylece haziran 2001'den bu yana en düşük seviyesine de ulaşmış oldu. Peki düşüş bundan sonra da devam eder mi?
İşte bu kritik sorunun net bir yanıtı yok. Bir kere kurun anahtarı yurtdışında. Eğer dışarıda önceki aylarda olduğu gibi yeni bir likidite krizi yaşanırsa bu durumun bizi de etkilemesi kaçınılmaz olacak. O zaman kurlarda yukarı hareketler izleyebiliriz. Ancak yurtdışı sakin olur ve içeriye sıcak para girişi devam ederse "1 dolar=1 YTL" efsanesinin gerçek olması da fazla şaşırtmayacak.
KUR TAHMÄ°NÄ° ZOR
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, önceki günlerde yaptığı açıklamada, dolar kuru tahmini yapmanın zorluğuna işaret ederek, "Artık dolar-YTL tahminlerini kurşun kalemle yapıyoruz. Ben dolar-YTL ile ilgili tahmin vermeyi bıraktım. Bunu doğru bulmuyorum" diye konuşmuştu.
Hak Yatırım Borsa İşlemler Müdürü Oğuz Yılmaz, dolarda altına gelmez denilen seviyelerin kırıldığını ve desteklerin çalışmadığına dikkat çekti. Yılmaz, "Dünyadaki bu seyir sürdükçe YTL karşısında da benzer bir seyir izleyecek" diye konuştu.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dolardaki düşüşün dünyadaki likidite bolluğundan kaynaklandığını kaydetti. Yıldırımtürk, FED'in piyasaların beklentileri üzerine yaptığı 0,50 puanlık faiz indiriminin Türkiye'de de doların fiyatının gerilemesine yol açtığını anlattı.
MB'DEN MÃœDAHALE GELÄ°R MÄ°?
Döviz işlemcileri, yaşanan düşüşün önünde geçmek için TCMB'nin özellikle döviz alım miktarını artıracak bir adım atması gerektiği görüşündeler. Reuters'a konuşan bir bankacı, "Merkez Bankası'nın kura karşı bu kadar kayıtsız kalması ekonominin dengeleri açısından rahatsızlık yaratıyor." ifadesini kullandı. Bir başka bankacı ise "Bu piyasada direkt müdahale ilaç olmayacaktır. Ama döviz alım ihalesindeki miktar artarsa en azından belli bir miktar piyasadan çekilmiş olur. Piyasada döviz satmadığın her gün para kaybediyorsun; Merkez Bankası bir adım atmadıkça da kartopu etkisi yaratıyor" diye konuştu.