Güncelleme Tarihi:
66 MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° HAKKINDAKÄ° 116 DOSYAYI Ä°NCELEMEK ÃœZERE 6 HAZIRLIK KOMÄ°SYONU OLUÅžTURULDU | ||
TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nda, 66 milletvekili hakkındaki 116 dosyayı incelemek üzere 6 hazırlık komisyonu oluşturuldu. |
Kart, ''Milletten gizleyecek birşey yok, kimden neyi saklıyorsunuz? Gizlilik kararını önerge oylatarak almak zorundasınız'' dedi. Kuzu, ''Önerge var'' derken, AKP milletvekilleri de hazırlanan bir önergeyi imzalamaya başladılar. Başkan Kuzu'nun, önerge için gerekli imzaların tamamlanmasını beklemesine CHP'liler tepki gösterdi.
  Â
CHP'li Kart, '''Önerge var' diyorsunuz, önerge bekliyorsunuz. Ayıptır bu yaptığınız. Böyle bir kural tanımazlık görmedik'' diye bağırırken, toplantıyı izleyen Adalet Komisyonu BaÅŸkanı Köksal Toptan'a, ''Sayın BaÅŸkan siz bari müdahil olun. Böyle bir usul var mı?Lütfen görüşlerini açıklayın'' dedi. Toptan, oturduÄŸu yerden BaÅŸkan Kuzu'nun toplantıyı yönettiÄŸini ifade ederken, önerge de Divan'a ulaÅŸtı ve oylamaya sunuldu.Â
  Â
CHP'liler önergenin sunulmasını alkışlarken Kart, Başkan Kuzu'yu ''Talimatla komisyon yönetiyorsunuz'' sözleriyle eleştirdi. Kuzu, bu sözlere ''Ben kimseden talimat almam, ben bir milletvekiliyim'' diye karşılık verdi.
CHP NiÄŸde Milletvekili Orhan Eraslan, ''Milletvekili gibi davranmıyorsunuz'' derken AKP Kilis Milletvekili Hasan Kara da ''Biz milletten baÅŸka kimseden talimat almayız'' sözleriyle tartışmaya katıldı.Â
  Â
''ŞÖYLE YA DA BÖYLE''
  Â
Tartışmalar sürerken CHP'li Kart, önerge üzerinde söz istedi. Kart'ın istemine Başkan Kuzu, ''Söz vermezsem ne olur?'' karşılığını verince ortam daha da gerginleşti.
Tartışmalar üzerine Kuzu'nun söz verdiği Kart, ''Basit bir usul kuralı için kavga çıkartacaksanız biz nasıl toplantı yaparız?'' sözleriyle konuşmasına başladı. Kart, toplantının basın mensuplarına kapatılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, ''Görüşeceğimiz şey devlet sırrı mı? Vatandaşın uzun zamandır beklediği bir konu bu. Ulusun güvenliği ile ilgili birşey mi sözkonusu? Neyi gizliyorsunuz? Biz burada dosya içeriği görüşmeyeceğiz. Sadece hazırlık komisyonu oluşturacağız'' diye konuştu.
  Â
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da önergenin bir gerekçesinin olması gerektiğini, ancak kendilerine bir gerekçe ileri sürülemediğini ifade ederek tartışmayı başka bir boyuta taşıdı.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki dokunulmazlık dosyasının Başbakanlık'ta ''Beş ay bekletilmesinin'' nedenlerinin açıklanmasını istedi.
Kılıç, TBMM BaÅŸkanlığı'na sunduÄŸu soru önergesinde, Danıştay 2. Daire BaÅŸkanlığı'nın 12 Mayıs 2003 gün ve 2000/2380 esas 2003/1041 sayılı ayırma kararı ve dosyanın 8 Temmuz 2003 günü Ä°stanbul ValiliÄŸi Ä°l Ä°dare Kurulu tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderildiÄŸini bildirdi. Adalet Bakanlığı'na 22 Temmuz günü gelen dosyanın bekletilmeden BaÅŸbakanlığa gönderildiÄŸini ve dosya ile kararın 25 Temmuz 2003'de BaÅŸbakanlığa ulaÅŸtığını ifade eden Kılıç, ''Dosya ve karar beÅŸ ay bekletilerek 25 Aralık 2003 tarihinde TBMM'ye gönderilmiÅŸtir'' dedi.Â
Kılıç, önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
''Dosyanın Başbakanlık'ta beş ay süreyle bekletilmesinin nedenlerinelerdir? Bekletme, dosyanın Başbakan'ın şahsıyla ilgili olmasından mıkaynaklanmaktadır?
Dosyanın gecikmesine neden olanlar hakkında herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?'' (AA)
CHP'lilerin ısrarla gerekçe açıklanmasını istemesi üzerine söz alan AKP Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, daha önceki uygulamaların bu yönde olduğunu, ilk defa böyle bir karar alındığı havasının yaratılmasının yanlış olduğunu söyledi.
