Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2000 00:00
Doktorlar bugün tüm Türkiye'de düzenledikleri eylemlerle özlük haklarının iyileştirilmesini istediler. Yarım gün iş bırakan doktorlar Ankara'da beyaz önlükleriyle ve siyah şemsiyeleriyle Meclis'e kadar yürüdü. 10 yıllık uzmanın 390, pratisyen hekimin ise 300 milyon liralık maaşla geçinmeye çalıştığını, sağlık çalışanların büyük bölümünün ikinci, üçüncü işlerde çalışmak zorunda kaldığını dile getiren doktorları hastalar da destekledi.
İstanbul
İstanbul'da ise SSK Okmeydanı Hastanesi Başhekimlik Binası önünde saat 12.00'den itibaren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve sağlık çalışanları, maaşlarının iyileştirilmesi için yönünde çeşitli sloganlar attı.
Oda Yönetim Kurulu üyesi ve Basın Sözcüsü Rıfat Yücel yaptığı basın açıklamasında hekim ve sağlık çalışanlarına verilen ücretin toplum sağlığına gösterilen önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Yücel, 10 yıllık uzman bir hekimin maaşının 390 milyon, pratisyen-asistan doktorun da 300 milyon lira olduğunu belirterek, hekim ve tüm sağlık çalışanlarının geçinebilmek için ikinci-üçüncü işlerde çalışmak zorunda bırakıldığını savundu.
Bizi promosyona mecbur bırakmayın
Bu durumun mesleki motivasyonu ve kamu kurumlarındaki iş verimini etkilediğini dile getiren Yücel, ''Hekim, nitelikli emeğinin karşılığını almak, geçim sıkıntısı duymamak ve mesleki açıdan da ilaç firmalarının kongre promosyonlarına mecbur bırakılmadan kendini geliştirebileceği bir maaş almak istiyor'' diye konuştu.
Yücel, saat 12.00'den itibaren ameliyathane, poliklinikler ve dispanserlerde rutin sağlık hizmetlerinin verilmediğini bildirerek, birinci basamak sağlık hizmeti sunulan birimler dahil olmak üzere, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımlarının aksatılmadığını sözlerine ekledi.
Hastalar da destekledi
Basın açıklamasının ardından hastane içindeki polikliniklere doğru yürüyüşe geçen doktorlara yol boyunca hasta ve yakınları da destek verdiler. Hastanede tedavi olan İrfan Şafak isimli bir vatandaş, doktorların belirtilen maaşla mesleklerini yürütemeyeceğini savunarak,''Hastalar olarak biz haklıyız, doktorlar haklı... Haksızı bulmak gerekiyor. Bu eylemi Ankara görüp gereğini yapsın. Doktorların sorunları çözülsün ki vatandaşlar da iyi hizmet alsın'' şeklinde konuştu.
Bazı vatandaşlar ise eylem nedeniyle bugün SSK Okmeydanı Hastanesi'ndeki işlemlerini yaptıramamaktan şikayetçi oldular.
Bir süre daha slogan atan doktorlar, daha sonra polikliniklerde yatan hastalara, niçin eylem yaptıklarını anlatan mektuplar dağıttı.
Ankara
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Tabip Odaları Yönetim Kurulu Başkanları bugün önce TTB önünde toplandılar. TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, burada yaptığı açıklamada,doktorların özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla 1 Kasım'da ''Oyalanmayalım, oylamayalım'' şeklinde doktorlar arasında oylama yaptıklarını hatırlatarak, önerilerinin Türkiye çapında yaklaşık 35 bin hekimin desteğini aldığını anlattı. Oylama sonuçlarını, bugün TBMM grup başkanvekillerine ileteceklerini belirten Sayek, ''Grup başkanvekillerine, artık siz de oyalanmayın, bu taslağı yasalaştırın diye gidiyoruz'' şeklinde konuştu.
"Şemsiyemiz haksızlık sağanağı için"
Sayek, eylemde kullandıkları siyah şemsiyelerle ilgili olarak ise ''Haksızlık sağanağına karşı şemsiye açıyoruz'' dedi. Meclis'teki faaliyetleri izlemek için sağlık kuruluşlarının bugün saat 12.00'den itibaren hizmet veremeyeceğini de kaydeden Sayek, ''Acil hastalar, çocuk hastalar ve özel durumları olan hastalara hizmet verilecek. Halkımız endişe etmesin. Eylemimiz sadece özlük haklarımız için değil, tüm halkımızın sağlığı için'' dedi.
Doktorlar, açıklamanın ardından ellerinde siyah şemsiyeler ve beyaz önlükleriyle, TBMM'ye doğru yürüyüşe geçtiler. Doktorların ellerindeki şemsiyelerde, ''Bilimsellik'', ''Gereksiz ilaç yazmayın'', ''Geçinebilecek kadar ücret'', ''İyi hekimlik'', ''Toplu sözleşmeli sendika hakkı'', ''Herkese sağlık hakkı'' şeklindeki yazılar dikkat çekti.
Yürüyüş sırasında Güvenpark'ta polislerin, şemsiye ve beyaz önlükle yürümelerine izin vermemesi nedeniyle doktorlar, şemsiyelerini ve önlüklerini Güvenpark'ın girişine bırakarak, yürüyüşlerine devam ettiler.
Doktorlar, Meclis'te sırasıyla FP, MHP, DSP, DYP ve ANAP grup başkanvekilleriyle görüşecekler ve önerilerine ilişkin imzalarını iletecekler.