Güncelleme Tarihi:
Referans Gazetesi'nde Pınar Sungur'un haberine göre, uluslararası piyasalardaki mortgage krizine bağlı dalgalanmalar ve ABD ekonomisine yönelik resesyon kaygıları sürerken doların 1.15 YTL ile 6.5 yılın dibine inmesi kurdaki düşüşün nereye kadar süreceği ve düşüşün sonuna mı gelindiği sorularını gündeme getirdi. Bu soruların artmasının temel nedeni ise dolar kurunun dip seviyeler olarak adlandırılan 2001 yılındaki seviyelerine kadar düşmüş olması.
İçeride kurların hızla gerilemesinin nedenlerinden biri olarak gösterilen doların uluslararası piyasalardaki kan kaybının 2008'de duracağı tahmin ediliyor. Uluslararası haber ajansı Bloomberg'de yılın ilk günlerinde yer alan ve 42 kur stratejistinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, dolar 2008 yılında euro karşısında yüzde 3,5 değer kazanarak 1,40 seviyesini görebilir.
Hatta son günlerde 1,47 seviyelerinden işlem gören euro/dolar paritesinin 1,23'lere kadar gerileyebileceğini düşünen uzmanlar da var. Ancak, bu beklentinin gerçekleşme ihtimali ABD'den gelecek ekonomik verilere bağlı. ABD'de de açıklanan her ekonomik verinin piyasalarda anında tepki verdiği ve 2008 yılının dalgalanmaların sıkça yaşanacağı bir yıl olacağı görüşü hakim. Piyasa uzmanları arasında genel kanı ise doların hem içeride hem de dışarıda artık dip seviyelere geldiği yönünde. Ancak uzmanlar, dolar kurunda bu seviyeden sonra şok yükselişlerin beklenmemesi gerektiği konusunda yatırımcıları uyarıyor.
Yabancının bono aşkı doları vurdu
Bu arada doların 2001 yılının haziran ayında gördüğü seviyelere geri gelmesinin nedenlerinden biri ağırlıklı olarak yabancı yatırımcların bono piyasasına girme eğiliminde bulunması gösteriliyor. Piyasa uzmanları, dolarda bu hafta hızlanan geveşeme eğiliminin yıl boyunca sürmesinin olanaksız olduğu yönünde de görüş birliği içindeler. Dolar kurundaki düşüşün devam etmesi için ABD ekonomisine yönelik kaygıların azalması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, döviz piyasası için 2008'in dalgalanmalarla geçeceğini ancak doların 1.20 YTL ile 1.30 YTL arasında dengeleneceği belirtiyor. Türkiye'nin dünya piyasalarından farklı olan hikayelerinin YTL'ye olan güveni artırdığını belirten uzmanlar, önümüzdeki dönem için enflasyonla mücadele eden Merkez Bankası'ndan doları yükseltecek herhangi bir müdahale beklemiyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Dolarda çıkış olasılığı yüksek
Tekstilbank Döviz Masası Yönetmeni Semin Dülek: Şu an, döviz satarak edinilen TL ile tahvile yönelim var. Bu hareket doların bu hafta gevşemesine neden oldu. Ancak bu durum, yıl boyunca sürmez. Doların şu anki seviyelerinde salındıktan sonra aşağıya gidemeden yukarıya doğru bir düzeltme hareketi yapma ihtimali daha yüksek.
Dolarda düşüşün sürmesi zor
Abank Döviz Masası Şefi Sevgi Aytekin: Enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon tüm dünya ülkelerini zorlayacak. Ancak büyümenin düşmesi nedeniyle yılın ikinci yarısında enflasyon üzerindeki baskılar bir miktar azalabilir. Bu yıl oldukça dalgalı olacak. Doların yılı ortalama 1,20 YTL seviyelerinden tamamlamasını bekliyorum. Dolarda düşüşün sürmesi için ABD ekonomisine ilişkin kaygıların azalması gerekiyor. Türkiye Cumhuriye Merkez Bankası'nın faiz indirimleri işlerin iyi gittiği mesajını verdiği için kurları yükseltmiyor.
Enflasyon MB'nin elini bağlıyor
TEB Yatırım Ekonomisti Sertan Kargın: Doların 1 YTL olmasının gerçekleşmesi çok güç. Önümüzdeki süreçte dolar için 1.20 YTL seviyesine gelmesi gerçeğe dönüşebilir. Doların 1.1 YTL'ye gelmesi için Türkiye'nin kredi notunun artması ve Halkbank satış sürecinin tamamlanması gerekir. Ancak Halkbank satış sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması ise doları 1.20 YTL'nin çok üzerine 1.30 YTL seviyelerine yükseltebilir.
TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu: 2008'in bütününe bakıldığında, YTL'nin dolar karşısında herhangi bir şekilde pariteden bağımsız olarak değer kazanacağını zannetmiyorum. Dolar biraz daha zayıf gider, senenin büyük kısmında yerlerde sürünürse, o zaman dolar 1.1 YTL'yi görebilir. YTL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve 1 YTL'nin altına düşmesi için bunun dışında bir neden görmüyorum. Bunun olabilmesi içinse, büyük bir para akışının olması lazım.
Daha düşmez
Finansbank Faiz ve Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Ali Özenç: Doların şu anki seviyesi görülebilecek en düşük seviye. Yurtdışındaki bankalar zarar açıkladıktan sonra tekrar güvenilir hale gelir ve Türkiye'ye gelen paralar gidebilir. Bu da 2008'in içinde kesin olur. Yılbaşı ve üçüncü ay bilançolarında yabancıların kâr zararları ortaya çıkacak. Bu da çıkışa neden olur. 2008'de içerideki performansın da çok iyi olmayacağını bekliyoruz. Türkiye'ye carry trade ile para girmeye devam ediyor. Japon yeninden dolara, oradan da YTL'ye dönüldüğü için, dolardaki faizlerin dolar paritesini yukarıya atmaması bekleniyor. Şu anki seviyeler doların gelebileceği en düşük seviyedir.