CHP'lilerin, bu sözlerin gerekçeyi açıklamadığı yolundaki itirazları üzerine AKP Isparta Milletvekili Recep Özel'in ''İçtüzük'ten kaynaklanan hakkımızı kullanıyoruz. Şöyle ya da böyle'' demesi yeni bir tartışmaya yol açtı. CHP'li Eraslan, ''(Şöyle ya da böyle) öyle mi? Bu bir dayatmadır. (Bizistedik, oldu) mu demek istiyorsunuz'' dedi.Â
  Â
Önerge tartışmalar arasında AK Parti Milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. CHP'li Kart'ın ''Çok demokratsınız sayın BaÅŸkan'' sözleriyle tepki göstermesi üzerine Kuzu, ''Divan'la alay etme hakkınız yok. Benim gibi demokrat bir baÅŸkanı nereden bulacaksınız? Kıymetimi bilin'' demesi gülüşmelere yol açtı.Â
   Â
ANADOL: BENÄ° SÄ°Z DAVET ETTÄ°NÄ°Z
   Â
Kuzu, basın mensuplarından dışarı çıkmalarını isterken davet edildiği için toplantıya katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''Başkan Burhan Kuzu imzasını taşıyan bir mektupla beni komisyona davet ettiniz. Şimdi komisyon üyesi olmadığım için benim de dışarı çıkmam gerekiyor'' dedi.
Başkan Kuzu, Anadol'a, ''Benim kişisel görüşüm bu yönde ama komisyon böyle karar aldı'' diye karşılık verdi. CHP'li Eraslan bunun üzerine ayağa kalkarak, önergede imzası olan ve önergenin kabulü yönünde oy kullanan Kuzu'ya , ''Bu yaşta bu hafıza zayıflığı hiç hayra alamet değil'' dedi.
  Â
Bu tartışmaların ardından bın mensupları ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleri dışarı çıktı ve komisyon, toplantısını basına kapalı olarak sürdürmeye başladı.
ANADOL: AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ SUÇLULARIN TELAŞI İÇİNDELER
Karma Komisyon toplantısının kapalı yapılması kararı alınması üzerine toplantı salonundan çıkartılan CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ''AKP'li milletvekilleri suçluların telaşı içindeler'' dedi.
  Â
TBMM Anayasa ve Karma Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun CHP Grup Başkanlığı'na gönderdiği bir yazı ile komisyon üyeleri yanında grup başkanvekillerini de toplantıya davet ettiğini belirten Anadol, görüşlerini açıklamak üzere katılmak istediği toplantıya alınmadığını ifade etti.
Karma Komisyon'un bugünkü toplantısının sadece şekli bir gereği yerine getireceğini kaydeden Anadol ''Bugünkü toplantıda kura çekilmek suretiyle hazırlık komisyonları oluşturulacak. Hangi dosyaya hangi hazırlık komisyonunun bakacağı kararlaştırılacak. Daha sonra da toplantıya son verilecek. Ancak buna rağmen toplantı basından ve milletvekillerinden kaçırılmıştır'' dedi.
  Â
TBMM İçtüzüğü'ne göre her milletvekilinin oy kullanmamak koşuluyla komisyon toplantılarına katılabileceğini ve görüşlerini açıklayabileceğini ifade eden Anadol, ''Anlaşılan bize yapılan daveti usulen yapmışlar sonra da pişman olmuşlar'' görüşünü dile getirdi.
  Â
"AKP'LİLER ADALETTEN KAÇACAKLAR"
Komisyon toplantısının basına kapatılması kararı alınırken CHP'li üyelerin ''Neden basına kapatılıyor?'' sorusuna AKP'li bir milletvekilinin ''Şöyle ya da böyle çoğunluğumuz var ve bu kararı alıyoruz'' dediğini ifade eden Anadol, ''AKP'liler şöyle ya da böyle adaletten kaçacaklar'' diye konuştu.
  Â
AKP ile CHP arasında terminoloji konusunda bir uyuşmazlığın bulunduğunu kaydeden Anadol, ''Biz (AKP) diyoruz. Onlar Bize (AK Partideyin) diyorlar. Biz de (Önce ak olduğunuzu kanıtlayın, dokunulmazlıkları kaldırın sonra AK Parti diyelim) diyoruz. Şimdi söylüyorum. AKP'nin açılımı aslında Adaletten Kaçanlar Partisindir'' dedi.
  Â
Kemal Anadol, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programında CHP Lideri Deniz Baykal'a dokunulmazlıklarla ilgili olarak verdiği sözü unuttuğunu ve onun ezikliği içinde olduğunu da ileri sürdü.
Anadol, ''AKP ne yaparsa yapsın dokunulmazlıklarla ilgili yafta bir kez üzerlerine yapışmıştır bunu bir daha çıkaramazlar. Ne yaparlarsa yapsınlar milletin eli AKP'nin yakasından düşmeyecek'' dedi.