Doğuş Otomotiv karını üçe katladı

Güncelleme Tarihi:

Doğuş Otomotiv karını üçe katladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 14:58

Doğuş Otomotiv 2007 yılında net karını yüzde 193 artışla 64 milyon YTL'ye çıkardı.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ve CEO’su Ali Bilaloğlu, düzenlediği basın toplantısında, şirketin 2007 mali sonuçlarını açıkladı ve 2008 yılı beklentilerine ilişkin bilgi verdi. Ali Bilaloğlu, toplam araç satış adedini 2007’de 71 bin 711’e ulaştırdıklarını, yılı 2 milyar 522 milyon YTL ciro ile tamamladıklarını, net dönem karını yüzde 193 artırarak 64 milyon YTL’ye çıkardıklarını kaydetti.

“2007-2010 YILLARI ARASINDA 210 MİLYON DOLAR YATIRIM

Bilaloğlu, Doğu Otomotiv’in 2007 yılında yüzde 5 daralan pazara rağmen; yüzde 11.4 pazar payını koruduklarını söyledi. Toplam araç satış adedini 2007’de 71 bin 711’e ulaştırdıklarını, yılı 2 milyar 522 milyon YTL ciro ile tamamladıklarını söyledi. Net karlılığı yüzde 193 oranında artırdıklarını ifade eden Bilaloğlu, daralan pazarda konsolide net karlarını 64 milyon YTL’ye çıkardıklarını kaydetti. Bilaloğlu, 2006 yılında 23 milyon YTL olan yatırımları, geçtiğimiz yıl 113 milyon YTL’ye çıkardıklarını ve 2007-2010 yılları arasında 210 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini bildirdi. Bilaloğlu, doğru pazar tahmini yapmalarının net karlılıkta artışı getirdiğini belirterek, karlılık içinde Doğuş Otomotiv’in satış sonrası gelirlerinin önemli payı bulunduğunu dile getirdi. Bilaloğlu, maliyet kontrolü sağlayarak da bu net karlılığa ulaştıklarını vurgulayarak, “Yalın yönetim çalışması ile Doğuş Otomotiv olarak ilk uygulamalarımızda yüzde 15 oranında kapasite artışı gözlemledik. Bunu bütün iş süreçlerimize yayacağız. Böylelikte hem kar marjımızı artıracağız hem de müşterilerimize daha yakın olacağız” dedi.

Ali Bilaloğlu, 2014 yılında dünya genelinde otomotiv sektörünün üretim kapasitesinin 77.6 milyon adeti geçmesini beklediklerini kaydederek, bu süreçte Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin’den oluşan BRIC ülkelerinin üretim paylarını önemli ölçüde artıracaklarını ifade etti. Türkiye’de geçtiğimiz yıl, ithal segmentin yüzde 7; binek araç otomobil pazarının yüzde 3; hafif ticari araç pazarının ise yüzde 6 daraldığını dile getiren Bilaloğlu, geçtiğimiz yıl DOD markasıyla kurumsal ikinci el pazarında satışları yüzde 68 artırarak, 13 bin 24 adet araç satış gerçekleştirdiklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl uluslararası arenaya adım attıklarını, Doğuş Auto Mısır’da faaliyetlerinin başarılı bir şekilde sürdüğünü anlatan Bilaloğlu, yetkili satıcılık ağını geliştirdiklerini anlattı. Bilaloğlu, Lozan’daki Porsche satış ve satış sonrası hizmetleri yatırım için gerekli hukuki altyapıyı da tamamlamak üzere olduklarını vurgularken, 2009 yılında bu yatırımın devreye gireceğini bildirdi.

Bilaloğlu, yapılan anlaşma uyarınca Türkiye’de treyler üretimi gerekleştirmek üzere İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kurulacağını, temelinin için bu yıl içinde atılacağını, fabrikanın 2009 yılında faaliyete geçeceğini söyledi. Toplam yatırım tutarı 35 milyon Euro olan tekisin üretim kapasitesinin yıllık 10 bin adet, boyama ve daldırma kapasitesinin ise yıllık 30 bin adet olarak planlandığını aktaran Ali Bilaloğlu, Krone ilme gerçekleştirilen bu yatırım ortaklığının, Türk ticari araç ve üstyapı sektörüne önemli katkı sağlayacağını ve Doğuş’a treyler pazarının en büyük oyuncusu ünvanı kazandıracağını kaydetti.

