Dokunulmazlık itirazına AYM'den ret

Güncelleme Tarihi:

Dokunulmazlık itirazına AYMden ret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2016 23:07

Anayasa Mahkemesi (AYM) 5’i CHP’li, 58’i HDP’li toplam 63 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının dayanağı olan Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için yaptıkları başvuruyu reddetti. HDP, kanun yürürlüğe girdikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak için hazırlık yapıyor.

Haberin Devamı

MECLİS’te fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili teklifin TBMM’de 376 oyla kabul edilmesinin ardından 5’i CHP’li, 58’i HDP’li toplam 63 milletvekili, anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM heyeti, dün bireysel başvuruları birleştirerek görüştü. Başvurularda, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada olumlu oy veren milletvekillerinin bir kısmının ‘gizli oy’ ilkesine aykırı olarak oylarını kabine girmeden ve izleyicilere göstererek kullandığı, ‘eylemli içtüzük değişikliği yapıldığı’ ve bu nedenle değişikliğin şekil bakımından ‘anayasa’ değil, ‘karar’ olduğu savunuldu. CHP ve HDP’liler anayasanın 85’inci maddesine dayanarak değişikliğin Meclis kararı gibi kabul edilerek, iptalini talep etmişlerdi.

85. MADDE YOLU AÇılMADI
85’inci madde, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, kararın alındığı tarihten 7 gün içerisinde anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla kararın iptali için AYM’ye başvurmasına imkân tanıyordu. Aynı maddede, AYM’nin iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü var. AYM daha önce örneği olmayan başvuruları reddetti. Böylece AYM, dokunulmazlık kararlarına anayasa 85’inci maddeye göre itiraz yolunu açmamış oldu.

HDP: HIZI MANİDAR
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AYM’nin ret kararını değerlendirirken, “Bu kadar hızlı, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini son derece manidar buluyoruz” dedi. Baluken, Meclis’te dün düzenlediği basın toplantısında, AYM’nin baskı altına alındığını savunurken, hukuki sürecin bitmediğini, yeni yöntemleri devreye sokacaklarını söyledi. Baluken, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından iptal başvurusu için hazırladıkları metni imzaya açacaklarını belirtti. Baluken, soruşturma veya yargılama süreçleri devreye girdiğinde ise AHİM’yee gideceklerini açıkladı. 

BAKMADAN GEÇME!