Doktorlar kasklı eyleme hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar kasklı eyleme hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 13:49

TÜRKİYE Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD), geçen hafta Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Kahraman Öztürk'ün bir hastanın yakınlarınca darp edilmesine tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri yalnız bıraktığını dile getiren doktorlar, saldırıların devam etmesi halinde kask takarak görev yapacaklarını söyledi.

Derneğin Ankara’daki merkezinde basın toplantısı yapan TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ünal Kuzgun, son dönemlerde hekimlere yönelik saldırıların kaygı verici olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kuzgun, “Son olarak meslektaşımız Kahraman Öztürk'ün, bir hasta yakını tarafından saldırıya uğraması bardağı taşıran son damla oldu. Hekimler artık tedirginlik ve korku içerisinde görevlerini yapıyorlar. Hasta ve hasta yakınları, sistemden kaynaklanan aksaklıkların sorumlusu olarak kendilerine hizmet sunan hekimleri görüyor ve maalesef şiddete başvuruyorlar. Ancak herkesin şunu bilmesi gerekir ki hekimlerin tek amacı onlara hizmet etmek” dedi.

YALNIZ BIRAKILIYORUZ

Üyelerinden ve hekimlerden kimsenin kendilerine sahip çıkmadığı ve kendilerini yalnız hissetikleri yönünde mesajlar aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Kuzgun, şunları söyledi:

“Meslektaşlarımız şiddete, saldırıya maruz kalıyor, ancak Sağlık Bakanlığı’ndan ve devletten bir ses çıkmıyor. Üyelerimiz bize gönderdikleri mesajlarda, mektuplarda kendilerine sahip çıkılmamasından yakınıyor. Şiddet olaylarına karşın Sağlık Bakanlığı’nın bize sahip çıkması, bizi yalnız bırakmaması gerekir. Son olay, hastanelerin acil servisinde çalışan hekimleri tedirgin etti. Artık hekimlerimiz hastaya müdahale ederken korku ve tedirginliği yaşıyor. Hekimlerin moral ve motivasyonu bozuldu. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın onların yalnız olmadığını hissettirerek moral vermesi gerekir. ‘Sizin yanınızdayız’ hissini vermeleri gerekir.”

Hekimlere yapılan saldırının kendilerini derin kaygıya sürüklediğini kaydeden Prof. Dr. Kuzgun, “Bunun nedenleri iyi araştırılmalı, bu şiddet eğiliminin nereden kaynaklandığı iyi tespit edilmeli. Yaşanan fiili saldırıların çoğu iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Hasta yakınları, sistemden kaynaklanan sıkıntıların sorumlusu olarak karşısında duran hekimi görüyor. Hastayı iyileştirmekte görevli olan hekimlerimiz çoğu zaman enerjilerini kendi görevleri olmayan sistemdeki aksaklıkları gidermekte kullanıyor. Bütün zor şartlar altında çalışmalarına rağmen bir de hasta yakınlarının saldırılarına maruz kalıyorlar” dedi.

Acil servislerde çalışan doktorlara da hasta yakınlarıyla iyi iletişim kurmaları yönünde tavsiyede bulunan Prof. Dr. Kuzgun, doktorların
empati yaparak kendilerini hasta yakını yerine koyarak, iyi bir iletişim sağlaması gerektiğini söyledi.

KASKLI EYLEM

Hekimlere yönelik saldırıları kınadıkları ve bu şiddet olaylarının camialarında infial uyandırdığını kaydeden Prof. Dr. Kuzgun, şöyle devam etti:

“Artık birilerinin bu şiddet olaylarına ‘dur’ deme zamanı geldi. Bu saldırıların önüne geçilmeli. Derneğimize üye 600 hekim ve Türkiye genelinde görev yapan 3 binin üzerindeki ortopedist hekimlerimiz bize mesajlar ve mektuplar göndererek olaylara tepkilerini dile getirdi. Seslerini duyurmak istiyorlar. Hatta birçok meslektaşımız acil serviste görevli hekimlerin kask takarak görev yapmasını öneriyorlar. Saldırılara karşı kendilerini kask takarak koruma gereğini duyuyorlar. Çünkü ne zaman şiddete maruz kalacakları belli değil. Eğer bu konuda bir çözüm bulunmazsa ve gerekli önlemler alınmazsa, biz de sesimizi duyurmak için kask takarak görev yapacağız. Çünkü bu saldırılar tüm camiayı manevi olarak incitmiştir, üzmüştür.”

Hasta yakınlarının da şiddetle hiç bir sorunun çözülemeyeceğinin farkına varması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ünal Kuzgun, “Biz hiç bir zaman hekimlerle hasta ve hasta yakınlarını ayrı kaplarda görmedik. Biz bir bütünüz ve öyle bakıyoruz. Herşeyin başı iletişimdir. İletişimsizlikten sorunlar doğar. Herkesin bunu iyi bilmesi gerekir ki insanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır. Bunun bilincinde hareket ederek hasta yakınları ile hekimler arasında iletişim sağlanmalıdır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!