Bilaloğlu, Meiller ile yapılan anlaşmaya ilişkin ise, yaklaşık 10 milyon Euro’luk bir yatırımla Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak tesisin başlangıç kapasitesinin 3 bin adet olarak belirlendiğini vurguladı.

2007’nin son çeyreğindeki karlılık düşüşünün nedeninin sorulması üzerine Bilaloğlu, satış kompozisyonunun değişmesi ve son çeyrekteki filo satışındaki artışın bunun ana nedeni olduğunu bildirdi.

Bilaloğlu, Ocak ve Şubat ayında toplam pazarın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 büyüdüğünü, Doğuş Otomotiv’in büyümesinin ise yüzde 40 olduğunu kaydederek, 2008 yılına ilişkin tahminleri ise ancak Mart sonu satışlarının gerçekleşmesiyle açıklayabileceklerini söyledi. Bilaloğlu, Ocak-Şubat döneminde binek ve hafif ticari araç dahil olmak üzere 70 bin 415 adet araç satışı gerçekleştiğini, bunun yıl sona erdiğinde 600-650 bin civarına çıkacağı öngörüsünde bulundu. Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv’in yılın ilk iki ayında toplam binek ve hafif ticari araç satışının 8 bin 584 satış adedi ile pazardan 6 puan daha fazla büyüdüğünü ifade etti.

Global ekonomide yaşanan krize değinerek konuşmasına başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar da, geçtiğimiz yıl Türkiye’de para ve maliye politikalarında gevşemeye rağmen büyüme hızı ve tek haneli enflasyon konusunda hükümetin dengeyi koruyabildiğini söyledi. Bu yıl büyüme ve enflasyon denkleminde, konsantrasyonunu büyümeden yana kullanan bir Türkiye görüleceğini vurgulayan Acar, yapısal reformların hayata geçirilmesinin devam edeceğini kaydetti. Acar, Avrupa standartlarına yaklaşan Türkiye ekonomisinin dışsal faktörlerin etkilenmediğini belirtirken, 2008 yılı beklentilerine ilişkin ise “Türkiye’de bu yıl cari açık ve ödemeler dengesinde sıkıntı olabilir. Türkiye’nin hedeflenin enflasyonu yakalamasında sıkıntı yaşanabilir. Enflasyonun 4-4.5 seviyelerine gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Reel faiz ortamını karıyacaktır. Radikal bir faiz indirimi beklemiyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Doğuş Otomotiv’in 17 markayı bünyesinde barındırdığını belirten Acar, Volswagen Doğuş Tüketici Finansmanı (VDV) aracılığıyla Türkiye’de, bankalardan daha büyük oranlarda kredi verdiklerini, 1 milyar 300 milyon dolara varan aktif büyüklüğe ulaştıklarını söyledi.

Aclan Acar, Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK’ün işletme hakkının 20 yıllığına alındığını hatırlatarak, Tüvturk’ün 81 il ve 88 ilçe merkezinde işletime açacağı AB standartlarına uygun 189 sabit, 81 gezici ve toplamda 270 araç muayene istasyonu hizmeti sunacağını söyledi.

“LOZAN’DA ALDIĞIMIZ ARAZİ TÜRKİYE’DEN UCUZ”

Aclan Acar, İsviçre’nin Lozan kentinde aldıkları 5 dönümlük araziyi 1.7 milyon franga aldıklarını, İstanbul-Ankara yolu üzerinde aldıkları ve bitmiş 30 bin metrekarelik kullanım alanı olan bir binan bulunduğu 17 bin metrekarelik araziyi 18 milyon dolara aldıklarına dikkat çekerek, “Lozan’da aldığımız arazi İstanbul Ankara yolunda aldığımız araziden daha ucuz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!