'Doktor Cem Coşkun neden tutuklu'

Güncelleme Tarihi:

Doktor Cem Coşkun neden tutuklu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2014 12:06

Kocaeli Tabip Odası, tutuklanan Dr. Cem Coşkun ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak tutuklu yargılamaya itiraz etti. Kocaeli Tabip Odası'ndan gelen yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

Haberin Devamı

Demokrasi ve İnsan Hakları mücadelesini yasal ve meşru zeminde yürüten, Meslek Odası ve Demokratik Kitle Örgütleri çalışmalarına her zaman katkı veren, Kocaeli Kamu oyu tarafından tanınan ve sevilen, Kocaeli Tabip Odası Üyesi ve geçmiş dönemlerde Başkanlığını yapan Dr.CEM COŞKUN; yasa dışı örgüt üyeliği isnadı ile 19.02.2013 tarihinde tutuklanmıştı.

O tarihte yaptığımız basın açıklamasında; Siyasal İktidarın; Cumhuriyet değerlerine ve kazanımlarına yönelik saldırı politikaları ile ülke içinde derin kamplaşmalar yarattığını, izlediği dış politika ile uluslar arası düzeyde yalnızlaştığını ve açmaza düştüğünü, bu durumun otoriterleşme ve anti demokratik uygulamaların yoğunlaşması ve yaygınlaşmasına yol açtığını ve bunun açık bir YÖNETİM KRİZİ olduğunu vurgulamıştık.

Haberin Devamı

Bugün; Hükümet; 17 Aralık Operasyonu ile emsali görülmemiş boyutta yolsuzluk, rüşvet, rant, vurgun ve talan batağına saplanmıştır.

Karşı operasyonla Yargıda ve Poliste yapılan geniş tasfiyelerle; soruşturmaların engellenmesi , örtülmesi ve sonuçsuz bırakılması için yoğun çaba harcanmış, yargı kararları adli kolluk tarafından uygulanmaz olmuştur.

Türkiye’de uzun süredir var olan yönetim krizi, devlet krizine dönüşmüştür. Bu krizden çıkmanın tek yolu; Hukukun üstünlüğü, demokratikleşme, kuvvetler ayrılığı ve yargının tam bağımsızlığıdır.
Ancak siyasi iktidar; mutlak egemenlik hırsı ile tüm gücü elinde toplamak için azami gayret göstermektedir. Bunun doğuracağı sonuç; totaliterleşme, demokratik hak ve özgürlüklerin tamamen ortadan kalkmasıdır.
Amaç; yıldırma, sindirme ve toplumun örgütlenmesini engelleyerek yönetmektir.

Bu anlayışa karşı mücadele etmek demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, insan haklarından yana olan tüm birey, kurum ve kuruluşların temel görevidir.
Kaynağını Anayasa’dan alan ve Meslek Odası niteliği ile demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan TTB’nin bu amaçları gerçekleştirmek ve üyelerinin hak ve hukuklarını korumak için mücadele etmesi; meşru ve yasal olduğu kadar baskı grubu olmasından kaynaklanan örgütsel sorumluluğun da gereğidir.

Haberin Devamı

Bu sorumluluk çerçevesinde Odamız Üyesi ve eski başkanlarından Dr. Cem Coşkun’un tutuksuz yargılanmasını istiyoruz.
Hakkında suç isnadı olan herkesin doğal ve bağımsız mahkemelerde yargılanması ne kadar hukuk devletinin gereği ise tutuksuz yargılanma da hukuk devletinin o kadar gereğidir. Gerek AHİM kararlarında, gerek Anayasa Mahkemesi kararlarında ve son yapılan düzenlemelerle Ceza Muhakemeleri Kanununda tutuksuz yargılamanın esas, tutuklu olmanın istisna olduğu açıkça vurgulanmıştır.

Tutuklama; “ kaçma, saklanma, delilleri karartma veya yeni bir suç işleme yönünde kuvvetli şüphe bulunması” koşullarının varlığı halinde başvurulacak bir tedbirdir. Uygulamada bu koşullar sıralanarak tutukluluk kararı verilmekte veya tutukluğa yapılan itirazlar reddedilmektedir. Bunun hukuka uygun olmadığı açıktır. Asıl olan bu koşulların varlığının somut olgularla tutuklama gerekçesinde yer almasıdır.

Haberin Devamı

Meslektaşımız DOKTOR CEM COŞKUN, ilk kez 08.05.2012 tarihinde göz altına alınmış ve sorgusu yapıldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bu olaydan yaklaşık yedi ay sonra 19.02.2013 tarihinde aynı iddia ve isnatlarla tekrar göz altına alınmış ve o tarihten bu yana sorgusuz sualsız Kandıra F Tipi Ceza ve Tutuk Evinde tutuklu bulunmaktadır.

Hakkında Istanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 2013/56 E. Nolu dava dosyada ilk kez 23-24/01/2014 tarihinde hakim huzuruna çıkacaktır.
Doktor Cem Coşkun; ilk Göz altına alınıp salıverildiği 08.05.2012 tarihinden sonra Doktor olarak görev yaptığı Özel Akademi Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır. Aynı iddialarla İkinci kez gözaltına alındığı ve tutuklandığı 19.02.2013 tarihine kadar kaçmamış, saklanmamış, delilleri karartmamış ve bir suç işlememiştir.

Haberin Devamı

Bu gerçeklere rağmen tutuklanmış olması, hukukun temel ilkelerine aykırı olup tutukluluk halinin bir yıl sürdürülmüş olması ise hukukun açıkça çiğnenmesi ve kişilik haklarına ağır saldırıdır.
Biz meslektaşımızın suçsuz olduğunu biliyoruz. Ve Yargılama sonrası aklanacağına yürekten inanıyoruz.
Bu aşamada ilk kez Mahkeme huzuruna çıkacağı 23-24/01/2014 tarihli celsede haksız ve hukuksuz olan bu tutuklamaya son verilmesini, tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmesini, mesleğine, meslektaşlarına, kendisi gibi Doktor olan eşine , iki çocuğuna kavuşmasını insanlık adına, hukuk adına haykırıyor ve bu haykırışımızı kamu oyuna saygıyla duyuruyoruz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!