Güncelleme Tarihi:
Gayrettepe'de bir benzin istasyonu mahallelinin tüm karşı koymasına rağmen faaliyete geçti. Bu çevre sakinlerini çok şaşırttı. Çünkü mahalleli evlerine bu kadar yakın bir alanda benzin istasyonu değil, yeşil alan olması için eylem yapmış, üstelik Şişli Belediye Başkanı'ndan destek almışlardı.
Gayrettepe Prof. Dr. Bülent Tarcan Caddesi üzerinde yeralan benzin istasyonu, mahallelinin tüm karşı koymasına rağmen faaliyete geçti. Benzin istasyonun çalışmaya başlaması çevre sakinlerini çok şaşırttı. Çünkü mahalleli evlerine bu kadar yakın bir alanda benzin istasyonu istememiş, bu arsanın yeşil alan olarak korunması için eylem yapmış, üstelik Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'den de destek almıştı.
Gayrettepe Mahallesi sakinlerinin yaptığı eylemler 3 Haziran tarihinde Hürriyet İstanbul gazetesinde de yer almıştı. O dönem Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, mahalleliyi haklı bulmuş ve bir benzin istasyonunun konutlara bu kadar yakın olmasının tehlikeli olacağını söylerek, istasyonun yapımını durdurmuştu.
Kafe diye kandırdılar
Abdullah Baysal, Hasan Yıldırım ve Osman Yıldırım'ın ortak olduğu benzin istasyonunun yapımı durmuştu ama inşaat faaliyeti devam ediyordu. Aynı zamanda DSP İl Genel Meclisi üyesi olan Abdullah Baysal istasyonu inşa ettiği araziyi Lions Vakfı'ndan 33 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiralamıştı.
Çevreden gelecek tepkileri engellemek isteyen ortaklar bir formül buldular ve inşaatın devam ettiği alana büyük boy bir afiş astılar. Afişte şunlar yazıyordu: ‘‘Kafeterya inşaatı devam etmektedir’’ bu yazıdan çevre sakinlerinin anladığı ise şuydu: Sonunda benzin istasyonu yapmaktan vazgeçtiler ama arsayı değerlendirmek istiyorlar. Sonuçta kimsenin burada açılacak bir kafeterya ya da markete itirazı yoktu.
Ama hiçbir şey göründüğü gibi çıkmadı. Bir gün afiş indi, inşaatı perdeleyen tahtalar kalktı ve ortaya bir BP benzin istasyonu çıktı. Abdullah Baysal ve ortakları herkesi atlatmıştı.
O günden beri benzin istasyonu çalışmaya devam ediyor. İstasyonun çok yakınında bulunan Eren, Erol ve Hikmet Meriç apartmanları sakinleri hukuki yoldan benzin istasyonunun kapatılması için çalışıyorlar.
Başkan: Gücüm yetmedi
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül şunları söylüyor: ‘‘Oraya biz ruhsat vermedik. Söz konusu benzin istasyonunun ruhsatını seçimlerden bir ay önce ANAP'lı belediyeden almışlar. Ben kimsenin gözünün yaşına bakmam. İlkeli ve dürüst çalışılmalı. İşi Büyükşehir Belediyesi'nden halletmişler. Şu anki duruma, benzin istasyonu olduğu için ancak Büyükşehir Belediyesi müdahale edebilir. Ben çok uğraştım ama durdurmaya açıkcası benim gücüm yetmedi.’’
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Mustafa Öztürk ise ‘‘Akaryakıt istasyonları bana yaklaşık bir ay önce bağlandı. Sözkonusu istasyon ile ilgili bilgim yok. Ama hem ilçe belediyesini hem Büyükşehir'i geçtiklerine göre siyasi bakımdan güçlü olmalılar’’ dedi. Öztürk sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Ruhsat verilmişse bile aykırı bir durum söz konusu ise her zaman iptal edilebilir. Kanunsuzluğa izin vermem. Araştıracağım.’’
Benzin istasyonunu kimler denetleyebilir?
Ruhsatlı bir akaryakıt istasyonu yılda en az bir kere denetimden geçiyor. Denetim yetkisine sahip birimler şunlar: Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ruhsat ve Denetim, Zabıta, Çevre Koruma ve Kontrol, Sağlık, İtfaiye ile İSKİ genel müdürlükleri. İlçe belediyelerinin söz konusu müdürlükleri, Bölge Çalışma Müdürlüğü ve Sanayi İl Müdürlüğü.
Benzin istasyonu nasıl açılır?
Benzin istasyonu açılacak bölgenin imar planında ticaret ve sanayi alanı olması gerekiyor. Su toplama havzası içindeyse yıkama tesisi kurmasına izin verilmiyor.
İlçe Belediyesi'ne başvurularak 1/1000 ölçekli plana işlenmesi için plan teklifi yapılıyor. İlçe Belediyesi uygun görürse ilçe belediye meclisine sunuyor. Meclis de uygun bulursa 1/1000'lik planı onaylayarak 1/5000'lik plana işlenmesi için Büyükşehir'e yolluyor.
Büyükşehir Planlama Müdürlüğü konuyu inceleyip uygun bulursa 1/5000'lik plan kararı almak üzere Büyükşehir Meclisi'ne sunuyor. Meclis de uygun kararı verirse 1/5000'lik plan işlemleri tamamlanıyor.
İşyeri sahipleri 1/1000'lik ve 5000'lik planlara işlenmiş hali ile imar durumu, tapu, çap, inşaat istikamet rölevesi, vaziyet planı ve avan proje ile Büyükşehir Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne başvuruyor.
Ruhsat Denetim Müdürlüğü dosyayı inceleyip Ulaşım ve Trafik (UKOME) Kararı alınması için Ulaşım ve Koordinasyon Müdürlüğü'ne gönderiyor.
Burası da olumlu bulursa dosya UKOME Merkezi'ne sevkediliyor. Buranın olumlu kararıyla dosya Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü'ne geri gidiyor.
Ruhsat ve Denetim dosyayı Tesis İzni Kararı alınması için Gayri Sıhhi Müesseseler İnceleme Kurulu'na sunuyor. Kurul kararı olumlu ise avam proje onaylanıyor. Tesis izni düzenleniyor ve ilçe belediyeye gönderiliyor.
İşyeri sahibi tesis izni, mimari ve tesisat projeleri, zemin emniyeti ve ilgili rapor ile ilçe belediye başkanlığına başvurarak inşaat ruhsatını alıyor.
İnşaat mimari proje ve tesisat projelerine uygun şekilde tamamlandıktan sonra Yapı Kullanma İzni almak üzere tekrar ilçe belediye başkanlığına başvuruyor.
İşyeri sahipleri ruhsat projesi, İskan Belgesi, İşletme Belgesi, İSKİ Belgesi, İtfaiye Raporu ile Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü'ne başvurarak Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı talep ediyor.
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Gayri Sıhhi Müessese mevzuatıçerçevesinde konuyu inceleyip G.S.M. ruhsat kararı alınmak üzere G.S.M. İnceleme Kurulu'na sunuyor. Karar olumlu ise ruhsat düzenlenip, proje onaylanıyor.